Diskusija:Šķielēšana

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Nē, es domāju tipa [1], jo to ko tu ieliki nevar īsti piemērot (tas ko tu uzrakstīji ir kļūdaini, jo sanāk, ka ambliopija ir vārds kādā visi sauc šķielēšanu) ~~Xil (saruna) 16:09, 22 martā, 2011 (UTC)

Varētu piemērot veidni {{līdzīgs}}, pasakot, ka jāskatās lapa par līdzīgu jēdzienu.--FRK (runas/darbi) 16:22, 22 martā, 2011 (UTC)
No kurienes pieņēmums, ka latviskā vārda šķielēšana vietā tautā lieto specifisko terminu ambliopija, kas pat reti kurā svešvārdu vārdnīcā atrodams? Es vēl saprastu, ka ārsti lieto latinizēto nosaukumu strabisms. --ScAvenger 19:08, 22 martā, 2011 (UTC)
Uz šķielēšanu internetā izmet tikai strabismu, ja tev tomēr liekas, ka ar to apzīmē abus uztaisi nozīmju atdalīšanu - nevarēju atrast kā latviski atveido strabismus ~~Xil (saruna) 19:15, 22 martā, 2011 (UTC)
Tā arī raksta — strabisms (kaut vai šeit), ambliopija ir cita slimība, kas var rasties no ilgstošas šķielēšanas. Es izlabošu. --ScAvenger 19:24, 22 martā, 2011 (UTC)
Ne tikai no tā un tas arī nav obligāts priekšnoteikums, ka no ilgstošas šķielēšanas tā būs. Un tas nav POV - cilvēki var neatšķirt, bet tās ir divas dažādas slimības, kam ir dažādi cēloņi un dažāda ārstēšana, vajag izcelt, ka ir arī otrs ko mēdz tā saukt (bet pat llvv šķielēšanas definīcija sakrīt ar strabismu un vai visos izplatīto acu slimību aprakstos izšķir šķielēšanu t.i. strabismu un ambliopiju) ~~Xil (saruna) 19:55, 22 martā, 2011 (UTC)
Tas viss tagad ir īsumā aprakstīts. Tomēr nekur neatrodu, ka ambliopiju kaut vai kļūdaini sauktu par šķielēšanu, tādēļ arī izņēmu to teikumu. --ScAvenger 20:13, 22 martā, 2011 (UTC)
Man tikko pieleca, ka tu vismaz sākumā laikam esi nepareizi sapratis domu - ne jau šķielēšanu sauc par ambliopiju, bet ambliopiju jauc ar šķielēšanu, jo neviens jau svešvārdus tam nelieto, un cik var saprast tas galīgi nav pareizi ~~Xil (saruna) 20:28, 22 martā, 2011 (UTC)
Es sākumā fiksi caurskatīju batālijas hronoloģijā un laikam tiešām sajaucu, ko par ko it kā mēdzot saukt :) Ja atrodas atsauce, ka tiešām ambliopiju kļūdaini sauc par šķielēšanu, tad var likt atpakaļ. Bet es visādās interneta lapās atrodu, ka ambliopiju sauc par slinko aci un šķielēšanu — par strabismu, kas viss ir pareizi. --ScAvenger 20:50, 22 martā, 2011 (UTC)
Nu tā jau arī ir, bet palasi kādā forumā - cik daudzos parādās tēze, ka šķielēšanu ārstē aizlīmējot aci (tā ārstē ambliopiju, no en var noprast, ka šķielēšanai tas neko nedod) ~~Xil (saruna) 21:16, 22 martā, 2011 (UTC)
Gudrajā grāmatā par acu slimībām teikts, ka oklūziju terapiju (kas ir tā pati "acs aizlīmēšana") šķielēšanas gadījumos pielieto, ja ir jau izveidojusies ambliopija kā šķielēšanas komplikācija. Tā ka īsti nepareizi tas nav, kaut gan pašu šķielēšanu, protams, tas neārstē. --ScAvenger 03:40, 23 martā, 2011 (UTC)
Tam ir saistība tikai tad, ja ir radusies ambliopija vai ja vajadzīga profilakse pret ambliopiju. Man šķiet visiem bērniem, kas ar vienu aci redz sliktāk, līmē ciet acis profilaksei - tikpat labi mēs varētu pieņemt, ka "īsti nepareizi tas nav" arī refrakcijas kļūdu gadījumos utt :) Bet paldies, šādi ar' būs labi, es vnk domāju, ka to pašā rakstā var īpaši neizcelt, tāpēc interesējos par veidni ~~Xil (saruna) 11:44, 23 martā, 2011 (UTC)