Dalībnieks:IngaSh/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa

"Valters un Rapa"

Akciju sabiedrība "Valters un Rapa" ir viens no lielākajiem grāmatniecības uzņēmumiem Latvijā. Tas darbojas vietējā Latvijas tirgū un īsteno grāmatu un citu poligrāfijas izstrādājumu ražošanu un pārdošanu.

Vēsture

1912. gadā Jānis Rapa kopā ar grāmatnieku Arturu Valteru pārņēma iepriekš Jānim Brigaderam piederējušo grāmatu veikalu un nodibināja komanditsabiedrību "A. Valters, J. Rapa un biedri". Sākotnēji komanditsabiedrība darbojās Teātra ielā 9, agrākā K. Zihmaņa grāmatu veikala telpās. Pirmā pasaules kara laikā (1914-1918) Jānis Rapa vadīja komanditsbiedrības nodaļu Maskavā, bet Arturs Valters darbojās Rīgā. 1920. gadā "Valters un Rapa" no komantidsabiedrības kļuva par akciju sabiedrību, kā arī pārcēlās uz citām telpām Teātra ielā 11. 1924. gadā nomira Arturs Valters, 1925. gadā Jānis Rapa sāka sadarboties ar Jāni Grīnu. Bieži ar firmu sadarbojās Pēteris Ērmanis, kurš publicēja savus darbus, kārtoja latviešu rakstnieku kopotos darbus, rakstīja grāmtām priekšvārdus un recenzijas. Plašās iespējas sevi parādīt izmantoja mākslinieks Niklāvs Strunke, kura ilustrācijas tika ietvertas dažādās grāmatās.


Apgāds

Pēc satura jau sākotnēji apgāds "Valters un Rapa" bija universāla tipa, kura būtiskākā nozīme - daudzpusība. Laika posmā no 1912. -1940. gadam apgāds visvairāk izdeva Annas Brigaderes darbus.


Tipogrāfija

"Valters un Rapa" tipogrāfija izdod dienasgrāmats, kabatas, galda un sienas kalendārus,skolēnu dienasgrāmatas. Tāpat klientiem ir iespēja pasūtīt bukletus, plakātus, gada pārskatus, voblerus, reklāmas lapas, mapes, papīra maisus, katalogus, grāmatas, avīzes, žurnālus, brošūras, veidlapas, vizītkartes, aploksnes, biļetes un citus iespieddarbus.


Ārējās saites

"Valters un Rapa" tīmekļa vietne

Latvijas izdevniecības grāmatniecība Latvijā izdotās grāmatas