Diskusija:Brīvības piemineklis

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Šis raksts ir latviešu Vikipēdijas vērtīgs raksts. Skatīt diskusiju. Atzīts 2008. gada 9. aprīlī.

Ko tas Pēteris Tev nodaījis, Xil :) Manuprāt normāli un vēsturiski. --Feens 20:39, 11 oktobrī, 2007 (UTC)

Nu man arī likās kontekstam atbilstoši, bet stresa nebūs arī, ja tā bilde tur nebūs. Bilde ir no commons, autortiesību dēļ var nesatraukties. --Papuass 20:46, 11 oktobrī, 2007 (UTC)
Man ar šķiet, ka tā bilde ir lieka. Šis jau ir raksts par pašu pieminekli, nevis tā atrašanās vietu. Drīzāk tad vajadzētu uzrakstīt atsevišķu rakstu par Pētera I pieminekli un tad to bildi likt tur. --neonz 20:59, 11 oktobrī, 2007 (UTC)
Nu par Brīvības pieminekļa vietu atsevišķa raksta vienkārši nav, tāpēc man likās, ka saistībā ar nodaļu vēsture tas Pēteris varētu derēt. Bet principā varbūt Jums abiem tomēr taisnība. --Feens 21:32, 11 oktobrī, 2007 (UTC)
Neko viņš man nav izdarījis tā bilde nav par tēmu - manuprāt ar tekstu attāli saistītas bildes vajadzētu lietot tikai tad, ja attiecīgajā nodaļā vispār nav bilžu. Ideālā variantā vajadzētu sameklēt bildi kas ir tieši saistīta ar kādu vēsturisku notikumu pie brīvības pieminekļa un kurā pats piemineklis ir redzams --Xil...sist! 19:55, 12 oktobrī, 2007 (UTC)
Vispār daudziem varētu arī būt interesanti, kas Brīvības pieminekļa vietā bijis pirms tam. Varbūt kā kompromisu to bildi būtu lietderīgi pievienot rakstam par Pēteri I. --ScAvenger 20:33, 12 oktobrī, 2007 (UTC)
Tas jau tāpat ir pateikts takstā (un starp citu bildes aprakstā nebija minēts) Pētera I raksts ir īss, nez vai tur vajag vēl bildes, bet visādi citādi man arī liekas, ka šo bildi drīzāk varētu likt tur Xil...sist! 20:42, 12 oktobrī, 2007 (UTC)

Jautājums par izmēriem[labot pirmkodu]

Es īsti nesaprotu, kas šeit ir domāts ar 28 metriem caurmērā - kas tas ir par parametru (un kā to tulkot angliski ?) ~~Xil...sist! 16:18, 17 martā, 2008 (UTC)

Caurmērs ir latviskojums vārdam "diametrs" (sk. termini.lv), tātad angliski tas ir jātulko kā diametre vai diameter (atkarībā no tā, kādu angļu valodas veidu lieto). --SpeedKing 16:20, 17 martā, 2008 (UTC)
Man tā arī beigās sāka likties, bet tā platforma nav gluži apaļa un Tilde šo te tulko arī kā apmēram, diametru attiecinot uz kokiem, turklāt šis vārds nozīmē arī "vidēji". Vai ir droši zināms, ka 30tajos gados nebija paradums rakstīt teiksim izmēru kvadrātmetros, nenorādot, ka tie ir kvadrātmetri ? Starp citu kurš no tiem ir amerikāņu angļu valodā ?~~Xil...sist! 16:30, 17 martā, 2008 (UTC)
Amerikāņu angļu valodā galotne ir -er (vārdos kā center, theater, meter), bet britu ir -re (centre, theatre, metre). Tas vienīgi neattiecas uz mēnešu nosaukumiem. --SpeedKing 17:22, 17 martā, 2008 (UTC)
Domāju, ka šajā gadījumā runa iet par diametru, nevis laukumu vai ko citu. Agrāk diametra vietā terminu "caurmērs" lietoja daudz biežāk, tagad tas tiešām tiek izmantots galvenokārt mežsaimniecībā. --ScAvenger 22:41, 17 martā, 2008 (UTC)

Akmens korozija[labot pirmkodu]

Pārnests no Lietotāja diskusija:ScAvenger#Brīvības piemineklis

Hmm, man .pdf kurā šo faktu ņēmu neveras vaļā, bet laikam vajadzētu izdomāt kādus bojājumus var radīt sāļu izkristalizēšanās, ja to piemin rakstot par kultūrvēsturisku objektu saglabāšanu un tad uzrakstīt, ka šī procesa rezultātā notiek tas un tas (patiesībā vajadzētu, lai tajā sadaļā populārzinātniski būtu paskaidrots, kas notiek, kāpēc un kādas ir sekas) ~~Xil...sist! 22:50, 17 martā, 2008 (UTC)

Tur vēl būs jāpapēta literatūra, bet man liekas, ka runa ir par tumšajiem notecējumiem obeliska augšdaļā (vara sāļi).--ScAvenger 07:24, 18 martā, 2008 (UTC)
To Mežinska rakstu es izlasīju, bet kaut kā lāgā nevarēju tur atrast, ka sāļu izkristalizēšanās {efflorescence) būtu notikusi tieši saskarē ar metālu. Varbūt runa bija par kādu citu dokumentu? Šeit visai smalki apskatīta travertīna korozija (ķīmiķi parasti saka "korozija", ģeologi - "dēdēšana") un sāļu kristalizēšanās uz virsmas kā viens no korozijas veidiem. Sekas acīmredzot ir tādas pašas kā korozijai vispār - nelīdzenas garozas veidošanās, krāsas maiņa, plaisāšana, sairšana. --ScAvenger 19:20, 18 martā, 2008 (UTC)
Tas ir no otra .pdf (sadaļas 4.3 pašā sākumā) - efflorescence from the open granite joints of external stonework, tātad tie nav notecējumi uz obeliska, jo tas ir no travertīna. Kas attiecas uz notecējumiem - nevarēju par tiem neko atrast, domāju, ka tas varētu būt en:Verdigris ~~Xil...sist! 21:07, 18 martā, 2008 (UTC)
Verdigris ir apsūbējums uz metāla virsmas - kaut kas līdzīgs patinai, bet, iespējams, kaitīgāks :) Pēc būtības bāziskais vara karbonāts, no kura laikam sastāv arī notecējumi. Par to izkristalizēšanos - vienalga, tur nekas nav teikts par metāla komponentiem, bet tikai par atklātajām granīta bloku salaiduma vietām ar citiem konstrukcijas elementiem. Diemžēl, oriģinālo rakstu Corrosion and restoration of travertine and granite in the Freedom Monument (Riga, Latvia), uz kuru tur ir atsauce, šķiet, nevarēs tik viegli dabūt, turklāt nav īsti skaidrs, vai tas ir vispār publicēts. --ScAvenger 22:01, 18 martā, 2008 (UTC)
Tad drošvien kaut kas ir saputrojies un ar metālu tam nav nekāda sakara. Ja tie salaidumi ir nevis no metāla, bet kaut kā cita (šķiet vienīgā saistviela bez metāla kabeļiem, kas bija minēta bija kaļķu java) tad kas notiek ? ~~Xil...sist! 00:25, 19 martā, 2008 (UTC)
Nav teikts, varbūt, ka ar salaidumiem (joints) bija domāti tie svina kabeļi. Es gan sapratu, ka tie ir tikai granīta bloku savstarpējo salaidumu vietās, bet kristalizācija notikusi granīta salaidumos ar cita veida akmens konstrukcijām. No granīta it kā nekas nevarētu izkristalizēties, toties no kalcija karbonātu saturošiem minerāliem vai sacietējušas javas skābas vides iedarbībā var rasties šķīstoši sāļi (kalcija hidrogēnkarbonāts), kas vēlāk atkal pāriet nešķīstošā formā (kalcija karbonātā) un kristalizējas jau citā vietā, veidojot nevēlamus nogulsnējumus. --ScAvenger 05:49, 19 martā, 2008 (UTC)
Tad ko darām ar to teikumu rakstā ? Ja nav skaidri zināms, kas notiek to varētu izdzēst ~~Xil...sist! 20:44, 20 martā, 2008 (UTC)
Godīgi sakot, es arī īsti gudrs netiku, kur īsti tad tā kristalizācija ir notikusi. Vai nu iztulkojam to frāzi no Sudrabas raksta burts burtā, vai arī dzēšam šo šaubīgo teikumu vispār. --ScAvenger 06:25, 21 martā, 2008 (UTC)
Tad es ņemu ārā ~~Xil...sist! 06:28, 21 martā, 2008 (UTC)

Kārlis Zāle un Vera Muhina[labot pirmkodu]

Pieminekli izglāba Kārļa Zāles bijusī skolniece, ievērojamā padomju tēlniece Vera Muhina Man šodien gadījās saruna par to kas izglāba pieminekli un man teica, ka Muhina ir bijusi Zāles studiju biedre, nevis skolniece un links uz Apollo rakstu no kura es šito faktu it kā ņēmu nestrādā. Kāds nezin kā īsti ir? Jo internetā ir pilns ar šī raksta kopijām un nevar saprast ~~Xil (saruna) 22:59, 18 novembrī, 2011 (UTC)

Hm, aizdomīgi, kā viņa varēja būt skolniece, ja viņi bija vienaudži + apskatījos laika asis, izskatās, ka ceļi viņiem varētu būt krustojušies tikai pēc revolūcijas Petrogradā, realizējot Ленинский план монументальной пропаганды. Abi jau izmācījušies. Ja nu vienīgi pirms 1913. gada, jo nekur neatradu, ko tad Zāle darīja starp dzimšanu Mažeiķos un Kazaņas skolas beigšanu 25 gadu vecumā. --Feens 23:41, 18 novembrī, 2011 (UTC)
Nu teroētiski tas nav pilnīgi neiespējami, ja viens sāk mācīties dažus gadus vēlāk vai otrs ir izcili talantīgs. Bet diezgan aizdomīgi un ja par studiju biedreni arī nekā nav es izņemšu vienkārši ārā to vietu, jo man šinī dzīves brīdī sāp galva, viss līdz kaklam un negribās meklēt, bet negribās arī, lai sanāk, ka te sarakstītas muļķības.
P.S. Man teica, ka Muhina tā kā bijusi LPSR kultūras ministre - tur kur tu skatījies par to nekas nebija? Būtu skaidrāks kāds viņai vispār ar to sakars. ~~Xil (saruna) 23:50, 18 novembrī, 2011 (UTC)
Atradu par Zāli. Bērnībā dzīvoja Liepājā, agri pameta mācības, jo gribēja strādāt "stroikā". Pēc tam draugs aizvilināja šo uz Kazaņu. Par Muhinu, domāju, ka tā ir urban legend. Atradu šo [1] - 1953. gada aprīlī tiek iedibināta Kultūras ministrija. Muhina mirusi 1953. gadā. --Feens 00:04, 19 novembrī, 2011 (UTC)
tagad ir pieejams (man gan pašam bija slinkums lasīt).--FRK (runas/darbi) 00:34, 19 novembrī, 2011 (UTC)

Labotas ārējās saites (2018. gada jūlijs)[labot pirmkodu]

Es esmu izlabojis 6 ārējās saites Brīvības piemineklis lapā. Lūdzu pārbaudīt manu labojumu. Ja rodas jautājumi vai arī nepieciešams, lai bots ignorē saites vai šo lapu, lūdzu apmeklē šo lapu. Veicu šādus labojumus:

InternetArchiveBot (Ziņot par kļūdu) 2018. gada 15. jūlijs, plkst. 03.41 (EEST)[atbildēt]