Berner

Vikipēdijas lapa
Berner Oy
Tips Kapitālsabiedrība
Darbības joma daudznozaru
Dibināts 1883. gads
Galvenais birojs Helsinki, Karogs: Somija Somija
Īpašnieks(-i) Berneru ģimene
Tīmekļa vietne berner.fi

Berner Oy ir Somijas daudznozaru uzņēmums, kas pieder Berneru ģimenei. Dibināts 1883. gadā. Galvenais birojs atrodas Helsinkos.

Uzņēmums sadalīts sekojošās nodaļās: Aģentūra, Sports, Plaša patēriņa preces, Augu aizsardzība un dārzkopība, Tīrīšanas līdzekļi un higiēna, Veselība un zinātne, Auto-Berner un Autopacēlāji. Ražošana izvietota rūpnīcās Heinevesi un Rajameki. Berner pieder arī meitas uzņēmumi Zviedrijā un Baltijas valstīs.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1883. gadā norvēģis Sērens Berners (Sören Berner) Helsinkos dibināja savu uzņēmumu, lai importētu siļķes no Stavangeres. Kad tirdzniecība pieauga, viņš vairumtirdzniecībā sāka piedāvāt arī citas zivis, kā arī delikateses: marcipānu, lakricu, rozīnes un kafiju.

1920. gados uzņēmums sāka papīra eksportu. 1930. gados Berner sāka importēt mākslīgo mēslojumu lauksaimniecībai. Vēlāk sāka importēt arī cita veidu produkciju.

1950. gados uzņēmums pievērsās kosmētikai. Tika atvērta pirmā rūpnīca Hertoniemi, Helsinku tuvumā. 1960. gados uzcelta tehnoloģiskās ķīmijas rūpnīca un sākts automašīnu imports. 1970. gados Berner izveidoja sporta nodaļu, piedāvājot produktus aktīvajai atpūtai; izveidota pārtikas produktu nodaļa un autopacēlāju nodaļa.

1980. gados uzņēmums sāka virtuves tīrīšanas līdzekļu biznesu, nopērkot uzņēmumu Facotek Ky. 1990. gados Berner no Alko iegādājās mazgāšanas, kopšanas un dezinfekcijas līdzekļu biznesu. No Sareko Agro nopirkts augu aizsardzības bizness. 1994. gadā Igaunijā dibināts meitas uzņēmums Berner Eesti Oü, kas nodarbojas ar produkcijas izplatīšanu Baltijas valstīs, galvenokārt ar augu aizsardzības līdzekļiem.[1] 1998. gadā no Instrumentarium nopirkts kosmētikas uzņēmums Bergenheim Yhtiöt.

2001. gadā Berner no Unilever nopirka LV kosmētikas biznesu. 2001. gadā nopirkts Zviedrijas augu aizsardzības līdzekļu vairumtirgotājs Gullviks (to vēlāk apvienoja ar Bröderna Berner Handels AB). 2004. gadā no Noiro (tagad Lumene) nopirkta kosmētikas līnija Herbina. 2005. gadā Berner nopirka gumijas apavu uzņēmumu Nokian Jalkineet, kurš 1990. gadā bija atdalīts no Nokia. 2007. gadā no Altia nopirkts Rajamäen etiķa bizness.[2]

2008. gadā tika nolemts visas loģistikas operācijas apvienot vienā centrā Viinikkala Vantā. Centrs tika atvērts 2009. gada 14. janvārī.[2] 2009. gadā iegādāts Konstrumed Oy, kas pievienots Veselības un zinātnes nodaļai.

Berner Latvijā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Rīgā atrodas Igaunijā reģistrētā meitas uzņēmuma Berner Eesti Oü pārstāvniecība, kas nodarbojas ar agroķīmijas un mēslošanas līdzekļu izplatīšanu Latvijā.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Berner has subsidiaries in Sweden and the Baltic Countires». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2013. gada 23. martā. Skatīts: 2012. gada 18. oktobrī.
  2. 2,0 2,1 «History». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2013. gada 22. martā. Skatīts: 2012. gada 18. oktobrī.
  3. «"Berner", pārstāvniecība Latvijā». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 4. martā. Skatīts: 2012. gada 18. oktobrī.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]