Dalībnieks:G.cakule/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa

Pētera I reālskola[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pētera I reālskola tika dibināta 1886.gada 1.jūlijā. 1886.gada 14.septembrī pēc likuma par krievvalodīgo skolu izveidi Rīgā un Baltijas teritorijā tā uzsāka savu darbību. [1] Tā kā vietējie iedzīvotāji pārsvarā bija tirgotāji un amatnieki, bija nepieciešams arī pēc vispārējās izglītības iegūšanas apgūt praktiskas iemaņas un zināšanas kādā noteiktā sfērā. Pēc vairākkārtējiem Rīgas krievu sabiedrības lūgumiem un ieteikumiem M.N. Kapustins nolēma vācu skolu pārveidot par krievu reālskolu. [Krievu] sabiedrība izjuta nepieciešamību apgūt izglītību dzimtajā valodā un garā, tādēļ skolai bija neprognozēti liels skolēnu pieplūdums. Skolas ēku renovējis arhitekts A.Kīzelbašs.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Gads Notikums
1721 Pēteris I nopērk ēku. Liek to pārveidot par savu pili.
1789 Katrīnas II laikā šī skola tiek izveidota kā jūrasskola
1793 Vēsturē tiek minēts par Rīgas rajonskolas atvēršanu. Sīkāku ziņu nav.
1805 Pētera I pilī tiek izveidota rajona skola, respektīvi, tā tiek pārcelta no sīkāku ziņu nav. Pēc trīs klašu mācībām ceturtajā gadā ir iespēja apgūt jūrasskolas zināšanas.
1820 Notiek rajonskolu reforma, saskaņā ar to, beidzot skolu, var uzsākt darba gaitas
1886 Rajonskola tika pārveidota par Pētera I reālskolu
  1. Первое десятилетие, 1886-1896, жизни и деятельности первого по времени в Прибалтийской окраине, Русского реального училища императора Петра I в г. Риге