Diskusija:ASV latvieši

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Vai pieskaitīt Amerikas latviešiem ebrejus nav nedaudz pārspīlēti ? ~~Xil (saruna) 15:37, 2 februārī, 2010 (UTC)

Šie saraksti vienmēr ir POViski, aiz ausīm jau daudzus tur var pievilkt. --Papuass 15:41, 2 februārī, 2010 (UTC)
drīzāk ka vajag tik atstāt. galu galā angļu viki ir, un ko tad vēl - citu lapu rakstīt - Latvijā dzimušie amerikāņi? to ka ne visi ir etniski latvieši var minēt ievadrindkopā. --Biafra 15:52, 2 februārī, 2010 (UTC)
Manuprāt, šādi saraksti ir tik POViski, ka tādus vispār nekur nevajadzētu taisīt - ja kāds amerikas latvietis būtu slavens sērijveida slepkava vai viņu te pieminētu ? - (tas pats attiecas uz ieverojamiem cilvēkiem no pilsētas x un tādā garā, tas iederas tikai varbūt skolu rakstos), bet tomēr - Marks Rotko bija ebrejs no Daugavpils, kas dzimis vēl Krievijas impērijā, nevis Latvijā, DJ Lethal ir ebrejs, kura dzimtā valoda ir krievu), bet lielāko daļu pārējo es nemaz nezinu, kas liek jautāt cik ievērojami viņi īsti ir ~~Xil (saruna) 17:20, 2 februārī, 2010 (UTC)

Tas, ka latvieši Amerikā (vai arī Dienvidamerikā?) kļūst visi, kuru "izcelsme ir saistīta ar Latvijas teritoriju", ir tik nenopietni, ka pat nav vērts vaicāt par to, kā ebreji pārtop par latviešiem (acīmredzot gaiss tur tāds īpatns). Aber spriest, cik no viņiem arī paši sevi uzskata par latviešiem, te acīmredzot nav vērts... Taču ja pašiem īsti nav ar ko lepoties, tad vismaz svešām - Rotko, Gulbes u.c. spalvām parotāsimies. ;) --anonīms 18:37, 2 februārī, 2010 (UTC)

Vēlies atgriezties vecā labā jautājuma par etnisku un politisku nāciju? Palepoties ir gan ar ko. Latvieši ir otra bagātākā etniskā grupa starp mazajām etniskajām imigrantu grupām ASV. Atpaliekam mēs, protams, tikai no ebrejiem ;) --Zemgalietis 18:40, 2 februārī, 2010 (UTC)
Nevēlos. Šis jautājums kādu laiku nešķiet svarīgs. Un jautājumu, cik no kaut vai sarakstā uzskaitītajiem uz jautājumu "esat latvietis?" atbildētu ar "jā" - neuzdošu. Bet kopumā tas ir tikpat smieklīgi kā poļu un vāciešu ķīvēšanās par to, vai Koperniks bijis vācietis, polis vai prūsis, kamēr pats Koperniks sevi neuzskatīja sevi ne par vienu, ne par otru. :) Aber ja nopietni - rakstam nav nekādas informatīvas vērtības. Tikpat labi var taisīt "vācieši Amerikā" (kā nekā XIX gs. sākumā vācu valoda ASV tika lietota vienlīdz plaši kā angļu) vai "angļi amerikā" u.tml. Iesaku klāt tur pierakstīt Obamu, jo gan jau kāds šamā sencis Gambijai garām ar kanoe īries. ;) --anonīms 18:57, 2 februārī, 2010 (UTC)
pārdēvēt par Latvijas izcelsmes amerikāņi un nekādas vainas, manuprāt. --Biafra 20:38, 2 februārī, 2010 (UTC)
Nedomāju viss, ka tā ir laba doma - amerikas latvieši kā tādi ir īpašs jēdziens. Starp citu, DJ Lethal gadījumā angļu wiki tika atrasti avoti kuros viņš it kā apgalvo, ka jūtas latvietis ~~Xil (saruna) 20:40, 2 februārī, 2010 (UTC)
viennozīmīgi Amerikas (ASV) latvieši un Latvijas izcelsmes amerikāņi nav viens un tas pats --Biafra 21:02, 2 februārī, 2010 (UTC)
Jā, bet Latvijas izcelsmes amerikāņi nav vienota cilvēku grupa, tāpēc vajadzība pēc tāda raksta ir apšaubāma. ~~Xil (saruna) 21:10, 2 februārī, 2010 (UTC)
Piekrītu, viens jēdziens paģēr mehāniski meklēt kaut kādas "asinis" vai "zemi" ārpus konteksta, bet Amerikas (ASV) latvieši ir nācijas daļa, kura dzīvo attiecīgā valstī (šajā gadījumā ASV). --Feens 21:11, 2 februārī, 2010 (UTC)
Vai tāpēc jānīcina raksts? Nezinu, man netraucē. :) --Feens 21:11, 2 februārī, 2010 (UTC)
noteikti nav jāiznīcina! vēl jo vairāk ja tāds ir arī angliski. --Biafra 21:19, 2 februārī, 2010 (UTC)
runa jau vispār ir par raksta daļu nevis visu rakstu. Tā vietā, lai uzrakstītu kvalitatīvu rakstu paŗ šīs tautas daļas īpatnībām, tiek pievillkti aiz matiem visi ko vin var. Vai tad, ja ārvalstniekam, piemēram, ASV vēstniekam Latvijā piedzims bērns un kļūs par teiksim ASV prezidentu viņš arī būs latvietis ? ~~Xil (saruna) 21:29, 2 februārī, 2010 (UTC)
nešaubos ka šis fakts būtu pieminēšanas vērts  :) --Biafra 21:36, 2 februārī, 2010 (UTC)
Tad kā būtu teiksim nevis ar vēstnieku, bet amerikāņu tūristi, kas tika brauc cauri Latvija, kad viņai pēkšņi sākas dzemdības ? Arī tādā gadījumā latvju zemes maģiskais pieskāriens bērnu padarījis par ģēniju ? ~~Xil (saruna) 21:40, 2 februārī, 2010 (UTC)
Gribētos tad uzzināt kā atdalīt, izšķir Amerikas latviešus no trimdas latviešiem? Imho, trimdas latvieši būtu tādi, ka dzimuši Latvijā un izbraukuši pēc tam, bet Amerikas latvietis jau būtu tāds cilvēks, kas tur piedzimis un uzaudzis, respektīvi, dzimtā zeme jau ir ASV nevis Latvijas. DJ Lethal bija Dienas žurnālistei sniedzis interviju. Žurnāliste jautāja kā ir būt ex-latvian, bet viņš pretī atbildēja, ka nejūtoties, neuzskata sevi kā "ex-" :P --Zemgalietis 01:44, 3 februārī, 2010 (UTC)
Vienkārši. Kā redzam no raksta, Marks Rotko ir trimdas latvietis, jo dzimis Daugavpilī un trimdā devies mēneša vecumā un pēc tam par Dzimteni interesi bija jau aizmirsis; bet Natālija Gulbis, kura latviski nezina ne vārda un par savu latvisko izcelsmi uzzinājano "Diena" žurnālistes, tā ir Amerikas latviete (kā arī Baraks Obama, kura vecvecvecvecvecvectētiņš kaplēja maniokas lauku hercoga Jēkaba Gambijā - Amerikas latvietis). --anonīms 05:13, 3 februārī, 2010 (UTC)
Natāliju gan ņemiet ārā - viņa vainadziņu otrādi nēsā :) http://4.bp.blogspot.com/_bmzzRqPcvx8/RwuC6S8hgiI/AAAAAAAAAAY/x78FpoTq5Co/s400/natalie_latvia.jpg --Papuass 09:03, 3 februārī, 2010 (UTC)