Diskusija:Arheoloģiskais piemineklis

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Smieklīgi - bet fakts - šeit kāds ielicis Copy&Paste no kāda manis pirms ~5 gadiem rakstīta teksta. Tas izrauts no konteksta un tāpēc vietām neloģisks. Kāds te ir pārkāpis manas autortiesības, bet šoreiz neprotestēšu, jo tāpat jau to tekstu priekš visiem rakstīju :) Būs jau jāmēģina kādā brīvā brīdī pašam pierediģēt. Daarznieks 14:08, 27 novembrī, 2007 (UTC)

Hm, rūpīgāk pameklējot, tiešām atradu šo. Pats ievietotājs tā arī neatzinās :) --ScAvenger 14:15, 27 novembrī, 2007 (UTC)

Raksta nosaukums[labot pirmkodu]

Nezinu, kā patiesībā ir jābūt, bet man nepatīk pašreizējais raksta nosaukums "Arheoloģiskie pieminekļi". Pirmkārt, tas ir daudzskaitlī, kuru nelieto, ja var lietot vienskaitli, otrkārt, ierosinu tikt vaļā no tā vārda "piemineklis". Man jau liekas, ka raksts ir jāpārsauc par "arheoloģisko izrakumu vieta" vai "arheoloģiskie izrakumi", vai kaut kā savādāk... --Treisijs 16:13, 25 janvārī, 2011 (UTC)

likumā "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" tiek lietots tāds termins kā Arheoloģiskā senvieta, kas iespējams ir trāpīgāks. es gan nejūtos spēcīgs šai jomā, lai pateiktu ka jāpārsauc. cita lieta, ka IW jebkurā gadījumā ir garām, jo šis raksts tomēr ir tikai par Latvijas arheoloģijas pieminekļiem vai senvietām. --Biafra 21:43, 25 janvārī, 2011 (UTC)

Nu tad... kā būs? Arh. piemineklis ir ok (arī attiecībā uz ne-Latviju)? --FRK (diskusija) 18:57, 24 novembrī, 2014 (EET)

Par terminiem "arheoloģiskais piemineklis" un "arheoloģiskā senvieta" vai arī vienkāršāk "arheoloģiskā vieta"[labot pirmkodu]

Jāpiekrīt --Biafra 21:43, 25 janvārī, 2011 - komentāram.

Tajā pašā LR likumā "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" tiek lietots termins "arheoloģiskais piemineklis", kas pēc būtības ir arheoloģiska senvieta/arheoloģiska vieta, kam piešķirts īpašs statuss, kura dēļ objekts atrodas valsts aizsardzībā, bet "arheoloģiska senvieta" ir jebkura vieta, kurai tajā konstatētās senas cilvēka darbības dēļ piemīt arheoloģiska nozīme - nozīme arheoloģijas zinātnē. Arheoloģiskai senvietai dažādu apsvērumu dēļ var arī netikt piešķirts īpašais arheoloģiskā pieminekļa statuss. Termins "arheoloģiskā vieta" (angļu valodā ekvivalents - archaeological site)dažkārt tiek lietots, lai izvairītos no piedēkļa "sen-", ko dažkārt uzskata par nacionālā romantisma izpausmi (dažkārt arī tiek lietoti neadekvāti termini, piem., Senlatvija, senlatvieši, u.tml.) un šāda termina lietošana it kā mazinot zinātniskumu, taču termins "senvieta" ir dziļi iesakņojies (pat LR likumdošanā). Jāteic, ka arī arheologi savos rakstos un monogrāfijās ne vienmēr konsekventi pieturās pie terminoloģijas niansēm un bieži vien termina "arheoloģiska senvieta (vieta)" vietā lieto terminu "arheoloģiskais piemineklis" (kaut arī aplūkotam objektam nav īpašā pieminekļa statusa). --Keneriic (diskusija) 09:46, 27 augustā, 2014 (EEST)