Dalībnieks:Marozols/exp

Vikipēdijas lapa

Attēlu failu formāti Vikipēdijā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šie ir populārākie Vikipēdijā izmantojamo failu formāti:

  • JPEG — fotogrāfijām,
  • PNG vai GIF — zīmējumiem un ikonām gadījumos, kad nav pieejams fails vektorgrafikas formātā,
  • SVG — zīmējumiem un ikonām vektorgrafikas formātā.

JPEG[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

JPEG formāts nodrošina mazu faila izmēru uz attēla kvalitātes rēķina. To ieteicams lietot fotogrāfiju, bet nav ieteicams — diagrammu glabāšanai.

Ļoti zemas kvalitātes JPEG attēls ar izteiktiem artefaktiem
Sākotnējais attēls (pa kreisi) un starpība starp sākotnējo attēlu un tā JPEG versiju (pa labi)
JPEG (pa kreisi) un SVG (pa labi) attēlu salīdzinājums

JPEG attēlu kompresēšanas algoritms samazina attēla kvalitāti tā, lai kvalitātes zudumu būtu grūti ievērot. Šis algoritms vislabāk strādā priekš fotogrāfijām, tāpēc JPEG formātu ir ieteicams lietot fotogrāfiju glabāšanai. Saglabājot JPEG failu, atkarībā no izmantotās programmas, bieži vien var izvēlēties vēlamo attēla kvalitāti.

JPEG formātu nav ieteicams lietot diagrammām un zīmējumiem, kuros ir mazs izmantoto krāsu skaits, daudz asu kontūru, lieli apgabali vienā krāsā vai teksts uz balta vai kādas citas vienmērīgas krāsas fona. Tādā gadījumā attēlu ieteicams saglabāt PNG formāta, kas nodrošinās gan labāku attēla kvalitāti, gan mazāku izmēru. Ja šāds attēls tomēr tiek saglabāts JPEG formātā, tad tam var visticamāk varēs novērot dažādus artefaktus, kas kļūst jo izteiktāki, jo zemāka ir attēla saglabāšanai izvēlētā kvalitāte. Parasti šie artefakti ir novērojumi uz divu apgabalu robežas, ja tā nav taisna un katrs no apgabaliem ir nemainīgā krāsā. Ļoti izteikti artefakti parasti ir novērojami ap melnu tekstu, kas attēlots uz balta fona. Ļoti zemas attēla kvalitātes gadījumā artefakti izpaužas kā lieli vienādas krāsas taisnsūtrveida apgabali.

Attēlu nav ieteicams saglabāt JPEG formātā, ja to ir paredzēts vēl apstrādāt. Tādā gadījumā labāk izmantot kādu citu formātu, kas nesamazina kvalitāti, un tikai gala rezultātu saglabāt JPEG formātā.

PNG un GIF[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

PNG un GIF ir rastra grafikas formāti, kas piemēroti diagrammu un zīmējumu glabāšanai.

JPEG un PNG attēlu salīdzinājums (pirmajam ir izteikti artefakti)
Fotogrāfija GIF formātā ar nelielu krāsu skaitu

PNG un GIF formāti ir piemēroti diagrammu un zīmējumu glabāšanai, ja nav pieejamas attēlu vektoru grafikas versijas. Šie formāti bieži tiek izmantoti arī dažādu ikonu glabāšanai.

Glabājot diagrammas un zīmējumus PNG formātā, iegūtā attēla izmērs parasti ir mazāks kā atbilstoša augstas kvalitātes JPEG faila izmērs. PNG formātā var glabāt arī fotogrāfijas, taču tas nav ieteicams, jo iegūtā faila izmērs parasti ir ievērojami lielāks nekā atbilstoša JPEG faila izmērs. Tas ir tāpēc, ka glabājot attēlus PNG formātā, atšķirībā no JPEG formāta, netiek samazināta to kvalitāte. PNG formāta attēlos ir iespējams izmantot caurspīdīguma efektu.

GIF formāts ir piemērots nelielu animāciju un attēlu, kuros ir neliels krāsu skaits, glabāšanai. GIF formāts ir ļoti nepiemērots fotogrāfiju glabāšanai, jo tam ir ierobežojumi izmantojamo krāsu skaita ziņā. PNG formāts tika ieviests ar mērķi aizvietot novecojušo GIF formātu. GIF formāta animācijas joprojām ir sastopamas internetā, taču arī tās tiek aizstātas citiem formātiem, piemēram, SWF (Shockwave Flash).

SVG[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

SVG ir vektoru grafikas formāts, kurā glabāta tiek nevis pikseļu krāsa, bet gan līknes, daudzstūri un citi attēlu veidojošie elementi. SVG attēli nekļūst graudaini, ja tos palielina un tos ieteicams lietot diagrammu glabāšanai.

Vektoru grafikas attēliem netiek glabāta katra pikseļa krāsa, tāpēc tie palielinot nezaudē kvalitāti

SVG formāts, atšķirībā no citiem aprakstītajiem formātiem, ir vektoru grafikas nevis rastra formāts. SVG formāta attēli tiek glabāti teksta (precīzāk, XML) nevis binārā formā kā JPEG, PNG un GIF formāta attēli, tāpēc vajadzības gadījumā SVG failu var rediģēt ar teksta redaktoru. SVG formāta attēlos atklātā veidā tiek glabāti teksta objekti, tāpēc tie ir ļoti piemēroti lietošanai Vikipēdijā, jo attēlā esošo tekstu var pārtulkot, nesabojājot attēlu. Tiesa, šādā gadījumā var nākties sastapties ar fontu problēmām, jo SVG failā norādītais fonts vai tajā esošie simboli var nebūt pieejami uz lietotāja datora.

Vektorgrafikas formāta attēlu var pārkonvertēt par patvaļīga izmēra rastra grafikas attēlu, taču pretēja transformācija nav iespējama, nezaudējot kvalitāti. Vektorgrafikas formāta attēlus var ērti rediģēt un atkārtoti saglabāt, nezaudējot kvalitāti.

Papildus informācija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]