Pāriet uz saturu

Štats

Vikipēdijas lapa

Štats jeb pavalsts[1] ir administratīvi teritoriālā vienība ar valstiska veidojuma raksturu.[2] Tām ir noteikts pašpārvaldes līmenis, un tās pastāv galvenokārt federatīvu valstu ietvaros. Štati parasti ir atbildīgi par vietējās pārvaldes organizāciju, ekonomisko politiku, izglītības sistēmu, sabiedrisko drošību un citām sabiedriskajām funkcijām. Štatu iedzīvotāji bieži vien ievēl savus vietējos pārstāvjus un vadītājus, piemēram, gubernatorus un štatu likumdevējus.

  • Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Amerikas Savienotajās Valstīs ir 50 štati (angļu: state) un viens federālais apgabals. Katram štatam ir sava konstitūcija un valdība. Šie štati ir federālās sistēmas daļa un tiem ir plaša autonomija attiecībā uz vietējiem likumiem un regulām, kamēr federālā valdība pārvalda lietas, kas attiecas uz visu valsti kopumā. Kaut arī štatiem ir zināma neatkarība, ASV federālās tiesas var anulēt štatu likumus, ja tie ir pretrunā ar ASV Konstitūciju. Ir arī daudzveidība štatu likumdošanā, piemēram, attiecībā uz nāvessoda izmantošanu, marihuānas legalizāciju, nodokļu likmēm un laulību noteikumiem.
  • Valsts karogs: Indija Indijas Republikā ir 28 štati (angļu: state, hindi: राज्य — ‘valsts’) un 8 savienības teritorijas. Indijas federālā struktūra ir viena no lielākajām pasaulē.
  • Valsts karogs: Austrālija Austrālija sastāv no 6 štatiem (angļu: state) un 2 teritorijām. Štatiem ir savas konstitūcijas, parlamenti un valdības, savukārt teritorijām ir mazāka autonomija un tās vairāk kontrolē federālā valdība.
  1. «Latvijas Nacionālais terminoloģijas portāls». Latvijas Nacionālais terminoloģijas portāls (latviešu). Skatīts: 2024-09-03.
  2. «štats | MLVV». mlvv.tezaurs.lv. Skatīts: 2024-09-03.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]