Eschatos

Vikipēdijas lapa
Eschatos
Galvenā informācija
Izcelsmes vieta Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Žanri
Darbības gadi 2012—pašlaik
Izdevēji
Mājaslapa www.facebook.com/eschatos.band
Dalībnieki

Eschatos ir 2012. gadā Rīgā dibināta eksperimentālā melnā metāla grupa.

Grupas sastāvā apvienojušies mūziķi no tādām Latvijas pagrīdes mūzikas grupām kā In.Stora, Protean un 9Horizon, kā arī starptautiskiem projektiem Pulse of Nebulae un Black Earth Black Sky.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Eschatos dibināta 2012. gadā, kopš tā laika ierakstījusi un izdevusi divus pilnmetrāžas albumus — Hierophanies (2013) un The Grand Noir (2015), un mazalbumu Mære, kas iznāca 2017. gada 1. decembrī.[1] Visi trīs albumi ir kritiķu atzīti vairākos starptautiskos un labi zināmos muzikas izdevumos, tai skaitā Decibel Magazine, Angry Metal Guy,[2] Distorted Sound Magazine.[3] Abi pirmie albumi izdoti arī kasetes formātā amerikāņu Tridroid un Starwolf records paspārnē. Tāpat sadarbībā ar amerikāņu kompāniju Flesh Vessel tika izdota arī The Grand Noir vinila versija. 2019. gada janvārī tiek izdota arī Mære vinila versija.

Hierophanies[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Eschatos debijas albums iznāk 2013. gada 25. janvārī, kad arī notiek albuma prezentācija klubā Melnā Piektdiena, Rīgā.[4] Pasākumā piedalās arī grupas Malduguns, Holy Lamb un Inquisitor no Lietuvas. Hierophanies tika ierakstīts neierastā veidā. Mūziķi, izvairoties no pārspīlētiem tradicionālās smagās mūzikas skanējuma kanoniem, nolēma to ierakstīt pašu spēkiem, pārveidojot mēģinājumu telpu par ierakstu studiju. Albums izceļas ar tumšu, tomēr enerģisku un agresīvu melnmetāla devu, kas pārlieta plosoši drūmā un smeldzīgi melanholiskā mērcē. Īpaši nopelni albuma skaņas izveidē ir Guntim Podvigam, kurš palīdzēja grupai ieraksta laikā, kā arī nodarbojās ar miksēšanas darbiem. Jāuzsver arī sadarbība ar pianistu Jāni Kaņepu, kurš sakomponēja un ierakstīja albumā iekļauto instrumentālo klavieru skaņdarbu. Albums izdots CD formātā, bet 2013. gada 5. aprīlī, sadarbojoties ar Amerikas Tridroid Records klajā nāk arī albuma kasetes versija ļoti ierobežotā tirāža — tikai 100 eksemplāri.[5] Hierophanies atzīts par 2013. gada labāko metālmūzikas albumu, kā arī Kristiāna Kārkliņa šajā pašā gadā saņēmusi labākās vokālistes titulu Latvijas Metālmūzikas gada balvas ietvaros.

The Grand Noir[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Grupas otrais albums The Grand Noir seko savam priekštecim pēc diviem gadiem un klajā nāk 2015. gada 29. maijā un tiek prezentēts klubā Depo,[6] Rīgā, piedaloties arī grupai Dūmu Zārka Zēni un Thou Shell Of Death no Igaunijas. Šajā ierakstā lielāku lomu spēlē improvizācija un vairāki iepriekš neizmantoti elementi kā sitamie instrumenti, sintezatori un pūšaminstrumenti, taču šis albums saglabā daļu iepriekšējās noskaņas un grupai ir secīgs iepriekšējā ieraksta turpinājums. Darbs pie The Grand Noir ilga vairāk kā gadu. Līdzīgi kā grupas debijas albums, arī šis ieraksts tapis pašu spēkiem, lielāko daļu materiāla ierakstot grupas privātajā studijā. Šoreiz grupai pievienojies arī taustiņinstrumentālists Marko Rass (uz ieraksta laiku gan vēl kā viesmākslinieks), papildinot albumu ar atmosfēriskām pasāžām. Albuma CD versijā iekļauta papildu kompozīcija — kaverversija apvienības Silencer dziesmai “Sterile Nails and Thunderbowels”, kas ierakstīta Hodila studijā Valmierā. Šai kompozīcijai izlaista arī video versija. Pēc gandrīz pusotra gada, 2016. gada 8. oktobrī jau izdotajam CD pievienojas arī albuma versija kasetē, nedaudz vēlāk — 2016. gada 1. decembrī arī versija vinila platē. Kaseti izdod Amerikas Starwolf Records 100 eksemplāros, plati arī amerikāņu Flesh Vessel Records 500 eksemplāru lielā tirāžā. Albuma reklamēšanas ietvaros grupa dodas arī Eiropas koncertturnejā apmeklējot tādas valstis, kā Spānija, Francija, Vācija un citas. 2016. gada janvārī grupas ģitārists Edgars Gultnieks tiek atzīts par 2015. gada labāko ģitāristu un saņem Latvijas Metālmūzikas gada balvu.

MÆRE[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2017. gada nogalē, 1. decembrī Eschatos laiž klajā savu trešo ierakstu, šoreiz koncepta minialbumu jeb EP ar nosaukumu MÆRE.[7] Albumā iekļautas divas kompozīcijas — Luminary Eye against the Sky un The Night of the White Devil (part I, II & III) ar kopējo garumu nedaudz vairāk kā 23 minūtes. Ieraksta tapšanā piedalījās arī perkusionists Einārs Latiševs no apvienībām Omertà un Afroambient. Vizuālo noformējumu radīja franču māksliniece Vita Ivantcha. 14. decembrī ieraksts tiek prezentēts Ģertrūdes ielas teātrī, piedaloties arī grupai Das Sonntags Legion.[8] Kopā ar grupu uzstājas arī Einārs Latiševs, izpildot dziesmu Luminary Eye against the Sky. Par godu prezentācijas pasākumam sadarbībā ar alus darītavu "Alķīmiķis" tiek radīts Eschatos alus HYPNOS ļoti ierobežotā skaitā un tiek tirgots tikai 14. decembrī. 2019. gada janvārī albums Mære tiek izdots arī vinilā ierobežotā skaitā — tikai 300 ar roku numurētos ekesmplāros. Vinila plates vākus veidojusi māksliniece Laimdota Malle, interpretējot Vitas Ivantchas zīmējumu kokgrebumā. Katras plates vāks ir unikāls un atšķirīgs un to tapšanā piedalījušies arī grupas dalībnieki.

Grupas dalībnieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pašreizējie dalībnieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bijušie dalībnieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sesijas dalībnieki[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Diskogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vāka dizains Gads Nosaukums Izdevējs
2013 Hierophanies Pašizdots
2015 The Grand Noir Pašizdots
2017 MÆRE Pašizdots

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]