Cēsu iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Cēsu iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Cēsu iela
Cēsu iela
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Vidzemes priekšpilsēta
Apkaime Centrs
Brasa
Garums 730 m
Vēsturiskie
nosaukumi
Mazā Aleksandra iela
Vecā Aleksandra iela
Joslu skaits 2
Segums asfalts
Celtnes Jaunā Ģertrūdes baznīca
Sabiedriskais transports
Autobuss 9.
Trolejbuss 25.
Cēsu iela Vikikrātuvē

Cēsu iela ir iela Rīgas Vidzemes priekšpilsētā, Centra un Brasas apkaimēs. Cēsu iela sākas krustojumā ar Brīvības ielu netālu no Jaunās Ģertrūdes baznīcas un beidzas arī krustojumā ar Brīvības ielu netālu no Senču un Pērnavas ielu krustojuma. Ielas kopējais garums ir 730 metri.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Cēsu iela sākotnēji bija Lielās Smilšu ielas posms. 1815. gadā Lielā Smilšu iela tika iztaisnota un 1818. gadā nosaukta par Aleksandra ielu, bet bijušais ielas lokveida posms tika nosaukts par Mazo Aleksandra ielu, vēlāk arī par — Veco Aleksandra ielu (vācu: Alte Alexanderstraße, krievu: Старо-Александровская улица). Kopš 1885. gada ielas nosaukums ir Cēsu iela (vācu: Wendensche Straße, krievu: Венденская улица). Otrā pasaules kara vācu okupācijas laikā iela saukta Wendensche Straße.[1]

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Cēsu iela ir 730 metrus gara asfaltēta iela Centra un Brasas apkaimēs. Tā sākas krustojumā ar Brīvības ielu netālu no Jaunās Ģertrūdes baznīcas un iet ziemeļaustrumu virzienā. Pie Jaunās Ģertrūdes baznīcas ielai ir arī savienojums ar Tallinas ielu. Cēsu iela veido tādu kā pusloku. Tālāk iela savienojas arī ar Mēness ielu. Cēsu iela beidzas arī krustojumā ar Brīvības ielu netālu no Senču un Pērnavas ielu krustojuma.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Cēsu iela ir savienota ar šādām ielām:

Sabiedriskais transports[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 9. maršruta autobusi kursē Cēsu ielas posmā no Tallinas ielas līdz krustojumam ar Brīvības ielu pie Jaunās Ģertrūdes baznīcas (virzienā uz Mežaparku — līdz Mēness ielai).
  • 25. maršruta trolejbusi kursē Cēsu ielas posmā no Tallinas ielas līdz krustojumam ar Brīvības ielu pie Jaunās Ģertrūdes baznīcas. Trolejbusi kursē tikai vienā virzienā. Cēsu ielā atrodas arī 25. trolejbusu maršruta galapunkts "Brīvības iela".

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Raimons Zalcmanis, Bruno Pētersons, Inta Pētersone, Inta Sīpola. Rīgas ielas. 2. sējums. Rīga : SIA Drukātava, 2008. 199. lpp. ISBN 978-9984-798-39-4.