Diskusija:Ķīmiskais elements

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Ķīmiskā elementa definējumam var pilnīgi piekrist. Var vēl tikai piebilst, ka vārda „riņķo” vietā labāk lietot vārdu „kustas”, jo elektroni nav daļiņas, kas pārvietojas pa riņķa līnijām, t. i. elektroni neriņķo.

Ķīmiskā elementa atomi ar citu elementu atomiem veido vielas. Ķīmiskā elementa atomi var veidot vielas arī ar tā paša elementa atomiem, piemēram, dimants, grafīts, slāpekļa gāze N2 u. tml. Tās ir elementvielas, (elementary substances). Šodien šīs vielas nav identificējamas ar ķīmiskiem elementiem kā to darīja pirms simt vai divsimt gadiem.

Diemžēl patlaban Wikipēdijā ievietotā periodiskā tabula, kas ir nosaukta par ķīmisko elementu periodisko tabulu, pamatvilcienos ir nevis elementu, bet elementvielu tabula. To rāda iedalījums gāzēs, šķidrumos un cietvielās, metālos un nemetālos, kas ir elementvielu iedalījums (sk. nosaukumus sārmu metāli, sārmzemju metāli, trasition metals, poor metals, metalloids, nemetāli, cēlgāzes; tie, kas ir sarkani ir gāzes; tie, kas ir zaļi, ir šķidrumi; tie, kas ir melni, ir cietvielas). Atbilstoši elementa definīcijai elementi nav ne gāzes, šķidrumi, cietvielas, metāli, nemetāli. Šis iedalījums attiecas uz elementvielām.

No otras puses, raksturojums salīdzinot ar Zemeslodes vecumu, rašanos citu elementu sabrukšanas rezultātā u. t. t. neattiecas uz elementvielām.

Tātad Wikipēdijā patlaban esošā periodiskā tabula nav ne īsti elementu, ne arī īsti elementvielu tabula. Taču tabulas nosaukumam ir jāatbilst tās būtībai. Citiem vārdiem, periodiskajai tabulai ir jābūt vai nu elementu tabulai, kurā neiederas agregātstāvokļi, tāpat arī metāli un nemetāli, vai arī elementvielu tabulai, kurā savukārt neiederas raksturojums salīdzinot ar Zemeslodes vecumu, rašanos citu elementu sabrukšanas rezultātā u. t. t.

Uzskatu, ka jānovērš neatbilstība starp elementa definīciju un ievietoto periodisko tabulu, kurā elementvielas tiek sauktas par elementiem un tiek sajaukti elementvielu īpašību raksturojumi ar elementu īpašību raksturojumiem.—Šo komentāru pievienoja 217.198.224.160 (diskusijadevums).

Par "riņķo" - piekrītu. Par pārējo - daļēji. Manuprāt, latviešu valodā iegājies, ka, piemēram, ar vārdu inertās gāzes apzīmē 1. grupas elementus; var jau būt, ka mūsdienu skolā māca citādi. Tomēr, tas, ka elementi no elementārvielām pašlaik nav atdalīti, arī ir taisnība, un tas būtu jālabo. Varbūt komentāra autors varētu to izdarīt? :) --Feens 20:47, 18 aprīlī, 2007 (UTC)