Dalībnieks:Juzeris/smilšu kaste/ievads

Vikipēdijas lapa
Skat. arī w:Help:Editing, m:Help:Editing

Wikipēdija darbojas uz wiki programmas pamata, kas nozīmē, ka ikviens var viegli labot jebkuru neaizsargātu rakstu un tūlīt pat ievietot šīs izmaiņas tajā lapā.

Wiki lapas rediģēšana ir ļoti vienkārša. Klikšķini uz "Edit" linka kādas wiki lapas augšējā daļā un tu nonāksi rediģēšanas lapā, kurā ir teksta logs ar tās lapas tekstu. Ja tu vēlies eksperimentēt, lūdzu, dari to mūsu smilšu kastē, nevis šeit. Tu vari atvērt smilšu kasti jaunā logā vai tabā, lai varētu ātri pārslēgties starp šo tekstu un taviem izmēģinājumiem smilšu kastē.

Papildini lapu, tad pieraksti izmaiņu kopsavilkumu ailītē zem rediģēšanas loga. Tu vari nerakstīt pilniem teikumiem, pietiks ar dažām frāzēm, un, kad esi pabeidzis, spied "Show preview", lai apskatītu, kā izskatās tevis veiktās izmaiņas. Tad spied Save, lai saglabātu to. Atkarībā no tava datora sistēmas, Enter spiešana uz klaviatūras, kad teksta logs nav aktīvs (t.i. kad tajā nav kursors), var radīt tādu pašu efektu kā Save pogas piespiešana. Ļoti lūdzam nedemolēt Wikipēdiju!

Tu vari klikšķināt arī uz "Discussion" linka, lai nonāktu atbilstošās lapas diskusiju lapā, kurā ir citu Wikipēdijas lietotāju paustie komentāri par to lapu. Spied uz "+" linka, lai pievienotu jaunu komentāru, vai "Edit", lai atbildētu uz kādu citu komentāru.

Papildu informācija par wiki lapu rediģēšanu[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šajā lapā ir norādes par wiki marķējumu. Iespējams, tu vēlies uzzināt kaut ko arī par:



Tips on editing Wikipedia articles[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Padomi par Wikipēdijas rakstu rediģēšanu[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Please use a neutral point of view, and please cite your sources so others can check and extend your work.

Lūdzu, veido rakstus no neitrāla viedokļa un vienmēr atsaucies uz avotiem, lai citi varētu pārbaudīt un papildināt tavu darbu.


It is often more convenient to copy and paste the text first into your favorite text editor, edit and spell check there, and then paste back into the browser to preview. This way, you can also keep a local backup copy of the pages you authored so that you can make changes offline. Some text editors can be specially adapted to edit Wikipedia articles: see Wikipedia:syntax highlighting.

Bieži vien ērtāk būs iekopēt rakstu tavā iecienītajā teksta apstrādes programmā, tur to rediģēt un pārbaudīt pāreizrakstību utt, un tad iekopēt to atpakaļ pārlūkā, lai apskatītu (preview), kā tas izskatās. Šādā veidā tu vari arī saglabāt to rakstu rezerves kopijas, kuras esi pats rakstījis, un vari izmaiņas veikt offline. Dažas teksta apstrādes programmas ir īpaši pielāgojamas Wikipēdijas rakstu rediģēšanai: skat. w:Wikipedia:syntax highlighting.


If during editing you want to see the current version again, open "Cancel" in a new window. This does not cancel your edit.

Ja rediģēšanas laikā vēlies atkal apskatīt pēdējo saglabāto versiju, vari atvērt "Cancel" jaunā logā un tas neatsauks tavus labojumus.


After making a new page, it's a good idea to

  • With your page displayed, use What links here to check the articles that already link to it, and make sure that they are all expecting the same meaning that you have supplied;
  • Use the Search button to launch a Google search of Wikipedia for your topic title (and possibly variants), to find articles that mention it, and make links from them if appropriate;
  • Check for corresponding articles in the Wikipedias of other languages that you can read.

Pēc jaunas lapas izveidošanas, ir ļoti ieteicams:

  • atvērt lapu un apskatīt lapas, kurās ir linki uz to lapu (What links here), lai pārbaudītu, vai tajos saistītajos rakstos links ir domāts ar tieši tādu nozīmi, kas atbilst jaunā raksta saturam (tas ir jo īpaši svarīgi, ja raksts var būt par daudznozīmīgām lietām, piemēram, Malta Latgalē un Malta Vidusjūrā);
  • izmantot meklēšanas funkciju, lai ar Google pārskatītu Wikipēdiju attiecībā uz citiem rakstiem, kuros minēts raksta nosaukums vai tā variants (piem., Slovākija/Slovakija), un izveidotu atbilstošus linkus uz jauno rakstu;
  • pārbaudīt atbilstošu rakstu esamību citu valodu Wikipēdijās, lai iegūtu papildu informāciju un pievienotu linkus uz tiem.


Minor edits[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

See also Wikipedia:Minor edit

Maznozīmīgi labojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skat. arī w:Wikipedia:Minor edit


When editing a page, a logged-in user can mark that edit as "minor". Minor edits generally mean spelling corrections, formatting, and minor rearranging of text. It is possible to hide minor edits when viewing Wikipedia:Recent Changes. Marking a significant change as a minor edit is considered bad behavior, and even more so if it involves the deletion of some text. If one has accidentally marked an edit as minor, the person should edit the source once more, mark it major (or, rather, ensure that the check-box for "This is a minor edit" is not checked), and, in the summary, state that the previous change was a major one.

Rediģējot lapu, ielogojies lietotājs var atzīmēt veiktās izmaiņas par maznozīmīgām. Parasti pareizrakstības kļūdu labošanu, noformēšanas izmaiņas un nenozīmīgu teksta pārkārtošanu uzskata par maznozīmīgu. Aplūkojot Pēdējās izmaiņas, ir iespējams paslēpt maznozīmīgās izmaiņas. Būtisku izmaiņu atzīmēšanu par nenozīmīgām uzskata par sliktu rīcību, jo īpaši, ja tas ir saistīts ar kāda teksta dzēšanu. Ja kādam gadās nejauši atzīmēt būtisku izmaiņu par nenozīmīgu, tad tai personai vajadzētu labot to lapu vēlreiz un atzīmēt to par būtiski (vai, faktiski, pārliecināties, ka nav ieķeksēts teksts "This is a minor edit" – “Šis ir nebūtisks labojums”), un izmaiņu kopsavilkumā norādīt, ka iepriekšējā izmaiņa bija nozīmīga.