Dalībnieks:Emils/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa

Datu bāze[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Datu bāze bieži tiek apzīmēts ar saīsinājumu DB.Kādam iemeslam kalpo datu bāze? Datu bāze tiek izmantota,lai informāciju kas tiek glabāta vienā vietā datorsistēmas varētu atlasīt nepieciešamo informāciju.Datu bāzes var uztvert kā elektronisko sistēmu. Tradicionālo datu bāzes tiek organizētas, laukos, ierakstos un failos. Lauks ir atsevišķas informācijas vienības, ieraksts ir viens pilns komplekts jomās, un faila ierakstu kolekciju. Piemēram, tālruņu grāmatā ir analoga uz failu. Tas satur ierakstu sarakstu, no kuriem katrs sastāv no trim laukiem: vārds, uzvārds, adrese un tālruņa numurs.Alternatīvu koncepciju datu bāze ir pazīstams kā fotogrāfs. , hiperteksta datu bāzē, vai tā ir jebkuru objektu, tekstu, attēlu vai filmu, to var savienot ar jebkuru citu objektu. Hiperteksta datu bāzes ir īpaši noderīgas, lai organizētu lielu daudzumu atšķirīgu informāciju, bet tās nav paredzētas skaitļu analīzi. Piekļūt informācijai datu bāzē, ir datu bāzu pārvaldības sistēma (DBMS). Šis ir programmu kolekcija, kas dod iespēju ievadīt, organizēt un atlasīt datu bāzē.

Relāciju datu bāze[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Relāciju datu bāze sastāv no tabulām, kas glabā īpaši savākšanas datu kopām. Izgudrojuma šīs datu bāzes sistēma ir standartizēts veids, kādā dati tiek glabāti un apstrādāti. Relāciju datu bāzes jēdziena izriet no principiem relational algebrā, ka kopumā ar tēvu relāciju datu bāzes, E. F. codd. Lielākā daļa mūsdienās izmantoto datu bāzes sistēmas pamatā ir relational sistēmas, tomēr relāciju datu bāzes iebūvētās programmatūras, ka cilvēki un uzņēmumi iegādājas, lai datu bāzes parasti slēptajjie plašai sabiedrībai.Relāciju datu bāzes vēsturē sākās ar codd's. papīra, relational datu lielu kopēju datu modeli bankām. Šo teoriju noteikts, ka informācijai jābūt neatkarīgai no jebkura aparatūra vAI uzglabāšanas sistēmu, kā_arī paredzēta automātiskā navigācija starp datu elementi. Praksē tas nozīmē, ka dati ir saglabāti tabulās un, lai attiecības būtu notikusi starp dažādām datu kopām, vai tabulām.

Datu bāzes saturu

Attiecības, kas ir divdimensiju tabulu, uzglabāšanas primārās vienības relāciju datu bāzē. Relāciju datu bāze var saturēt vienu vai vairākas no šīm tabulām, kur katra tabula sastāv no unikāli rindās un kolonnās. Viens ieraksts ir saglabāts tabulā kā rindu, kas pazīstama arī kā ugunsmūris, bet atribūtu datu kolonnas vai lauki, ir definēti tabulā. Attiecīgo datu rādītājus, kolonnas, attiecas viena ieraksta uz citu. Katrai kolonnai ir unikāls nosaukums, un to saturu, kas ir tāda paša tipa.

Salīdzinošo tabulu

Tabulas var būt saistīti dažādi. Funcionālu atkarības veidojas, raksturo tabulas atribūtus, kas attiecas uz vienu tabulu. Vienkāršākais attiecības ir relācija viens pret vienu, kas ierakstu tabulā ir saistīts ar citu ierakstu atsevišķā tabulā. Relācija viens pret daudziem ir tāda, kurā vienas tabulas ierakstu citas tabulas ir saistītas ar vairākiem ierakstiem. A many-to-one attiecības definē pretēja situācija, un vairāk nekā viens ieraksts vienā tabulā attiecas tikai uz vienu ierakstu citā tabulā. Visbeidzot, par relāciju daudzi pret daudziem, vairāk nekā vienu ierakstu, kas attiecas uz vairāk nekā vienu tabulas ierakstu citā tabulā.

Diferencējošs datu

, atsaucoties uz relāciju datu bāzes, tabulas atslēga ir uzņēmums, kas atšķir vienu datu rindu no citas. Atslēga var būt vienā kolonnā, vai tas var būt kolonnu grupa, kas unikāli identificē ierakstu. Tabulas var saturēt primārās atslēgas un ārējās atslēgas. Primāro atslēgu izmanto, lai atšķirtu ierakstus no otras, tās var būt atsevišķs atribūtu vai atribūtu kombinācijas. Datu bāzes tabulas ārējās atslēgas attiecas viens pret otru, un parasti parent-to-child definētu relācijas starp tabulām. Arī ārējo atslēgu tabulā var primāro atslēgu otrā tabulā.

Datu organizēšana

Datus, kas tiek glabāti tabulās ir organizēti loģiskā secībā, pamatojoties uz konkrētiem mērķiem, lai samazinātu dublēšanos, samazināt datu anomālijas un nostiprināt datu integritāti. Process, kurā dati ir loģiski sakārtoti tiek saukts par normalizēšanu; tas ne_tikai vienkāršo veidu, kā dati tiek definēti, bet tas arī reglamentē tā struktūru. Ir piecas formas normalizācijas procesā, kur katrai veidlapai atbilda augstāks stāvoklis. 1NF, pirmā parastā forma, atbilst obligātās prasības attiecībā uz situācijas stabilizēšanos un datu integritāti ir vismazākais, bet piektā parastā forma, vai 5NF, datu struktūras, kas vismazāk kļūdu un labāko integritāti.

Saglabātie dati ir apstrādāti, izmantojot programmēšanas valodu — strukturētā vaicājumvaloda jeb SQL. SQL ir daudz šķirņu, bet lielākā daļa ir balstīta uz Iestatīt teorija relational operatorus, piemēram, un, vai nav, un, ko izmanto, lai veiktu operācijas ar datiem. Operācijas, kuras var lietot relāciju datu bāzes, atlasiet Iekļaut ievietošana, atjaunināšana un dzēšana privilēăijas.

Produkta iespējas

2010s sākumā, relāciju datu bāzu pārvaldības sistēma (RDBMS), ir visbiežāk lietotā datu bāzes formātu; tā bieži izmanto uzņēmumiem un uzņēmumiem, kas palīdz atjaunināt un pārvaldīt relāciju datu bāzes. Vēsturiski ir bijuši trīs vadošie uzņēmumi: Oracle® RDBMS, kas radīja pirmo komerciālo relational bāzi 1979. gadā, 1982. gadā, kas sekoja viņa paraugam IBM® ar SQL datu apstrādes sistēmu, ko vēlāk nosauca DB2®, un Microsoft® SQL Server® 4.2, kas pievienojās 1992. gadā. Citiem uzņēmumiem piedāvājam arī RDBMS produktus, no kuriem lielāko daļu var iegādāties no kompānijas mājas lapas vai mazumtirdzniecības veikalos, kas pārdod programmatūras, un cenas atšķiras atkarībā no uzņēmuma.

Datu bāzu vadības sistēmas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Definīcija: datu bāzes vadības sistēmas (DBVS) ir programmatūra, kas ļauj datoram veikt datu bāzes funkcijas saglabāšana, pievienošana, dzēšana un modificēšana, izgūstot datus. Relāciju datu bāzu vadības sistēmām (RDBMS) īstenot relational modeļa tabulas un relācijas. Zināms arī kā: DBMS Piemēri: Microsoft Access, Microsoft SQL Server, Oracle, MySQL un FileMaker Pro ir piemēri datu bāzu pārvaldības sistēmām.

Dati[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atseviš&as informācijas daļas, kas parasti ir īpašā veidā formatēts. Visa programmatūra ir sadalīta divās galvenajās kategorijās: dati un programmas. Programmas veidotas instrukcijas darbam ar datiem. Datus var pastāvēt dažādos veidos, kā skaitļi vai teksts uz papīra, par bitiem un baitiem uzkrāti elektroniskā atmiņa, vai kā faktu uzglabātajām cilvēka prāts. Plurālistiskākas, stingri ņemot, dati, dati ir atsevišķas informācijas vienības. Tomēr praksē cilvēki izmanto datus, gan vienskaitlī un Daudzskaitlī Vārda. terminu dati bieži vien izmanto, lai atšķirtu binārsais mašīnlasīšanas informāciju no teksta cilvēka lasāma informācija. Piemēram, dažas lietojumprogrammas nošķir datu faili (Faili, kas satur binārus datus) un teksta faili (Faili, kas ietver ASCII datus). datu bāzu pārvaldības sistēmu, datu failus, kas saglabā datu bāzes informāciju, bet citus failus, Piemēram, indeksa faili un datu vārdnīcu, saugojimo administratīvo informāciju, ko sauc par metadatiem.