Dalībnieks:Jony Bravo

Vikipēdijas lapa

Bauskas Centrālā bibliotēka[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bauskas Centrālā bibliotēka[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bauskas Centrālā bibliotēka (turpmāk - Bauskas CB) ir Bauskas novada kultūras, izglītības un informācijas patstāvīgā iestāde, kuras darbības mērķis ir iedzīvotāju bibliotekārā, bibliogrāfiskā un informacionālā apkalpošana. Bauskas CB veic reģiona galvenās bibliotēkas funkcijas Bauskas novada , Iecavas novada , Rundāles novada , Vecumnieku novada pašvaldību bibliotēkām saskaņā ar Bauskas rajona Padomes 2001.gada 15.novembra lēmumu „Par rajona Centrālo bibliotēku (prot. N1.12 2.p.), Bauskas pilsētas Domes 2001.gada 22.novembra lēmumu „Par Bauskas rajona pašvaldības iestādes „Rajona Centrālā bibliotēka” pārņemšanu” un Latvijas Bibliotēku padomes apstiprināto akreditācijas atzinumu(2007. gada 18. janvāra sēdes lēmums ). Ar Bauskas Centrālās bibliotēkas nolikumiem sīkāk var iepazīties Bauskas centrālās bibliotēkas nolikums


Bauskas Centrālās bibliotēkas DIREKTORI[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 1922. - 1945. Jānis Rūsis
  • 1951. - 1958. Ausma Saulinska
  • 1958. - 1975. Lauma Kastiņa
  • 1975. - 1998. Leontīne Zariņa
  • 1998. - .... Baiba Tormane

VĒSTURE[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bauskas pilsētas bibliotēka dibināta 1922. gadā. Bibliotēka atradās pilsētas Domes ēkā. Lai gan 1925. gadā Bauskā ir tikai nedaudz vairāk kā 5 tūkstoši iedzīvotāju, pilsētā darbojas 5 bibliotēkas. Kara laikā pilsētas bibliotēkas ēka tiek sagrauta, un tā pārceļas uz pilsētas Kultūras nama (tagad Tautas nama) telpām, kur atrodas arī patlaban.
Jāņa Rūša laikā notiek masveida pirmskara grāmatu iznīcināšana. 1939. gada beigās bibliotēkā bija 12.000 sējumu, pēckara aktivitāšu rezultātā no tām saglabājās mazāk kā viena trešā daļa
1960. gadā bibliotēkā sāk darboties brīvpieejas fonds. Tiek ieviestas jaunas darba formas - bibliogrāfisko apskatu lasīšana kinoteātrī, pārvietojamās bibliotēkas. 1960. gadā notiek grāmatu pārklasifikācija pēc jaunajām tabulām.
1976. gadā sākas rajona bibliotēku centralizācija un izveidota rajona komplektēšanas un apstrādes nodaļa.
1981. gadā rekordliels izstāžu skaits - 91. Tad pat notiek dramatiskākais gadījums bibliotēkas vēsturē - bojātas apkures rezultātā tiek nopludināta bibliotēka un bojā aiziet daudz vērtīgu grāmatu.
1997. gadā notiek rajona bibliotēku decentralizācija un pagastu bibliotēkas nodod vietējo pašvaldību pārziņā, saglabājot Bauskas RCB galvenās bibliotēkas funkcijas. 1997. gadā Sorosa fonda Latvija atbalstu iegūst kopā ar Bauskas bērnu bibliotēku izstrādātais bibliotekāro procesu automatizācijas projekts. Rajona komplektēšanas un apstrādes nodaļā uzsākta rajona elektroniskā kopkataloga izveide.
1998. gadā Bibliotēkā sākās intensīva jauno informācijas tehnoloģiju ieviešana. 1998. gadā izstrādātais projekts, kuru atbalsta Sorosa fonds Latvija un Budapeštas Atvērtās sabiedrības institūts, ir visu automatizācijas procesu "mugurkauls". Tā realizācija nodrošina Bauskas rajona Centrālajā bibliotēkā: lokālā tīkla izveidi, rajona elektroniskā kopkataloga pieejamību lietotājam lokālā tīklā, novadpētniecības datu bāzes izveides sākumu, iespēju piekļūt pie jaunas datu bāzes - analītikas.
2000. gadā projekta (Sorosa fonda Latvija atbalsts) realizācijas rezultātā tiek atvērts Sabiedriskais Interneta pieejas punkts (SIPP).
2001. gadā bibliotēka maina statusu un pāriet Bauskas pilsētas Domes pārziņā.
2005. gads – automatizācijas un tehnoloģiju triumfa gads Bauskas rajonā. Valsts vienotās bibliotēku sistēmas (VVBIS) projekta rezultātā 19 rajona bibliotēkās ierīkots pastāvīgais interneta pieslēgums un tās saņem 52 datorus.

2007.gadā uzsākta Bila un Melindas Geitsu fonda (BMGF) projekta realizācija visās Bauskas rajona bibliotēkās: palielināts Internet piekļuves ātrums, paplašināti lokālie datortīkli, uzsāktas bibliotekāru apmācības. Sekmīgi akreditētas 35 Bauskas rajona bibliotēkas. Lapas teksts.[1]

  1. Bibliotēkas vēsture, papildus teksts.


STRUKTŪRA[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bauskas Centrālā bibliotēka ir sadalīta pa struktūrvienībām. Kā pirmo var minēt tās # abonemenu, kas sniedz iespējas grāmatas izvēlēties un ņemt uz mājām. Ir diezgan liels skaits šo grāmatu, sākot no vecās literatūras un beidzot ar pašu jaunāko.

Ir arī # specializētā lāsītava, kurā ir sadalītas dažādu nozaru grāmatas, iespēja izmantot šīs grāmatas uz vietas lasītavā. Grāmatas ir par visdažādākajām tēmām, piemēram, medicīna, dzīvnieki, vēture u.c. Šajā lasītavā ir iespējams redzes invalīdiem izmantot viņiem, speciāli domātu datoru. Bibliotēkā tiek piedāvāta arī interneta un periodikas lasītava, kur iespējams izmantot datorus ar interneta pieslēgumu, kā arī iespējas bezmaksas apmeklēt dažas datubāzes, ko bibliotēka abonē. Šajā lasītavā ir arī periodiskie izdevumi, avīzes, žūrnāli. Kā arī bibliotēkai ir # Informācijas resursu attīstības nodaļa Struktūru sadalījuma pakalpojumus iespējams apskatīt šeit: Struktūra

KRĀJUMS[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Krājumi latviešu, krievu, angļu, vācu, lietuviešu valodās. Anšlava Eglīša un Veronikas Janelsiņas personīgā bibliotēka no ASV (nosūtītājs - testamenta izpildītājs Gvido Augusts). Rakstnieka Nikolaja Kalniņa kolekcija no 2005.gada aprīļa - sūtītājs Mirdza Kalniņa (ASV).

DATUBĀZES[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bauskas Centrālā bibliotēka piedāvā dažādas datubāzes, kas izmantojamas bez maksas:

  • Letonika
  • NAIS
  • EBSCO
  • LURSOFT

Informācija par Bausku[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bauskas muzejs
Bauskas pils
Bauskas novada mājas lapa