Dalībnieks:Paula.Gāgane/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa
Trentini Talk Show

"Trentini Talk Show" ir iknedēļas arhitektūras un dizaina sarunu platforma. Katrā šova epizodē viesojas kāds starptautiski atzīts savas jomas profesionālis, lai apspriestu arhitektūras un dizaina aktuālās tēmas. Latvijas vadošie arhitekti un dizaineri pievienojas diskusijai ar saviem jautājumiem[1].

1. sezona[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šova pirmās sezonas vadītāja ir arhitekte un Kristiānijas universitātes koledžas Oslo profesore Vēsma Kontere McQuillan[2]. Astoņu nedēļu garumā "Trentini Talk Show" tiek meklētas atbildes uz jautājumu, kādas pārmaiņas tuvākajā laikā sagaida arhitektūru un dizainu.

Pirmās sezonas epizodes[3]
Datums Epizodes nosaukums Viesis Tēma
09.04.2020. Isolation: a Time For Reinvention Vēsma Kontere McQuillan Pandēmijas situācija, kurā šobrīd visi atrodamies, vairs neļauj uzdot vien jautājumus, tā pieprasa atbildes uz to, kāda ir arhitekta identitāte, kādā veidā arhitekti strādās nākotnē un kādas prasmes nepieciešamas, lai realizētu savu kreativitāti jaunājā digitālajā ērā, kas beidzot ir mūsu ikdienas realitāte.
16.04.2020. Global versus Local Germans Ermičs Turpinās saruna par arhitekta un dizainera identitāti digitālajā ērā, atklājot globālā un vietējā savstarpējās attiecības. Germans Ermičs atklāj, ko nozīmē būt latviešu dizaineram ārzemēs - gan kopumā, gan sociālās distancēšanās laikā.
23.04.2020. Architecture as a Medium Tiks izziņots drīzumā Tiks izziņots drīzumā
30.04.2020. Culture and Consumption Tiks izziņots drīzumā Tiks izziņots drīzumā
07.05.2020. The Future of Retail Architecture Tiks izziņots drīzumā Tiks izziņots drīzumā
14.05.2020. Public versus Domestic Tiks izziņots drīzumā Tiks izziņots drīzumā
21.05.2020. A New Luxury Tiks izziņots drīzumā Tiks izziņots drīzumā
28.05.2020. The Future of Architectural Publishing Tiks izziņots drīzumā Tiks izziņots drīzumā

Isolation: a Time For Reinvention[4][labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Digitālajā ērā arhitektiem jābūt gataviem strādāt ne vien ar fizisko, bet arī virtuālo telpu. Veidojot interjeru vai projektējot ēku, pasūtītājam arvien svarīgāka kļūst tās redzamība digitālajās platformās. Tomēr šis aspekts ir būtisks arī pašiem arhitektiem. Birojiem jābūt aktīviem un mērķtiecīgiem komunikācijā ar sabiedrību, skaidrojot savus radošos procesus un vērtības, kā arī izglītojot savus potenciālos klientus. Jo zinošāks būs klients, jo kvalitatīvāka arhitektūra taps. Sociālie mediji, īpaši Instagram ļauj klientiem ērti un vienkārši iegūt informāciju par arhitektu. Lielisku piemēru komunikācijā ar sabiedrību rāda arhitektūras studijas Bjarke Ingels Group un OMA, kas aktīvi iesaistās sarunās ar arhitektūras lietotāju. Būtiski veidot komunikāciju ne vien ar klientiem, bet arī ar medijiem. Arhitektūras nevalstiskās organizācijas var ietekmēt politiskus lēmumus, aktīvi iesaistot sabiedrību un runājot ar medijiem par aktuālajiem procesiem.

Covid-19 izraisītā krīze ietekmēs arī arhitektūras tipoloģijas. Pēc šīs krīzes izmainīsies cilvēku interese par mājokli. Tiks pievērsta lielāka uzmanība tā iekārtošanai, domājot par iespēju strādāt no mājām. Esošā situācija atklāj, ka arī attālināts darbs var būt produktīvs, tāpēc izmainīsies biroju ēku projektēšanas pamatprincipi. Arvien vairāk augstāko izglītības iestāžu sāks strādāt ar tālmācību gan ekonomisku iemeslu dēļ, gan lai sasniegtu lielāku auditoriju. Izzudīs universālveikalu tipoloģija. Komerciālās sabiedriskās arhitektūras ietvaros ienāks izmaiņas detaļu dizainā.


[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. ««Trentini» aizsāk sarunu šovu». Fold (latviešu). Skatīts: 2020-04-08.
  2. «Bio». Vésma Kontere McQuillan (en-US). Skatīts: 2020-04-07.
  3. «Trentini Talk Show: sarunas par aktuālo arhitektūrā un dizainā». Trentini (latviešu). Skatīts: 2020-04-15.
  4. «ep.01 - arhitektiem jābūt gataviem strādāt digitālajā telpā». Trentini (latviešu). Skatīts: 2020-04-15.