Augstākie primāti

Vikipēdijas lapa
Augstākie primāti
Simiiformes (Haeckel, 1866)
Brūnais zirnekļpērtiķis (Ateles hybridus)
Brūnais zirnekļpērtiķis (Ateles hybridus)
Klasifikācija
ValstsDzīvnieki (Animalia)
TipsHordaiņi (Chordata)
KlaseZīdītāji (Mammalia)
KārtaPrimāti (Primates)
ApakškārtaSausdeguna pērtiķi (Haplorrhini)
InfrakārtaAugstākie primāti (Simiiformes)
Sinonīmi
  • Simiae
  • Anthropoidea[1]
Iedalījums

2 sīkkārtas:

Augstākie primāti Vikikrātuvē

Augstākie primāti (Simiiformes) ir viena no divām sausdeguna pērtiķu apakškārtas (Haplorrhini) primātu infrakārtām, kas apvieno Vecās pasaules un Jaunās pasaules pērtiķus, cilvēkus ieskaitot. Otra infrakārta ir tarsiju infrakārta (Tarsiiformes).

Sistemātikas vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vecās pasaules pērtiķu evolūcija noirisa paralēli un neatkarīgi no Jaunās pasaules pērtiķiem, attēlā baltroku gibons (Hylobates lar)

Vecākajās klasifikācijās augstākie primāti jeb īstie pērtiķi tika sistematizēti Simiae jeb Anthropoidea apakškārtā, bet tarsiji un slapjdeguna pērtiķi apakškārtā — Prosimii. Mūsdienās šis iedalījums ir novecojis, lai gan daudzos informācijas avotos tas joprojām ir sastopams. Jaunākajās sistemātikās tarsiji kopā ar augstākajiem primātiem tiek iedalīti sausdeguna pērtiķu apakškārtā (Haplorrhini), bet slapjdeguna pērtiķi slapjdeguna pērtiķu apakškārtā (Strepsirrhini).[2]

Saskaņā ar principu, ka sistemātikā parasti tiek izmantots vecākais no dotajiem zinātniskajiem vārdiem, vārdam Simii (van der Hoeven, 1833) ir priekšroka, salīdzinot ar vārdu Anthropoidea (Mivart, 1864). Tomēr mūsdienās lieto vārdu Simiiformes (Haeckel, 1866), kas īsti neatbilst vispārpieņemtajiem princiem.

Evolūcija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vecās pasaules pērtiķu un Jaunās pasaules pērtiķu attīstība notika paralēli, neatkarīgi vienai no otras.[3] Jaunās pasaules pērtiķi no pārējiem augstākajiem primātiem atdalījās pirms 40 miljoniem gadu, apdzīvojot tikai Amerikas kontinentus. Toties Vecajā pasaulē attīstījās Vecās pasaules pērtiķi, kas pirms 25 miljoniem gadu sadalījās zemākajos šaurdeguna pērtiķos (Cercopithecoidea) un augstākajos šaurdeguna pērtiķos (Hominoidea).

Sistemātika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Simiiformes
  2. Cartmill, M.; Smith, F. H (2011). The Human Lineage. John Wiley & Sons. ISBN 978-1-118-21145-8.
  3. Richard Swann Lull (1921). "Seventy Seven". Organic Evolution (in English). Newyork: The Macmillan Company. pp. 641–677.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]