Diskusija:Veģetārisms reliģijā

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Rakstu nosaukumos nebūtu vēlams "un". Sk. en:Wikipedia:Naming_conventions#Use_of_.22and.22. Ierosinu pardēvēt par "Veģetārisma saistība ar reliģiju", "Veģetārisms reliģijā", "Veģetārisms no reliģiskā aspekta" vai kā tamlīdzīgi. --Dainis 08:21, 17 jūlijā, 2008 (UTC)

Diemžēl nezinu, kā to izdarīt :( --Sandris.Ā 10:18, 17 jūlijā, 2008 (UTC)
http://lv.wikipedia.org/wiki/Special:MovePage/Ve%C4%A3et%C4%81risms_un_reli%C4%A3ija Bet vispirms gan jāvienojas par nosaukumu. Es saku Veģetārisms reliģijā. Gamerzx 10:28, 17 jūlijā, 2008 (UTC)
Paldies. Piekrītu. Sandris.Ā 10:49, 17 jūlijā, 2008 (UTC)

Par raksta saturu[labot pirmkodu]

  • Apraksts par budismu dod tikai tādu informāciju, ka tam ar veģetārismu tāds pat sakars kā filatēlistu pulciņiem, tb ir pret vardarbibu, bet ja gribas ēst, tad ēd (tb nav norādīti reliģijas pamatpostulāti, kuros iekļauti veģetārisma principi, kaut tādi ir). Tikpat labi varēja rakstīt, ka liela daļa tālbraucēju šoferu ir veģetārieši, vēl lielāka daļa ir pret vardarbību, tātad taisām sadaļu "Tālbraucēji šoferi un veģetārisms". ;) Tb lielākajā daļā budisma sektu ir teoloģiski noformulēts aicinājums uz veģetārismu, taču tas netiek pieminēts, iztiekot ar tukšām frāzēm - acīmredzot autors vienkērši neorientējas budisma pamatpostulātos.
  • "Korāns atļauj gaļas ēšanu, tomēr tajā ir ieteikts uzturā lietot veselīgu barību, un daudzi musulmaņi secina, ka ar to domāts veģetārs uzturs." - Te jāpiebilst, ka tikpat daudzi musulmaņi tā neuzskata, savukārt pašos islama postulātos nekā par veģetārismu nav - mākslīgi izdomāta piesaiste, kas izraisīs neizpratni katrā, kurš orientējas islamā.
  • "Gaļas ēšana kristiešiem ir atļauta, taču nav ieteicama." - Tīrā fantāzija, kas izraisīs labākajā gadījumā smaidu jebkurā, kurš kaut mazliet orientējas jūdeokristietībā. Citāts Apustuļu darbi 15:28-29 ir norāde uz jūdaisma upurēšanas tehniku, tb nevis nenogalināt un neēst gaļu, bet gan nogalināt upuri pareizi un notecināt asinis, jo tās aizliegtas (nevis gaļa). Pērējie citāti vienkārši neatbilst tēmai, jo attiecīgajā vietā Bībelē runa ir pavisam par ko citu. Tikpat labi var uzrakstīt "kanibālisms un kristietība", balstoties uz citātu "ēdiet, tā ir mana miesa, dzeriet, tās ir manas asinis". :) Piezīme par "pieņēmumu" par Dieva patiesajiem plāniem ir cool - ne kurš katrs atļausies spriest, ka zina labāk, kas Kungam bijis padomā. It sevišķi pēc stāsta par Kainu un Ābelu, kur Dievs noraida veģetāro upuri un pieņem asins upuri. Taču acīmredzot britu versijas autors Bībeli nav lasījis. Vienīgais citāts, kas atbilstu tēmai, ir Pāvila vēstule romiešiem 14:20-21, taču diemžēl tas visā Bībelē būs viens no nedaudzajiem, pretējo jūrā (starp citu, pie praviešiem ko varētu piemeklēt).

Rezumējot: Vienīgās reliģijas, kurās konceptuāli tiek atbalstīts veģetārisms, ir hinduisms un atsevišķi budisma virzieni. Islamam un kristietībai ar to nav nekāda sakara (ja kāds musulmanis vai kristietis ir veģetārietis, tad tā ir viņa individuāla izvēle, nevis reliģijā sakņoti uzskati). Raksts ir subjektīvs, ar selektīvi pievilktiem citātiem, autoram neorientējoties attiecīgajā reliģijā, bet ļoti vēloties to saistīt ar veģetārismu, tb diemžēl dzeltenās preses līmenī - zinātājam izraisīs smaidu un skeptisku attieksmi pret vikipēdiju kā ziņu avotu. :( To var uzrakstīt daudz precīzāk, argumentētāk un loģiski pamatotāk. --anonīms 03:33, 25 jūlijā, 2008 (UTC)

Paldies par plašajiem komentāriem - saņēmos un sāku arī kaut ko darīt lietas labā. Pašlaik daudzmaz paplašināju sadaļu par budismu - diemžēl atkal izskatās stipri vienpusīgi. Argumentus par labu ne-veģetārismam budismā nav viegli atrast. Protams, vajadzētu papildināt arī pārējās sadaļas. --Sandris 00:41, 29 jūlijā, 2008 (UTC) 17:40, 27 jūlijā, 2008 (UTC)

Piesiešanās pie vārdiem[labot pirmkodu]

Nākamais pants Pirmajā Mozus grāmatā liek noprast, ka Dievs cilvēkiem nav vēlējis ēst gaļu: “Un Dievs sacīja: “Redzi, Es jums esmu devis visus augus, kas nes sēklu, kas vien ir zemes virsū, un visus kokus, kas augļus nes, kam sēkla sevī; tie lai jums būtu par ēdamo.”" lasot iznāk smags sviests - sakot "tev būs skrūvgriezis un ar to tev būs skrūvēt skrūves" es nevēlos lai tu lietotu āmuru? --Krishjaanis 12:19, 14 augustā, 2008 (UTC)

Tas ir tāpat kā Jehovas liecinieku uzskats, ka nedrīkst pārliet asinis - citas konfesijas tā neuzskata, kādēļ vispārināt ? Vai prātīgāk nebūtu nevis piesaukt bībeles pantus, tos brīvi interpretējot (needzu nevienu atsauci), bet aprakstīt kriestiešu vai par kristietības novirsienus, kuri uzskata, ka jābūt veģetāriešiemvai reālas situācijas kad kristieši neēd gaļu (teiksim gavēni) ? ~~Xil (saruna) 12:44, 14 augustā, 2008 (UTC)
Bībele jau ir tik ļoti vērtīga grāmata ka katrs (lai arī cik reliģisks/nereliģsks viņš būtu) spēj tu atrast un piemeklēt sev nepieciešamo citātu. Jehovas liecinieki to asins pārliešanas liegumu skaidroja ar Jēzus vārdiem "tev nebūs svešas asinis baudīt" - diez tik kāda tur "baudīšana" sanāk, ja tev reāli glābj dzīvību pārlejot tās asinis. --Krishjaanis 12:47, 14 augustā, 2008 (UTC)
Veģetārieši šajā sakarā piedāvātu ņemt vērā, kas notiek pēc cilvēka grēkā krišanas. Dievs, saprazdams, ka cilvēks kļuvis ļauns (1. Moz. gr. 6:5 "Dievs redzēja, ka cilvēku ļaunums augtin auga zemes virsū un ka viņu sirdsprāta tieksmes ik dienas vērsās uz ļaunu"), atļauj ēst gaļu (1. Mozus gr. 9:3 "Viss, kas vien kust un kam ir dzīvība, lai jums ir par barību"). Tas ļauj domāt, ka sākumā tiešām par cilvēka barību Dievs noteicis tikai augus nevis piemirsis pateikt, ka gaļa arī ir ok. Bet par to vēlāk - kad būšu daudzmaz pabeidzis "eiroremontu" namā :). --Sandris 13:09, 14 augustā, 2008 (UTC)