Pāriet uz saturu

Biflācija

Vikipēdijas lapa

Biflācija ir ekonomiska parādība, kad dažādās saimniecības nozarēs vienlaikus pastāv gan inflācija, gan deflācija, t.i. dažām precēm un pakalpojumiem cenas pieaug (inflācija), bet citu preču un pakalpojumu cenas samazinās (deflācija).

Biflācija var radīt izaicinājumus politikas veidotājiem, jo tradicionālie monetārās un fiskālās politikas instrumenti, kas vērsti uz inflācijas vai deflācijas ierobežošanu, var nebūt pietiekami iedarbīgi apstākļos, kad dažādās nozarēs vienlaikus notiek gan cenu pieaugums, gan cenu samazinājums.

Pazīmes un cēloņi

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Biflācijas galvenās pazīmes un cēloņi ir:

  • Inflācija dažās nozarēs: Cenu palielinājums parasti notiek nozarēs ar pieaugošu pieprasījumu vai ierobežotu piedāvājumu. Piemēram, palielināties var enerģijas resursu, pārtikas vai nekustamo īpašumu cenas.
  • Deflācija citās nozarēs: Cenas parasti samazinās nozarēs, kur pieprasījums samazinās vai piedāvājums pārsniedz pieprasījumu. Piemēram, samazināties var tehnoloģiju un elektronikas cenas, jo tehnoloģiju attīstība padara šīs preces lētākas.
  • Biflāciju var izraisīt dažādi ekonomiskie faktori, piemēram, pasaules piegādes ķēžu traucējumi, ekonomiskā nestabilitāte, valdības politikas vai tehnoloģiskās izmaiņas.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]