Dalībnieks:Troja/smilšu kaste

Vikipēdijas lapa

Troja SIA[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

SIA "Troja" ir viens no vadošajiem bērza saplākšņa produktu ražotājiem un attīstītājiem Latvijā, ar tālejošiem attīstības plāniem bērza saplākšņa produktu ražošanā.

Uzņēmums dibināts 1992.gadā uz valsts uzņēmuma bāzes un ir A/S "Latvijas Finieris" meitas uzņēmums.

Pamatdarbības veids ir standarta bērza saplākšņa pārstrāde augstākas pievienotās vērtības produktos.

Uzņēmumā ražotā produkcija:

  • Apstrādāts saplāksnis
  • Biroja mēbeles
  • Šūpuļzirgi
  • Skrituļošanas rampas
  • Ceļazīmes
  • Skimbords

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

No 1957.gada līdz 1990.gadam Bauskas ielā 143 atradās Latvijas finiera ražošanas apvienības galvenā uzņēmuma „Furniers” cehs. Līdz 1990.gadam cehs ir valsts uzņēmuma „Latvijas finiera ražošanas apvienība” sastāvā un ražo plaša patēriņa produktus. 1972.gadā tika uzsākta bērnu šūpuļkrēslu ražošana.

1990.gada 8.maijā Tiek dibināts mazais kopuzņēmums „Troja” . Dibinātāji – „Latvijas finiera ražošanas apvienība” un „Latvenergo”. Uzņēmumā ražoja plaša patēriņa produktus - bērnu rotaļlietas.

1991.gada 26. novembrī Mainās uzņēmuma statuss. Tas tiek pārdēvēts par valsts uzņēmumu „Troja”.

1992.gada 1.oktobrī Uz valsts uzņēmuma bāzes tiek dibināta Sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Troja”. Šajā laikā uzņēmuma galvenais darbības virziens ir koka rottaļlietu ražošana. Populārākais no rotaļlietu produktiem ir patēriņa produkts šūpuļzirdziņš.

1999.gadā Tiek ieguldītas investīcijas ražotnes un tehniskā nodrošinājuma uzlabošanai: uzbūvētas jaunas ražošanas telpas, modernizēta piezāģēšanas iekārta Swabedissen S-50.

2002.gadā Iegādāta pirmā SCM firmas CNC iekārta Record 240.

2003.gadā Aizvien palielinoties ražošanas apjomiem, tiek iegādātas un uzstādītas papildus augstražīgas ražošanas iekārtas un darbagaldi, kā arī uzbūvētas jaunas noliktavas.

2004.gadā Izstrādā un ievieš ražošanā jaunu produktu bērniem un jauniešiem - skrituļošanas rampas.

2004.gada 15.janvārī SIA „Troja” ieguva FSC (Forest Stewardship Council) koksnes piegādes ķēdes sertifikātu.

2005.gadā Uzņēmums uzsāka ceļa zīmju un informatīvo plākšņu ražošanu uz saplākšņa pamata. Šo produktu ražošanas tehnoloģija tika pārņemta no Ungārijas un Somijas ražotājiem. Kopā ar A/S „Latvijas Finieris” darbiniekiem tika izstrādāts jauns, moderns šūpuļkrēsla modelis: "Ola", kurš 2005.gadā ieguva žurnāla „DEKO” balvu par labāko rūpniecisko dizainu.

2007.gada 2.jūlijā SIA „Troja” saņem kvalitātes vadības sistēmas sertifikātu ISO 9001:2000.

2007.gada beigās LR Bērnu un ģimenes lietu ministrija uzņēmumam piešķīra „Ģimenei draudzīga komersanta” statusu.

2008.gadā Tika pabeigta projekta ar Eiropas reģionālās attīstības fonda un Latvijas valdības līdzfinansējuma piesaisti „Saplākšņu pārstrādes ražotnes pilnveidošana atbilstoši standartu prasībām” ieviešana.

2008.gada sākumā SIA „Troja” kļuva par Zemkopības ministrijas meža nozares 2007.gada balvas „Zelta Čiekurs” laureātu nominācijā par inovatīvu uzņēmējdarbību. SIA „Troja” 2008.gadā no A/S „Latvijas Finieris” pārņēma rūpnīcas „Latvijas Bērzs” biroja mēbeļu ražošanu.