Diskusija:Apvienotās Karalistes pilsētu uzskaitījums

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

'Dibināta' vai arī 'Piešķirtas pilsētas tiesības?' Apvienotajā Karalistē Karaliene ik gadu pārītim pilsētu piešķir pilsētas tiesības (City), līdz tam jamās ir vienkārši 'Town'. Senākajām jau atšķirības nav, bet tām kas 20. gadsimtā skaitās tavā sarakstā...nu neticu ka Volverhemptona ir 'dibināta' 2000. gadā un tur jau paspējuši ievākties 250 tūkstoši cilvēku :) Markizs 5 jūlijs 2005 09:47 (UTC)

Piekrītu par to Volverhemptonu, bet man liekas, ka nav tik vienkārši nodefinēt to aili tā, lai tā vienlīdz precīzi attiektos uz romiešu dibinātām pilsētām un tādām, kurām tikai 2000. gadā piešķirtas pilsētas tiesības. Varbūt "Pilsēta kopš"? --Jūzeris | m? 5 jūlijs 2005 10:24 (UTC)
Pilsēta kopš skan ļoti piemēroti Markizs

Hmm un vēl par to Apvienoto karalisti vs Lielbritāniju. Tas nav guži viens un tas pats. Imho lielbritānijā ietilpa ziemeļīrija bet apvienotajā karalistē neietilpa. Vai arī otrādi. Markizs

jā pareizi United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Tad viss ok :) Markizs
Mhm :)
Man šķiet, kaut kad jau te bija diskusija par šo tēmu. Toreiz laikam es biju tas, kurš piekāpās. ;) --Jūzeris | m? 5 jūlijs 2005 11:06 (UTC)

Vēl viens jautājums, kapēc visās šajās daudzajās ģeogrāfijas lapās tiek izmantotas htmliskās tabulas, nevis wikipediskās, kā oriģinālā en? Imho wiki tabulas tomēr labākas savietojamībai, konsekvencei etc. Markizs

Domāju, ka nevienam nebūtu iebildumu pret wiki html vietā. Ja ir vēlēšanās mainīt un darboties, iekš meta ir saites uz online konvertēšanas rīkiem. Pats neesmu to vēl mēģinājis. --Jūzeris | m? 5 jūlijs 2005 12:29 (UTC)
vienk liekas dīvaini ka tulkojot kaut ko no en (ja tas tiek darīts protams) tiek iekopēta htmliskā versija nevis wikipediskā no lapas sources. kaut gan, moš jau visas lapas tiek taisītas no nulles. es jau nez :) Markizs
1) Tabula ir puspabeigta, jo mani sāka mulsināt tā Volverhemptona + es arī vairs nezinu, kas ir pilsēta :))
2) Ar to dibināšanu ir tā, - rakstot šīs tabulas, es pats vairs tagad nezinu, ko tas nozīmē - nodibināt pilsētu.:) Un nezinu, kā definēt to aili (vai varbūt vispār to izmest). No otras puses dibināšana uzreiz var izcelt t.s. vēsturiskās pilsētas. Daži vingrinājumi :)) :
  • pilsētu izveido 2002.gadā, apvienojot pilsētu, kura dibināta 1833.gadā, kad apkārtnē nodibina rūpnīcu, un zvejniekciemu, kurš eksistē no ķeltu laikiem. Kad tā ir dibināta? :)
  • upes krastā no IV.gs ir skotu pilsētiņa. XIII. gadsimtā angļi nodedzina pilsētiņu, bet skoti pārvācas 3,5 km uz augšu pa upi un nodibina citu pilsētiņu. XIV.gs tai piešķir pilsētas tiesības, bet XX.gs pilsēta ir tik liela, ka tajā ietilpst arī vecā pilsētiņa. Kad tā ir dibināta? :)
Tā var turpināt ilgi, jo tie stāsti ir dažādi.
3) Par city, town utml administatīvien dalījumiem. Vai nu kādam jāpasaka kā tulkot šos vārdus, vai nu kopēji jādefinē, kas ir pilsēta vispārīgākā nozīmē. Tas arī nav vienkārši, jo Dānijā, cik sapratu, pilsētu mūsdienās vienkārši nav - valsts dalās komūnās un viss.
4) Par tabulām:
a) netulkoju no angļu valodas, bet kompilēju no dažādu valodu (cik es tās saprotu) vikipēdijām un arī no citiem avotiem Tīklā. Vienkārši tulkot man šķiet garlaicīgi :). Bez tam vikipēdijas viena no, manuprāt, svarīgākajām fīčām ir pašam uzzināt un saprast, un tad nu cenšos.
b) tabulas domāju pats, jo citās wikipēdijās tās ir ļoti dažādas. Html aiz inerces, jo pirmo, ko nokopēju bija šādā formātā. Tagad esmu jau pieradis, ja tā ir probza, tad varu pāriet uz wiki (vecās gan slinkums pārtaisīt, jo simt punkti būs problēmas tās konvertēt - ceru ka kļūdos :) ).
P.S. Es sapratu, ka par Apvienoto karalisti jau izdiskutēts un tāpēc neceļu balsi :)--Feens 5 jūlijs 2005 20:45 (UTC)
Pilsēta kopš tabulā arī neder, jo Londona, piemēram, Romas laikos apmetnes nozīmē bija pilsēta, bet juridiskā nozīmē (pašvaldība) pilsētas institūcija ir viduslaiku produkts. Ja atmiņā neviļ, tad visa Romas Republika (pus Eiropas :) ) faktiski bija t.s. pilsētvalsts ar juridiski vienu pilsētu - Romu. Tāpēc priekšlikums - mest ārā to dibināšanu, bet katras pilsētas lapā rakstīt par dibināšanu, pirmoreiz rakstos, romiešu apmetnēm, miesta un pilsētu tiesībām utml.--Feens 5 jūlijs 2005 21:08 (UTC)