Diskusija:Jāņi

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Šķiet, ka ir pienācis laiks nodalīt Jāņus no vasaras saulgriežu svinībām, jo arvien vairāk folkloristi, neopagāni un ezotēriķi vasaras saulgriežus svin atsevišķi un tos vairs nesauc par Jāņiem. Jāņa jeb Jāņu diena vēsturiski tomēr saistās ar kristīgo tradīciju, Jāņa Kristītāja dienu, lai gan Ulmaņlaikā no dievturu puses un Padomju laikā kristīgā nozīme tika mazināta.(Aivarsz (diskusija) 2019. gada 28. marts, plkst. 07.03 (EET))[atbildēt]

Ir lasīts par jēnēm, par kurām dēvēja saules lekšanas virzienus akmens krāvumos. —Šo komentāru pievienoja 92.18.234.127 (diskusijadevums).

Mucas dedzināšanas tradīcijas ir zināmas arī zviedriem - tās nebija tikai latviešiem vien unikālas. Nepārprotami Jāņu nakts tradīcijas ir pagāniskas un tās nāk no pirmskristietības laikiem, bet Jāņa vārds gan ir ļoti nesens un latviešiem ir diez vai zināms ilgāk par 900 gadiem. 900 gadi ir ļoti ilgs laiks un tā ir mūžība viena cilvēka dzīvē, tāpēc var likties, ka tas ir bijis mūžīgi, bet varu derēt ja ne uz Mersedesu, tad uz Opeli, ka pirms kristieši ieradās pie latviešiem, viņiem diez vai bija zināms kāds Jānis, jo ar tādu vārdu neviens baltu pagāns netika dēvēts(vienīgi ja viņu nokristīja). —Šo komentāru pievienoja 92.18.234.127 (diskusijadevums).