Dalībnieks:Elizaveta Ulybina/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa

Logo (programmēšanas valoda)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Logo (angl. Logo) — augstā klaša programmēšanas valoda, kuru 1967. gadā izstrādāja Seimurs Peiperts un Idita Harela, lai apmācītu pirmsskolas un jaunākos skolas bērnus programmēšanas pamata koncepcijām (rekursijām, paplašināmībām u.c.).

Bruņurupuča grafikas lietošanas piemērs Logo

Logo arī nodrošina vidi, kurā bērni var attīstīt savas spriešanas un uzdevumu risināšanas iemaņas. Kopējā informācija

Bruņurupuča grafika ir tipiskā daļa no Logo. No vienas puses tā ļauj interesantāk un redzamāk mācīties programmēšanu, no otras - ļoti orgāniski kombinējas ar plašu rekursiju izmantošanu.

Eksistē dažādi Logo interpitētāji dažādām platformām un operācijas sistēmām: Windows, DOS, Linux, Mac OS, Unix u.c. Eksistē arī dažādi Lodo-dialekti, kā, piemēram, Object Logo, kurš tika izstrādāts 1986. gadā. Brajans Harvijs, trīs grāmatu autors par programmēšanas stilu Logo («Computer Science Logo Style») izstrādāja Berkeley Logo. Multiagentversijas Logo — StarLogo un NetLogo.

Tipiskās Logo realizācijas rāda programmētājam iekšējo komandu bibliotēku, interpretatora teksta konsoli un "programmu lappusi", kurā var ievietot instrukcijas jauno funkciju reģistrācijai. Logo ir arī minimums viens grafikas ekrāns ar minimums vienu "bruņurupuci".

Logo ir iespēja atdot izpildīšanai interpretatoram programmu-formirētu vārdu sarakstu.

Logo ir vairāk progresīvs nekā Basic un Fortrun, kuri bieži tiek izmantoti programmēšanas apmācībai. Bet Logo ir slikti piemērots strādāšanai ar failiem un tas traucē saņemt Logo plašu izplatīšanu kā programmēšanas valoda.

Interpretācija un sintakse[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Logo valodā programma ir kā vārdu saraksts.

Sarakstā vārdus atdala ar atstarpēm.

Komanda var atgriezt vērtību, un tad tādu komandu sauc par funkciju. Saraksta formatēšanai programmas tekstā vārdus atdala ar kvadrātiekavām.

Eksistē arī vērtības saglabāšanas un ieguves komandas, bet daudzās realizācijās to papildina ar mainīgā jēdzienu. Parasti, lai iegūtu mainīgā vērtību, to raksta kā mainīgā vārdu ar kolu priekšā.

Iesniegts interpretetoram komandas saraksts veicas pēc kārtas.

Hello, World![labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Programmas koda piemērs:

TO HELLO
  PRINT [Hello, World!]
END

Realizācijas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš valodas izstrādāšanas un līdz 2010. gada jūnijam bija ne mazāk kā 246 Logo realizācijas.

Mūsdienās nav viena un tā paša Logo standarta. Logo dialekti ir ļoti atšķirīgi. Situācija kļūst sarežģītākā bruņurupuču grafikas dēļ, kuru kļūdīgi nosauc par Logo.

Sistēmai Microsoft Windows ir pieejama sistēma MSWLogo[1] un viņas jaunākā versija FMSLogo[2][3], kuras tiek plaši izmantotas Velikobritānijas un Austrālijas skolās. Rietumu skolās izmanto kommerc-realizācijas MicroWorlds Logo[4] un Imagine Logo.

MSWLogo un FMSLogo var izmantot vairākus bruņurupučus un 3D grafiku.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • StarLogo

*KTurtle *Debian Junior *RoboMind *Скретч (язык программирования)

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. thttp://www.softronix.com/logo.html

#↑ Berkeley Logo (UCBLogo) #↑ MSWLogo, An Educational programming language #↑ FMSLogo #↑ В планы разработчиков входит создание кроссплатформенной версии #↑ Welcome to LCSI #↑ Imagine Logo — Educational Software Evaluation — TEEM #↑ ACSLogo for Mac OS X #↑ Русскоязычные продукты Лого

Ссылки[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • *О Лого…
  • *logo_ru — Сообщество в живом журнале по изучению языка Лого. (По состоянию на 5 марта 2011 г.: сообщения опубликованные в сообществе после 15 января 2009 г. не соответствует заявленой тематике сообщества.)
  • *История Лого
  • *Форум по русским языкам программирования и средств разработки
  • *Раздел «ЯЗЫК ПРОГРАММИРОВАНИЯ ЛОГО» на сайте myROBOT.RU
  • *Уроки Logo в среде MSWLogo
  1. http://www.softronix.com/logo.html
  2. http://fmslogo.sourceforge.net/
  3. http://fmslogo.sourceforge.net/devplan
  4. http://www.microworlds.com/