Diskusija:Ēzeļi

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Kā tad īsti ir ar rakstiem par kustoņiem: raksta nosaukumā subj. jāraksta vienskaitlī vai daudzskaitlī? --Kikos 19:46, 1 decembrī, 2008 (UTC)

Ēzeļi ir suga, bet ēzelis jeb mājas ēzelis ir pasuga. Latviešu valodā nav divu vārdu ēzelim. Tāpat kā Zirgi ir domāta suga, bet apraksts par pasugu zirgs ir par mājas zirgu. Zirgu sistemātikā bija izlaista ģints, tas tagad ir savests kārtībā, bet tagad no pasugas ēzelis (mājas ēzelis), kas ir ietverta ēzeļu sistemātikā un zirgu sistemātikā, notiek nepareiza pāradresācija uz lapu, kurā ir aprakstīta suga ēzeļi. Kā to var izlabot?--Ingii 19:51, 1 decembrī, 2008 (UTC)
Gribēju izveidot lapu par mājas ēzeli, bet netieku klāt tukšai lapai.--Ingii 19:59, 1 decembrī, 2008 (UTC)
Vai tādā gadījumā nebūtu prātīgi tā arī saukt Ēzelis tiripiri suga un Mājas ēzelis tiripiri pasuga... Pāradresācijas vienmēr var salabot attiecīgajā vietā, kur tā ir. Vērtīgi ir izmantot rīku "Norādes uz šo rakstu" lapas kreisajā malā. Un vēl ir tāda lieta, kā nozīmju atdalīšanas lapa, ko var izveidot, lai vienkārši būtu uz kurieni aizlaist strīdīgus linkus. Tukša lapa: uzraksti meklēšanas logā "Mājas ēzelis" un kad atvērsies rezultāts, spied uz sarkanā uzraksta "Mājas ēzelis" un gatavs :) Tikai tagad gan vajag lietot pāradresāciju. --Kikos 20:02, 1 decembrī, 2008 (UTC)
Kikos taisnība - vajadzētu rakstu uzreiz nosaukt "Mājas ēzelis", bet vispār, kad lieto saiti "ēzelis" un tā automātiski pāradresējas uz "ēzeļi", zem virsraksta sīkiem burtiņiem rakstīts pāradresēts no "ēzelis" - spiežot uz to mazo "ēzeli", var tikt pie pāradresācijas lapas un rediģēt kā parasti. --ScAvenger 20:06, 1 decembrī, 2008 (UTC)
Daudzskaitlī vispār pieņemts rakstīt ģinšu nosaukumus. Jebkurā gadījumā visu vēlāk var izlabot, ja kaut ko gadās nosaukt ne tā. --ScAvenger 20:08, 1 decembrī, 2008 (UTC)
Tā es arī izdarīju un izgāju cauri visām saitēm, lai tur, kur cilvēki domā mājas ēzeli, arī saite aizietu uz mājas ēzeli. Toties kāds ir pacenties sabojāt ēzeļu sistemātiku, izņemot laukā kulānus un kiangus, kuri arī pieder pie ēzeļu sugas. Tā kā lapa ir veltīta ēzeļu sugai, tad kiangi un kulāni bija jāatstāj sistemātikā. Man, protams, ir vienalga, ka Turkmēnijas kulāna bilde ir nomainīta ar mājas ēzeļa bildi, bet tas bija darīts speciāli, pieturoties principam, kāds ir angļu lapā, lai akcentētu to, ka lapā netiek runāts par mājas ēzeli, bet gan par sugu "ēzeļi", kuras pārstāvis ir arī Turkmēnijas kulāns. Man tas likās pareizi, kā to bija izdarījuši angļi. Toties tagad latviešu lapa ir zaudējusi pusi no ēzeļu pasugām??????!!!!!!--Ingii 14:11, 2 decembrī, 2008 (UTC)
Equus asinus nav Equus africanus, to ir viegli parbaudit, izlasot, piemeram, anglu lapu. Varbut varetu ari anglus parediget, jo vini kaut ko nav sapratushi.--Ingii 14:23, 2 decembrī, 2008 (UTC)
Atcelt iepriekšējos labojumus var ar "klapīti" "atcelt" (ja ir pārliecība, ka tev taisnība) lapas hronoloģijā. --Kikos 14:25, 2 decembrī, 2008 (UTC)
Paldies!--Ingii 14:32, 2 decembrī, 2008 (UTC)
Tagad, ka vēl atceli, tas jabūt ne SUGA, bet APAKŠĢints. Interesanti, ka tev anglu WP ir sveta ;) Biologijā dažreiz ir atšķiras uzskatas, kas ir suga, pasuga utt. --B.gliwa 14:42, 2 decembrī, 2008 (UTC)
To jau neizdomāju es, bet gan lietoju jau eksistējošu formu šajā enciklopēdijā. Paskatieties, kas ir sarakstīts zem (ne manis) ievietotajām bildēm. Es tikai izmantoju šo iedalījumu. Es labi pārvaldu pogas "copy" un "paste". Un, protams, es izlabošu sistemātiku, ja es sapratīšu, kur ir kļūda. Un izlabošu arī pie attēliem, kas ir ievietoti pirms manis. Pašlaik šķiet, ka vai nu kļūda ir visās ievietotajās dzīvnieku bildēs, (kas attiecas vismaz uz zirgiem un dažas ir ievietotas jau sen) vai...??? Varbūt problēma ir latviešu valodā? Ko sauc par ko? Es nezinu, kas ir posuga vai subsp vai ssp. Lasu un lasu, un domāju vai tekstā apakšā ir domāts, ka suga ir viens un tas pats, kas ģints? Bet es to noteikti noskaidrošu.--Ingii 18:45, 2 decembrī, 2008 (UTC)
Noskaidroju! Nu, vai tagad viss ir kārtībā, mani kritiķi un skolotāji?--Ingii 20:23, 2 decembrī, 2008 (UTC)

Labi! Paldies. --B.gliwa 08:57, 3 decembrī, 2008 (UTC)

Sistemātika[labot pirmkodu]

sugai jabūt ģints un epitets, šeit Equus asinus vai Equus africanus. Posugai vismēr ir trešais nosaukums, ka subsp. ssp. var.... Raksts bija labāka par tautas nosaukumu, nekā par zoologijas kategoriju. --B.gliwa 10:30, 2 decembrī, 2008 (UTC)

piemēram, saite, kur nav E. africanus, bet tikai E. asinus africanus http://www.bucknell.edu/msw3/browse.asp?id=14100003 --B.gliwa 09:17, 3 decembrī, 2008 (UTC)