Pan European Game Information

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no PEGI)
Pan European Game Information
PEGI logotips
Abreviatūra PEGI
Izveidots 2003. gada 9. aprīlī
Mērķis videospēļu klasifikācija
Darbības reģions
Eiropa, Kanāda (tikai Kvebeka), Izraēla
Jumta organizācija
Eiropas interaktīvās programmatūras federācija
Tīmekļa vietne www.pegi.info

Pan European Game Information (saīsināti PEGI) ir Eiropas videospēļu satura novērtēšanas sistēma, kas izveidota, lai palīdzētu patērētājiem Eiropā pieņemt apzinātus lēmumus, pērkot videospēles vai programmas, izmantojot vecuma ieteikumus un satura apzīmējumus. Šo sistēmu 2003. gada aprīlī izveidoja Eiropas interaktīvās programmatūras federācija (Interactive Software Federation of Europe, saīsināti ISFE), un tā apvienoja vairākas reģionālās vecuma ierobežojumu sistēmas vienā kopīgā sistēmā. PEGI sistēmu mūsdienās izmanto vairāk kā trīsdesmit valstīs, un tā ir balstīta uz noteiktu kodeksu — noteikumu kopumu, kas ļauj katram izdevējam izmantot PEGI sistēmu. PEGI sistēma iedalās piecās vecuma grupās un astoņos satura raksturojumos, kas vēsta par piemērotību un spēles saturu noteiktai patērētāju vecuma grupai.[1] Vecuma ierobežojums nenorāda spēles grūtības pakāpi, kā arī nepieciešamās iemaņas tās spēlēšanai.[2]

Vecuma ierobežojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

PEGI sistēmā ir pieci vecuma ierobežojumi.

  • 3: piemērota visām vecuma grupām. Var saturēt ļoti vieglu vardarbību un saturs ir vairāk piemērots jaunākiem bērniem. Nav atļauta nenormatīva leksika un biedējošs saturs.
  • 7: piemērots personām no 7 gadu vecuma un vecākiem. Var saturēt vieglu vai nereālu vardarbību (piemēram, vardarbība karikatūru izskatā), kā arī elementus, kas var sabiedēt jaunākus bērnus.
  • 12: piemērots personām no 12 gadu vecuma un vecākiem. Var saturēt vardarbību jebkurā fantāzijas kontekstā vai sporta darbībās, lamāšanos, vieglas seksuālas atsauces vai mājienus un azartspēļu simulāciju.
  • 16: piemērots personām no 16 gadu vecuma un vecākiem. Var saturēt patiesi reālistisku vardarbību, nenormatīvu leksiku, seksuālas atsauces vai saturu, azartspēļu simulāciju un narkotisku vielu attēlojumu.
  • 18: nav piemērots personām jaunākām par 18 gadiem. Var saturēt maksimāli reālistisku vai grafisku vardarbību, ieskaitot "vardarbību pret neaizsargātiem cilvēkiem" un "vairākkārtēju nogalināšanu bez iemesla", nenormatīvu leksiku, seksuālu saturu, azartspēļu simulāciju, narkotiku slavināšanu un diskrimināciju, kas "stereotipiem" var izraisīt naidu.

Raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

PEGI sistēmā ir astoņi satura raksturojumi:

Ikona Satura raksturojums Izskaidrojums Atbilstošs vecuma reitings
Vardarbība Atkarībā no vecuma kategorijas, spēle var saturēt ainas, kurās cilvēki tiek ievainoti vai mirst, pārsvarā izmantojot ieročus, ainas var būt gan reālas, gan fantastiskas vai kariķētas. Var saturēt arī asinis vai asinsizliešanu.
Nenormatīva leksika Var saturēt nenormatīvu leksiku un visa veida aizvainojumus.
Bailes / Šausmas Var saturēt pārlieku spraigas vai biedējošas ainas jaunākiem/jutīgiem spēlētājiem (PEGI 7), vai šausminošu saturu bez vardarbības (PEGI 12).
Sekss Atkarībā no vecuma kategorijas, spēle var saturēt kailumu (piedauzīgu vai dabisku), seksuālo pozēšanu vai dzimumakta ainas.
Narkotikas Atkarībā no vecuma kategorijas, spēle var saturēt atsauces uz alkoholu, tabaku vai narkotikām, kā arī izdomātām vielām, kas ir līdzīgas reālās dzīvē sastopamajām narkotikām.
Azartspēles Var saturēt elementus, kas veicina azartspēļu atkarību, kā arī apmāca azartspēļu noteikumus.
Diskriminācija Var saturēt ainas, uzvedību, vai atsauces uz nežēlību un uzmākšanos grupai vai konkrētiem cilvēkiem (piemēram, rases, reliģijas, tautības, dzimuma, spēju vai seksuālo orientācijas dēļ).
Tiešsaiste Raksturojošā ikona PEGI sistēmā netiek izmanto kopš 2015. gada, jo lielākajai daļai mūsdienu spēlēm un visām konsolēm ir pieejams tiešsaistes spēļu režīms. Spēlēm, kas klasificētas līdz 2015. gada jūlijam, joprojām tiek izmantota šī ikona.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «PEGI Website». Pegi.info. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 28. jūlijā. Skatīts: 2011. gada 29. jūnijs.
  2. «PEGI Pan European Game Information – What do the labels mean?». Pegi.info. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2011. gada 7. augustā. Skatīts: 2011. gada 29. jūnijs.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]