Pāriet uz saturu

Rezolūcija (politika)

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Rezolūcija)

Rezolūcija (no latīņu: resolutio — 'lēmums') ir oficiāls paziņojums vai lēmums, ko pieņēmusi kāda organizācija, valdība vai starptautiska iestāde. Rezolūcijas bieži tiek pieņemtas, lai izteiktu viedokli, nostāju vai veidotu politiku attiecībā uz konkrētiem jautājumiem. Piemēram, ANO Drošības padome pieņem rezolūcijas, lai risinātu starptautiskos konfliktus un drošības jautājumus. Rezolūcija var izteikt viedokli, noteikt politiku vai aicināt uz konkrētu rīcību. Tā var būt saistoša vai nesaistoša, atkarībā no tā, kāda institūcija to ir pieņēmusi un kādiem mērķiem tā ir domāta.

Rezolūcijas pieņemšanas process parasti ietver diskusijas, apspriešanas un balsošanu, lai panāktu vienošanos starp lēmumu pieņēmējiem.

  • Likumdošanas rezolūcijas — dokumenti, kas pieņemti likumdošanas procesā un var ietekmēt likumu pieņemšanu, izmaiņas vai atcelšanu.
  • Politiskās rezolūcijas — izsaka politisko viedokli vai nostāju par konkrētu jautājumu, piemēram, ārpolitiku, ekonomikas politiku, sociālajiem jautājumiem u.c.
  • Starptautiskās rezolūcijas — pieņemtas starptautiskās organizācijās. Tās var aicināt uz konkrētu rīcību, piemēram, miera uzturēšanu, sankciju noteikšanu vai humanitāro palīdzību.
  • Rezolūcijas deklarācijas — var izteikt nostāju par plašāku tēmu, bet bez konkrētu darbību noteikšanas.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]