Pāriet uz saturu

Patēriņš

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Patērēšana)

Patēriņš jeb patērēšana ir process, kurā cilvēki izmanto preces un pakalpojumus, lai apmierinātu savas vajadzības un vēlmes. Šis process ietver jebkādu produkta vai pakalpojuma iegādi un lietošanu. Patēriņš ir svarīga ekonomikas daļa, jo tā veicina pieprasījumu pēc precēm un pakalpojumiem, kas savukārt stimulē ražošanu un tirdzniecību.

Socioloģiski un kulturāli patērēšana bieži tiek saistīta ar dzīves stilu, statusu un vērtībām. Mūsdienās patērētājs bieži vien tiek uztverts ne tikai kā vienkāršs produkta pircējs, bet arī kā indivīds, kurš pieņem lēmumus, balstoties uz saviem uzskatiem, sociālajām normām un tirgus piedāvājumiem.

Patērētājsabiedrība

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]
Tirdzniecības centrs

Patērētājsabiedrība ir sabiedrības modelis, kurā ekonomiskā attīstība un sociālā kārtība ir balstīta uz masveida preču un pakalpojumu patēriņu. Šādā sabiedrībā cilvēku labklājība, identitāte un sabiedriskais stāvoklis bieži tiek mērīts, pamatojoties uz to, cik daudz un kāda veida preces vai pakalpojumus viņi iegādājas un patērē.

Patērētājsabiedrības izveide ir cieši saistīta ar rūpnieciskās revolūcijas un kapitālisma attīstību, īpaši Rietumu pasaulē. Tajā bieži vien rodas problēmas saistībā ar pārmērīgu resursu izmantošanu, atkritumu radīšanu un nevienlīdzību.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]