Diskusija:Kurši

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

..."Vālāk latviešu un lietuviešu valodas asimilēja kuršu valodu, bet liecības par kuršu valodu saglabājušās latviešu valodā un nedaudz arī žemaišu izloksnēs."

Paši lietuvieši vismaz uzskata, ka žemaiši ir kuršu un kāda lietuviešu dielakta sajaukums. Iespējams, žemaišu valoda ir krietni tuvāka kuršu valodai, nekā latviešu. Var teikt - žemaišu valodā kursismi ir vairāk, nekā paši lietuvismi. Uz to norāda "Peins" "Pienas" vietā, "Deivs" "Dievas" vietā u.c. un arī leksikons

"Kursenieki, sākot ar 16. gs, izceļoja no Latvijas". Kursenieki nu nekad nav izceļojuši no Latvijas. Drīzāk kursenieku etnoģenēzē ietilpst no 13.-17. gadsimtam no Kurzemes atnākušie migranti kopā ar vietējiem kuršiem/prūšiem. Tā visticamāk varētu būt. Nebrauciet auzās Nesteidzieties ar secinājumiem.Kurši ir tikai vieni no ļoti daudzām baltu ciltīm.Tik vienkārši vis nebūs.

Šie komentāri bez jebkādas kritikas(un ar nelabotām leksiskām kļūdām) atrodas šeit jau 12 gadus, tā it kā viņiem būtu kaut kāda nozīme:
"Uz to norāda "Peins" "Pienas" vietā, "Deivs" "Dievas" vietā u.c. un arī leksikons"
Kā reiz latviešu valodas arhaiskais(zemgaļu-sēļu) slānis ar patskaņu miju no e norāda uz to, ka ņe tikai ziemeļprūši - kurši, bet arī citas baltu valodas bija daudz tuvākas rietumbaltu(prūšu) valodām un ka tieši latviešu(un loģiski - arī lietuviešu) valodas jau pirms 1000 gadiem pamatīgi atšķīrās no pārējām mums zināmām baltu valodām, kas bija daudz senākas par latviešu(un arī lietuviešu) valodām. Tāpēc šīs nav gluži tikai ekskluzīvi kuršu(prūšu) valodas īpatnības, bet daudz plašākas.
Kursenieki patiešām neizceļoja no Latvijas, jo Latvija tika nodibināta tikai 300 gadus vēlāk, tāpēc pareizāk būtu teikt, ka kursenieki izceļoja no Kurzemes.(tas ir labots) Kursenieku nosaukums(pašu vai citu dots) jau norāda uz viņu ģeogrāfisko izcelsmes vietu, bet šeit patiešām ir papilnam ar pierādījumiem par to, ka kursenieki patiešām ir ar izcelsmi no Kurzemes.
Par etnoģenēzi gan nav tiesa. Kursenieku izkušanu citās tautās jau vairs nav iespējams dēvēt par kursenieku, bet gan par citu tautu(vācu vai leišu) etnoģenēzi. Kursenieku y-dns jau kā reiz izceļošanas laikā(no Kurzemes) ir ļoti "latvisks" - pilns ar N1a y-dns, kas izplatījās gar visu Prūsijas krastmalu.
Kurši un kursenieki nav viens un tas pats. Kurši bija kuršu valodā runājoša tauta. Liela daļa no kuršiem vai nu tika padzīti vai izkauti - viņu vietā tika nometināti latgaļu kolonisti, kas sajaucās ar atlikušajiem kuršiem un līviem.
Kursenieki jau bija Kurzemes 400 gadu tautu jaukšanās rezultāts, kas runāja latviešu valodā un kas izceļoja no Kurzemes.GrimDawn (diskusija) 2022. gada 7. novembris, plkst. 18.20 (EET)[atbildēt]