Vikipēdija:Aritmoze

Vikipēdijas lapa
Paliatīvs aritmozes ārstēšanas līdzeklis

Aritmoze (grieķu: αριθμώσις) jeb skaitīšanas centra hipertrofija smadzenēs vai skaitītmānija (vikipēdijas dalībnieku žargonā zināma arī kā editkauntīlisms jeb editkauntilis) ir viena no vikislimībām, kuras galvenais simptoms ir bieža labojumu skaitītāja pārbaude, salīdzināšana ar citu Vikipēdijas dalībnieku rezultātiem, rūpīga dažādu labojumu veidu skaita analīze.

Aritmozes saasināto formu dēvē par maniakālo aritmozi jeb ļaundabīgo skaitītājcentra hipertrofiju. Slimnieks savu uzmanību pilnībā pārslēdz no rakstu veidošanas un uzlabošanas uz labojumu skaitīšanu un analizēšanu. Tas bieži noved pie dalībnieka veikto labojumu skaita būtiskas samazināšanās un slimības sekojošas pastiprināšanās.

Īpašs slimības paveids ir metaaritmoze. Tā izpaužas kā uzmācīga ideja jebkuriem līdzekļiem pārspēt citu valodu vikipēdiju rakstu skaitu. Metaaritmozes slimnieki visu laiku seko savas vikipēdijas rakstu skaitam un salīdzina to ar "konkurentiem", neņemot vērā rakstu kvalitāti (inkluzionisms). Ielaistos gadījumos dalībnieki pilnīgi zaudē kritisku attieksmi pret tekstiem un rakstu uzlabošanas vietā nodarbojas ar apšaubāmas nozīmes un satura aizmetņu masveida ražošanu, dažkārt liekot lietā arī botus.

Aritmozes nosacīti pretējo formu dažkārt dēvē par dziļumskaitīšanu (depthcountitis). To raksturo pastiprinātas bailes no īsiem rakstiem un īpaša uzmanības pievēršana raksta garumam kā kvalitātes rādītājam. Tā dažkārt var tikt uzskatīta par metaaritmozes formu, jo tiek pastiprināti sekots līdzi un salīdzināts savas Vikipēdijas dziļums ar citu valodu vikipēdijām.

Simptomi[labot pirmkodu]

  • Bieži (pat vairākas reizes dienā) izmanto dažādus pieejamos labojumu skaitītājus un citus statistikas rīkus.
  • Nemēdz izmantot priekšskata pogu, jo daudzās saglabāšanas palielina labojumu skaitu.
  • Ekstrēmos gadījumos tīšām izdara kļūdainus labojumus, lai varētu tos atcelt.
  • Sevišķi smagos gadījumos ievieto labojumu skaitu savā dalībnieka lapā un rūpīgi atjauno to.
  • Mēdz pārmērīgi rediģēt Smilšu kasti.
  • Uzskata, ka galvenais dalībnieka nozīmības rādītājs (piemēram, izraugoties par administratoru) ir labojumu skaits.

Prognoze[labot pirmkodu]

Slimība nemēdz būt letāla. Ārstēšanā liela nozīme citu Vikipēdijas dalībnieku attieksmei.