Diskusija:Anda Šafranska

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

It kā jau nav latviešu Vikipēdijas problēma, bet vai tad šāds attēls drīkst atrasties Vikipēdijā skatīt šeit?--FRK (runas/darbi) 13:58, 6 septembrī, 2011 (UTC)

Izskatās skenēts no īstas fotogrāfijas, nevis reprodukcijas kādā preses izdevumā; ja fotogrāfijas ielādētājs ir arī tās autors (nevis tikai skenētājs), tad, protams, drīkst. Model release ir atkal atsevišķa problēma. --ScAvenger 14:16, 6 septembrī, 2011 (UTC)
Tās ir skenētas fotogrāfijas no personīgā arhīva. Fotogrāfijas ir tapušas pirms gadiem 30 vai vairāk. Domāju, ka šeit nevajadzētu būt autortiesību problēmai.

--Uldis s 05:49, 7 septembrī, 2011 (UTC)

Ja pats neesat fotogrāfiju autors, tad būtu jāzina foto īstais autors un, vai viņam nav iebildumu brīvai to publicēšanai. Kā zināms, autortiesību mantiskā daļa ir spēkā 70 gadus pēc autora nāves. --ScAvenger 09:17, 7 septembrī, 2011 (UTC)
Apskatījos Vikipēdijas sadaļu par autortiesībām:

Pēc 1940. gada radītajiem darbiem (izņemot laiku no 1941. līdz 1944. gadam, kad spēkā bija Vācijas likumdošana) autortiesību aizsardzības termiņš ir 25 gadi pēc autora nāves.

Piemēram, ja darbs tapis Latvijas PSR un autors bijis darba attiecībās ar žurnāla, avīzes, filmas, fonogrammas vai raidījuma producentu un saņēmis autoratlīdzību par konkrētā darba veidošanu (tostarp - piekritis veidot darbu bez maksas), tad mantiskās tiesības uzskatāmas par nodotām. Padomju varas gados nevienam autoram - žurnālistam, scenārija autoram, režisoram, skaņu režisoram, operatoram utt., - prātā neienāca, ka kādreiz viņš varētu saņemt vēl kādu atlīdzību par tālāku darba izmantošanu - piekrītot saņemt honorāru gan autors, gan pasūtītājs ar to saprata, ka tā ir galīgā atlīdzība apr darba izveidi un izmantošanu, un mantiskās tiesības abas puses uzskatija par nodotām. Kā analoģiju var minēt padomju varas gados likumīgi paša īpašnieka pārdotu nekustamo īpašumu - īpašniekam, kurš to bija pārdevis, nebija nekādu tiesību un iespēju saņemt par to kaut kādu atlīdzību vai saņemt atpakaļ denacionalizācijas procesā, kad bija ajaunota Latvijas Republikas suverenitāte. - Veikša I. Kas ir autortiesības?, 72.-72. lpp.

Domāju, ka manām ieskanētām fotogrāfijām mantiskās tiesības var uzskatīt par nodotām (tās tapušas Latvijas PSR laikā), jo īsti neatceros, vai pats spiedu fotoaparāta pogu, vai to darīja kāds cits.--Uldis s 10:37, 7 septembrī, 2011 (UTC)

Tajā diskusijā bija runa par padomju presē publicētiem darbiem, par ko žurnālisti ir jau saņēmuši atlīdzību, savukārt attiecīgie preses izdevumi vairs neeksistē un tiesisko mantinieku tiem nav. Šis, šķiet, nav tas gadījums. Labi, kamēr Vikikrātuves pieskatītāji neuztraucas — lai paliek. Vēl jo vairāk, ka tie varētu būt arī autora paša darbi. --ScAvenger 13:22, 7 septembrī, 2011 (UTC)
Vispār ir sākuši uztraukties gan, bet pagaidām uz dzēšanu nevelk. --ScAvenger 18:43, 8 septembrī, 2011 (UTC)