Kategorijas diskusija:Aktieri pēc tautības

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Nav tāda tautība briti. --Feens 13:02, 25 martā, 2006 (UTC)

Protams, mana kļūda. --Tail 13:09, 25 martā, 2006 (UTC)
Īsti tautība gan nav, bet nacionālās piederības izteikšanai gan der. (Skat. angļu vikipēdijā.) Kā gadījumā ar to pašu Konradu. Tiesa, Emma Vatsone laikam gan būtu jāsauc par angļu aktrisi.
Arī angļu vikipēdijā lieto atsevišķas kategorijas britiem un angļiem, vismaz rakstos par literatūru. --Dekaels 13:10, 25 martā, 2006 (UTC)
Tas angļu vikipēdijā. Un kā viņi atšķir vienu no otriem? Man ir aizdoma, ka tas ir tas pats, kas padomju rakstnieki un krievi rakstnieki. Vispār tā ir liela problēma, uz kuru atbildi neesmu saņēmis - valsts un nācija. Vai nav tomēr labāk kategorija Aktieri pēc nācijas? un tur valstis. Nezinu. Šitā Tomsone jau arī taču Holivudas meitene, raspektīvi, faktiski amerikāņu aktrise. --Feens 13:15, 25 martā, 2006 (UTC)
Starp citu, viņa nav uzņēmusies nevienā amerikāņu filmā, tā kā par amerikāņu aktrisi nebūtu gan saucama. --Tail 13:41, 25 martā, 2006 (UTC)
Kategorija "British writers" ir vispārīgāka. Tā tiek sadalīta kategorijās "English writers", "Scottisch writers" utt. Kas paliek pāri - paliek. Piemēram, Konrads, kurš nav nedz poļu, nedz angļu, nedz skotu vai tml. rakstnieks.
Domāju, ka latviešu vikipēdijā mums tāpat vajadzētu atsevišķu kategoriju britiem, lai norādītu uz līdzīgiem gadījumiem.
Tomēr ieteiktu palikt pie tautības, nevis valsts: tā galu galā varētu būt mazāka ķēpāšanās, jo cilvēks var viegli jo viegli mainīt valstis, kurās dzīvo, bet tautību izmainīt tomēr grūtāk. :) Protams, atsevišķos gadījumos nebūs viegli, bet tomēr. --Dekaels 13:28, 25 martā, 2006 (UTC)
Nē, es neprecīzu izteicos. Nevis valsts politiski, bet kultūras nozīmē. Kaut vai kategoriju pēc. Ja Brodski ietilpina kategorijā, kas saucas dzejnieki pēc tautības, tad viņš ir ebrejs un nekas cits. Bet, ja veido dzejnieki pēc nacionālās literatūras, tad ar ebrejiem viņam nav nekāda sakara. Tur tā problēma, nosaukumā pēc tautības manuprāt. Protams, ja mums interesē, kas Brodskis ir etniski, tad var veidot tādu kategoriju.--Feens 13:43, 25 martā, 2006 (UTC)
Varbūt pieiet jautājumam pēc būtības un vienkārši rakstīt, balstoties uz to, par ko kurš sevi uzskatījis, t.i., pēc identitātes (ņemot vērā arī valodu, kurā rakstījis, un valsti, kurā dzīvojis)?
Domāju, ka tautību daudzi neizprot tikai kā izcelsmi, bet arī kā kultūru u.tjpr. --Tail 13:51, 25 martā, 2006 (UTC)
Vēl tāda lieta – būtu stipri sāpīgi rakstīt par, piemēram, Vācieti kā par PSRS rakstnieku, tāpēc gribas ņemt vērā kultūru, pie kuras rakstnieks piederējis, nevis valsti, kurā viņš dzīvojis. --Tail 13:54, 25 martā, 2006 (UTC)
Un valsti tomēr daudz, daudz vairāk saprot politiskā nozīmē. --Dekaels 13:56, 25 martā, 2006 (UTC)
Tad kad man jāraksta par valsti, man jāraksta arī par tās kultūru, tātad arī par literatūru, nekā nevar darīt. Un tad man vajag kategoriju.
Vajadzētu, protams, pēc būtības, bet baidos, ka latvietis pēc tautības saprot kā etnisko izcelsmi, nevis kultūras lauku. Par Vācieti tieši nav problēmu - latviešu dzejnieks un viss. Protams, kategorijā PSRS kultūra viņš ietilpst, tur neko nevar darīt. :) Problēmas parādīsies pie visādiem Gustaviem Klučiem.

Ierosinu kategoriju rakstnieki, dzejnieki pēc nacionālās literatūras (gramatiski nepareizs formulējums, bet būtība tāda)--Feens 14:04, 25 martā, 2006 (UTC)

Kā reiz jēdziens britu literatūra ir izveidojies, jo Anglija, Velsa utt. nav atsevišķas valstis, tātad politisku iemeslu dēļ.--Feens 14:07, 25 martā, 2006 (UTC)

Šī mūsu diskusija, es domāju, rodas no manis novērota fenomena. Vēl XXI gadsimta sākumā, latviešu vēsturnieki sirgst ar XIX gs slimību. Sākdami rakstīt grāmatu par Latvijas vēsturi, viņi pēkšņi sāk rakstīt grāmatu par latviešu vēsturi, kas nav viens un tas pats. :) Lai paliek rakstnieki pēc tautības un britu (neesošas tautības) literatūra, pēc tam izgudros. --Feens 14:18, 25 martā, 2006 (UTC)

Nu, Latvijas vēsture īsteni sākas ar 1918. gadu. Bet tas tā. Formāli.
Par tām literatūrām. Manuprāt, skaidrs, ka nacionālā literatūra tomēr ir tautības literatūra. Piemēram, Latvijas krievu literatūra nepārprotami ir krievu literatūra. Jēdzieni "Latvijas literatūra" vai - pasargdies!:) - "Krievijas literatūra" te nederētu. Pirmajā gadījumā - nepilnīga informācija, otrajā - nepatiesa norāde uz valsti.
"Pēc tautības" man pagaidām tomēr liekas vispiemērotākais risinājums - katrā ziņā šī sistēma darbojas, un ne tikai mūsu vikipēdijā, tā kā ierosinu atstāt, kā ir. --Dekaels 14:40, 25 martā, 2006 (UTC)