Pāriet uz saturu

Dalībnieks:Krista drille/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa
ūdensslēpošana
Ūdensslēpošana

Ūdensslēpošana

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirmoreiz ūdensslēpes parādījās 1922. gadā, kad kāds amerikānis, Minesotas štata iedzīvotājs Ralfs Samuelsons, eksperimentējot ar parastām ziemas slēpēm, nolēma izmēģināt tās uz ūdens. Divus platus priežu dēļus viņš aprīkoja ar stiprinājumu kājām. Pēc kā izgudrotājs veiksmīgi izmēģināja ūdensslēpes uz Floridas ezera ūdeņiem.1925. gadā Freds Vollers saņem vēsturē pirmo patentu pašu izdomātajam ūdensslēpju modelim, arī no priežu koka – “Dolphin Akwa-Skees”. Bet 1928. gadā Dons Ibsens no Vašingtonas štata, arī nezinot par iepriekšējiem atklājumiem, izgudroja savas ūdensslēpes, un bija trešais cilvēks, ko atzina par ūdensslēpošanas, kā sporta veida izgudrotāju. Visi izgudrotie slēpju pāri bija līdzīgi viens otram: slēpes bija taisītas no priedes ar speciālu impregnēšanu un tām bija gumijas stiprinājumi kājām.

Apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pie laivas tiek piesietas speciālas, garas auklas, kurām otrā galā ir iestiprināts speciāls riņķis, kas kalpo par rokturi. Cilvēks atrodas uz ūdensslēpēm un turas pie šī riņķa, ļaujoties kustībai, ko izveicīgi rada laivotājs. Parasti ūdensslēpošanā tiek izmantotas motorlaivas, lai iegūtu nepieciešamo slēpošanas ātrumu. Iespējams slēpot kā ar abām, tā arī ar vienu ūdensslēpi. Lai padarītu ūdensslēpošanu interesantāku, ūdenī iespējams uzstādīt dažādus šķēršļus, piemēram, tramplīnus un bojas.

Sasniegumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1947. gadā ūdensslēpošanas turnīrā “Diksi” Florida Čaks Slajs uzstādīja pirmo rekordu lēcienā ar ūdensslēpēm – 10,05 metri, vēlāk rekords bija vairākkārtīgi pārspēts. 1964. gadā Floridas atklātajā čempionātā Barbara Kūpera Klarka bija pirmā sieviete, kura uzveica lēcienā 100 pēdu atzīmi, bet 1993. gadā Semmijs Duvāls sacensībās Santa-Rosa-Bīčā uzstāda pasaules rekordu – 67 metri.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

[1] [2]

  1. «Ūdensslēpošana». lusvf. Skatīts: 31.10.2016.
  2. «apaksts». udenssleposana. Skatīts: 31.10.2016.