Dalībnieks:PeterisDedelis/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa
Attēls:P9040001
Pinjata bumba

</gallery>

Pinjata[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pinjata – no papje maše izgatavota rotaļlieta. Tās izgatavošanas tehnikas pamatā tiek izmantots papīrs un līme. Darba procesā iegūst diezgan cietu, līdzīgu kartonam apvalku. So apvalku dekorē ar krāsaino papīru, lentītēm un citiem košiem dekorēšanas materiāliem. Vēlāk piepilda pinjatu ar dažādiem saldumiem un iekarot koka zarā vai auklā ļauj bērniem to sasist, lai paslēptie iekšā saldumi izbirst un kļūst par balvu bērniem.

Pieļauj, ka pinjatas pirmsākumi meklējami Ķīnā, saskatot līdzību ar ķīniešu lukturīšiem. Spāņi ieveda šīs rotaļlietas Latīņu Amerikā, kur tās arī iekļāvās meksikāņiem raksturīgajā krāšņo svētku rīkošanas tradīcijā. Mūsdienās pinjata ir plaši izplatīta pasaulē atrakcija, kura sagādā bērniem neviltotu prieku un kalpo kā dzimšanas dienas vai arī citu svinību krāšņākais akcents.

Vārds "pinjata" vēl nav atrodams nevienā latviešu valodas un svešvārdu vārdnīcā, jo latviešu valodā šāds vārds vēl neeksistē. Tomēr, vērtējot no valodas viedokļa, ieteicams lietot tādu atveidojumu, kas visprecīzāk atbilst spāņu izrunai. Atbilstoši spāņu valodas īpašvārdu atveides principiem pareizi būs "pinjata", jo spāņu "ñ" latviešu valodā atveidojams kā "nj" (sk. Norādījumus par citvalodu īpašvārdu pareizrakstību un pareizrunu latviešu literārajā valodā. VII. Spāņu īpašvārdi. R., LPSR ZA izdevniecība, 1961). Tātad iesakām lietot atveidojumu - "pinjata" (daudzskaitlī - "pinjatas").

Plašāku infirmāciju var atrast majaslapā www.pinjatas.lv