Dalībnieks:Tail/Pārbaudāmība

Vikipēdijas lapa
Šī ir viena no latviešu vikipēdijas vadlīnijām. Pirms labojiet šo lapu, pārliecinieties, ka labojums atspoguļo lietotāju vairākuma uzskatus.
Kodolīgi par šo vadlīniju: Vikipēdijas rakstos drīkst izmantot tikai tādu informāciju, kas tikusi publicēta drošos avotos.

Vikipēdijas rakstos iekļautās informācijas kritērijs ir pārbaudāmība, nevis atbilstība patiesībai. Tas nozīmē, ka ikvienam lasītājam jābūt iespējai pārbaudīt, vai Vikipēdijai pievienotais materiāls ir ticis publicēts drošos avotos. Ja lietotājs nespēj sniegt atsauci uz drošu avotu, cits lietotājs materiālu var dzēst; īpaši tas attiecas uz informāciju, kuras atbilstību patiesībai var apšaubīt.

Pārbaudāmība ir viens no trim galvenajiem Vikipēdijas principiem, kas nodrošina rakstu kvalitāti (pārējie divi ir neitralitāte un "Vikipēdija nav pirmavots").

Avotu norādīšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lai uzzinātu, kā atsaukties uz avotiem, skat. Atsaukšanās uz avotiem.

Informācijas avoti jānorāda tam lietotājam, kas pievieno materiālu. Informācijai, kura tiek apšaubīta vai varētu tikt apšaubīta, jāatrod drošs avots, kurš jānorāda arī rakstā vai tā diskusijas lapā. Ja par kādu tematu nav drošu, neatkarīgu avotu vai literatūras, Vikipēdijā par to nevajadzētu būt rakstam.

Ja Jūs uzskatāt, ka kādam apgalvojumam nepieciešama atsauce, varat tam pievienot veidni {{Atsauce}} (skat. Veidne:Nepieciešama atsauce) vai arī uzsākt atbilstošu diskusiju. Ja apgalvojumam netiek norādīta atsauce uz drošu, neatkarīgu avotu, tas no teksta jāizdzēš; īpaši tas attiecas uz negatīvu informāciju par dzīviem cilvēkiem, jo neslavas celšana ir likumpārākums.

Avoti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skat. arī: Droši avoti.

Rakstiem jābūt balstītiem uz drošiem, neatkarīgiem avotiem ar labu reputāciju. Jo neparastāka pievienotā informācija, jo drošākiem jābūt avotiem.

Avoti, kam ir slikta reputācija vai nav faktu pārbaudes aparāta, tiek uzskatīti par nedrošiem. Šādus avotus drīkst izmantot tikai rakstos par to autoriem, turklāt tas jādara uzmanīgi.

Pašpublicēti avoti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ikviens var izveidot tīkla lapu vai samaksāt par grāmatas publicēšanu, tāpēc pašpublicētas grāmatas, personīgās tīkla lapas un interneta dienasgrāmatas ("blogi") netiek uzskatītas par pieņemamiem avotiem.

Kā avotu var izmantot pašpublicētu materiālu, ja to publicējis labi pazīstams, profesionāls zinātnieks, kurš ir speciālists jomā, par kuru ir materiāls, vai labi pazīstams, profesionāls žurnālists. Tomēr jāievēro piesardzība: ja informācija ir nozīmīga, iespējams, par to uzrakstījis arī kāds cits.

Skat. šo vadlīniju arī angļu vikipēdijā: Wikipedia:Verifiability.