Dalībnieks:Zemnieks696/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa

Kā rakstīt biogrāfiju[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pastāv daži ieteikumi, ko vēlams ņemt vērā veiksmīga biogrāfijas raksta izveidošanai. Protams, blakus šiem ieteikumiem jāievēro ikvienas Vikipēdijas lapas izveidošanas ieteikumi (piemēram, pievienot iekšējās saites, kategorijas, norādes uz attiecīgo rakstu citās valodās utt.).

1. Aprakstāmās personas vārds sākumā jāraksta latviešu valodā, pie tam priekšroka dodama tai vārda atveidei, kas iegājusies vēsturiski. Ja persona ir maz zināma, vārds atveidojams pēc iespējas to tuvinot izrunai latviešu valodā un tam piešķirot lokāmas galotnes.

2. Iekavās aiz vārda minēšanas pirmoreiz vēlams norādīt attiecīgās personas vārdu oriģinālvalodā. Tas rakstāms kursīvā (italics), jo ir svešvalodā.

3. Norādāmi personas dzimšanas un (ja nepieciešams) nāves dati.

4. Vēlams pirmajā rindkopā dažos teikumos sniegt iepriekšminēto informāciju līdz ar informāciju par to, kāpēc šī persona ir nozīmīga vai populāra.

5. Ja iespējams, vajadzētu ievietot arī aprakstāmās personas attēlu. Tas nav darāms 4. punktā minētajā ievadrindkopā, bet gan personas biogrāfijas sākumā. Šādi jārīkojas, lai lapas apraksts Internetā nesāktos ar attēla adresi.

6. Lapa jāsadala vairākās nodaļās. Noteikti būtu jābūt nodaļai "Biogrāfija", kā arī nodaļai, kas vēstī par šīs personas ieguldījumu (piem., "Literārā darbība", "Atklājumi", "Politiskā darbība" utt.).

7. Ja persona sarakstījusi kādu literatūras darbu un tas tiek pieminēts, jānorāda darba nosaukums latviski (ja darbs tulkots latviski, tad ar attiecīgo nosaukumu) vai oriģinālvalodā (ja darbs nav tulkots latviski un lapas autors šo nosaukumu tulkot neuzņemas). Ja darba nosaukums norādīts latviski, iekavās tas norādāms oriģinālvalodā (tātad rakstāms kursīvā - italics), kā arī minams tā izdošanas gads.

8. Vēlams pievienot ārējās saites, it īpaši tad, ja personas darbi ir brīvā lietošanā un sastopami Internetā (piemēram, literāri darbi, gleznas utt.). Jānorāda, kādā valodā ir lapa, uz kuru ir saite.

PARAUGI[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

http://en.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_T%C3%B6nnies

en.wikipedia.org/wiki/Dahrendorf

http://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Althusser#Health
http://lv.wikipedia.org/wiki/Ogists_Konts
http://lv.wikipedia.org/wiki/Alberts_Ein%C5%A1teins

Brick chart[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Veidne:Brick chart