Dalībnieks:Karinadzene/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa

Kundalini joga[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kundalini joga ir mācība par to kā uzturēt harmonijā savu prātu, ķermeni un garu ar Visuma apziņu.Kundalinī ir radošā enerģija, kura snauž katrā cilvēkā.[1]

Kundalini jogas nodarbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Nodarbībai ir jāizvēlas klusa vieta. Uz grīdas jānoklāj paklājs vai ērta, bieza un neslīdoša grīdsega.Jogas nodarbībai ieteicams ērts apģērbs no dabiska materiāla.

Nodarbību uzsāk ar mantras Ong Namo Guru Dev Namo dziedāšanu, kas tulkojumā nozīmē - es sveicinu, noliecos smalkās dievišķās gudrības/skolotāja priekšā, kas ir mūsos. Turpinājumā seko vingrojumu komplekss noteiktam mērķim. Pēc nodarbības seko relaksācija un meditācija.[2]

Jogas saknes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vārds joga cēlies no sanskrita un nozīmē "saistījums, koncentrēšanās". Joga savieno katra indivīda apziņu ar Visma apziņu. Tā nav reliģija. Precīzāk to varētu saukt par senu mācību.Jogas aizsākumi meklējami pirms 10 000 gadiem. Pirmās liecības atrodamas Tibetas senajos rakstos.

Nosaukums kundalinī cēlies no vārda kundal , kas nozīmē iemīļotās matu cirta.

Senāk kundalini jogu nekad nemācīja publiski, un Jogī Bhadžans bija pirmais, kas lauza gadsimtiem ilgo noslēpumainības tradīciju. 1969. gadā viņš atveda kundalinī uz ASV, no kurienes tā izplatījāš tālāk visā pasaulē.

Kā darbojas Kundalinī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Fiziskajā ķermenī kundalinī atrodas mugurkaulā. Divus nervu kanālus,kas apvij centrālo mugurkaua nervu, sauc idā(negtīvā, mēness enerģija) un pingalā( pozitīvā, saules enerģija).Katrs no tiem, vijoties no muguras lejasdaļas uz augšu veido divus pagriezienus ap mugurkaulu, ko sauc par šušmanu. Šie divi kanāli ir galvenie kundalinī enerģijas transportētāji, kas apgādā visu nervu sistēmu. Bez tās kundalinī enerģijas, kas plūst mūsu ķermenī, pastāv milzīgi kundalinī enerģijas krājumi, kas netiek izmantoti un atrodas zem mugurkaula centrālā skriemeļa.

Praktizējot kundalinī jogu,šī neizmantotā enerģija tiek stimulēta un pa mugurkaulu ceļas aušup, līdz sasniedz galvas virsu, kur aktivizē epifīzes sekrēciju. Šis sīkais dziedzeris un tā funkcijas ilgu laiku Rietumu zinātnei bija noslēpumā tītas. Jogiem tā svarīgā loma zināma jau tūkstošiem gadu. Viena no galvenajām epifīzes funkcijām ir katras ķermeņa šūnas kodola kontrole.

Kundalini jogas labums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kundalini ir iedarbīgs un viegls jogas paveids, kas ir piemērots katram cilvēkam. Kundalini joga noderēs ikvienam, kas vēlas vairot labo enerģiju, atbrīvoties no spriedzes un stresa, būt laimīgs, vesels un dzīvot saskaņā ar pasauli.

Ar jogas palīdzību ir iespējams krietni uzlabot pašsajūtu, kā arī veselības stāvokli.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

http://www.miervidi.lv/lat/joga/kundalini_joga

http://www.daivajoga.lv/2011/04/jaunums-1/

Joga

Grāmatas: Kundalinī joga Vingrinājumi un meditācijas(autors - Šakta Kaura Khalsa)

The aquarian teacher Kundalini Yoga( Yogi Bhajan, Gurucharan Singh Khalsa)