Diskusija:Dzelzceļa līnija Rīga Preču—Ērgļi

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Šo vēl būtu jāpadomā, kā īsti labāk saukt, jo no Sauriešiem līdz Ērgļiem līnija vairs neeksistē, toties pastāv un darbojas posmā Jāņavārti - Rīga-Preču, kas nosaukumā netiek ietverts. --ScAvenger 05:14, 30 augustā, 2010 (UTC)

Vai idejiski tā vienalga nav Rīga-Ērgļi, pēc lielākajiem orientieriem dabā, nevis konkrētām stacijām? Un, anyway, kāda informācija ir novecojusi? ~~Xil (saruna) 01:01, 15 februārī, 2011 (UTC)
Mēs tā kā esam pasākuši lietot oficiālos līniju nosaukumus (pāradresācija, protams, ir). Nav ietverta informācija par nojaukšanu, tas pats attiecas uz stacijām. --ScAvenger 03:39, 15 februārī, 2011 (UTC)

Šķiet, ka šis lapas nosaukums nav pareizs, jo Rīgas preču stacijas atrāšanas vieta ir Bukultu iela, starp Ganību dambis un Duntes ielām. Bet bijušas Rīga — Ērgļi līnijas līdzīgas stacijas nosaukums ir Rīgas 2. preču stacija. Šo var redzēt arī Google Maps aplikācijā. --SS-42 20:01, 3 oktobrī, 2011 (UTC)

Bijusī 1. preču stacija tagad ir nojaukta, tā, kas atrodas līnijā Brasa—Rīga-Krasta, saucas Ganību parks. Tādēļ 2. preču staciju tagad sauc vienkārši par Rīgas preču staciju (Rīga Preču). Tā ir visos jaunākajos Latvijas Dzelzceļa dokumentos. --ScAvenger 04:49, 4 oktobrī, 2011 (UTC)
Nosaukums Rīga—Ērgļi tomēr būtu labāks, jo a) dzelzceļa līnija tik un tā nepastāv b) kādreiz tā gāja no Rīgas uz Ērgļiem c) juceklis ar preču stacijām nevieš skaidrību par līnijas sākumu (tas nav viennozīmīgs). Galu galā mēs rakstā runājam par visu kādreizējo līniju no Rīgas līdz Ērgļiem. --Kikos 06:06, 4 oktobrī, 2011 (UTC)
+ Atbalstu --Biafra 06:13, 4 oktobrī, 2011 (UTC)
Līnijas sākums reāli ir Jāņavārtos. LDz pārskatā, kā vienmēr, ir juceklis — vietām ir Rīga Preču—Ērgļi, vietām Jāņavārti—Ērgļi, vietām Jāņavārti—Saurieši. Drīzāk tomēr jāpārdēvē par Jāņavārti—Ērgļi, jo posms Rīga—Jāņavārti ir līnijā Rīga—Krustpils. Tāpat mums ir Torņakalns—Tukums, nevis Rīga—Tukums un Zemitāni—Skulte, nevis Rīga—Skulte — lai nebūtu "dublēšanās". --ScAvenger 06:28, 4 oktobrī, 2011 (UTC)
Ir atšķirība starp sliežu ceļa un līnijas sākumu. Līnija - tās ir ne tikai sliedes, bet arī ritošais sastāvs, apkalpojošā infrastruktūra utt. tādēļ vairākas līnijas ļoti bieži iet pa vienām un tajām pašām sliedēm. Nosaukumi "Zemitāni-Skulte", "Torņakalns-Tukums" gan, manuprāt, ievieš jucekli un bardaka elementus. Un kur veidotos "dublēšanās", ja līnija sauktos "Rīga-Skulte"? --Kikos 06:48, 4 oktobrī, 2011 (UTC)
Līnija ir sliežu ceļš ar piederošo infrastruktūru; ritošais sastāvs parasti nepieder konkrētai līnijai (atskaitot atsevišķus gadījumus, kā Gulbene—Alūksne). Pa vienām un tām pašām sliedēm iet vilcienu maršruti, nevis līnijas (tādēļ dzelzceļa līnija Rīga—Ventspils būtu jāpārdēvē par pasažieru vilciens Rīga—Ventspils vai kā tamlīdzīgi). Ir atsevišķi gadījumi, kad līnijas iet it kā paralēli (piemēram, agrāk posms Ieriķi—Melturi vai Rēzekne—Burzava), bet ne pa vienām sliedēm. Kilometru un piketu stabi nevar dublēties, tie attiecas tikai uz vienu konkrētu līniju. Tie nosaukumi ņemti no LDz pārskata kā oficiāla dokumenta, diemžēl tur vietām trūkst konsekvences. Kas attiecas uz Rīga—Skulte, tad posms Rīga—Zemitāni pieder līnijai Rīga—Lugaži. --ScAvenger 07:12, 4 oktobrī, 2011 (UTC)
Visu apsverot, domāju, ka šo, vēsturisko, tiešām varētu pārdēvēt par Rīga—Ērgļi, bet par esošo uzrakstīt atsevišķu rakstu Jāņavārti—Saurieši. Jo vajadzēs arī rakstu Rīga—Rūjiena, kurā ietilpst esošā līnija Zemitāni—Skulte. --ScAvenger 07:39, 4 oktobrī, 2011 (UTC)
Esmu kļūdījies par tiem kilometru stabiem — kilometri vismaz Ērgļu līnijai tiek skaitīti no Rīgas. Būs laiks, pārstrādāšu rakstu un sadalīšu divos — par vēsturisko un esošo līniju. --ScAvenger 18:45, 19 oktobrī, 2011 (UTC)