Diskusija:Fosfors

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Piekrītu ScAvenger par tiem murgiem (skatīt raksta vēsturi) - šis raksts ir pilnīgs sviests - labāk būtu atstāts Yyy veidotais aizmetnis, nekā Megijagrantas papildinājums. Es uzliktu kādu kasti par neatbilstību, bet nezinu atbilstošās veidnes.--Riharcc 19:46, 28 aprīlī, 2009 (UTC)

Paskaties Kategorija:Uzlabošanas veidnes. Izskatās pēc kāda referāta, kurā cilvēks par varītēm centies aiz matiem pievilkt nenozīmīgus faktus (atlants.lv ir līdzīgs referāts, bet izskatās, ka šeit teksts ir pārveidots) ~~Xil (saruna) 21:24, 28 aprīlī, 2009 (UTC)
Paldies - turpmāk zināšu :).--Riharcc 04:40, 29 aprīlī, 2009 (UTC)

Likvidēju lielāko daļu iepriekšējā teksta, atstāju tikai to, kas puslīdz attiecas uz lietu. Ja neparādīsies atsauces, metīšu ārā vēl, jo cilvēkam, kas atļaujas rakstīt, ka no fosfora taisa zobu plombas un aknās var uzkrāties kālija permanganāts, daudz vis nevar ticēt. --ScAvenger 20:59, 26 jūlijā, 2010 (UTC)

Tam gan nav sakara ar šo rakstu, bet kāpēc, lai iekšķīgi lietojot kālija permanganātu tas kaut kur neuzkrātos ? Man protams patīk doma, ka kāds savā referatā dabūjis divi, nolēma atriebties pasaulei ieliekot tā tekstu internetā, bet iespējams tur ir sava daļa taisnības - es atradu informāciju, kas atbilst vienam no šaubīgajiem faktiem [1], turklāt turpat ir teikts, ka plombēšanā lieto fosfātcemetu [2] + en:Hyperphosphatemia arī minēta nieru mazspēja (gan kā izraisītājs, nevis rezultāts) ~~Xil (saruna) 06:56, 27 jūlijā, 2010 (UTC)
Ir sprauga starp fosfātcementu un fosforu. Drīzāk kāds ne visai gudrs latviešu valodā ir tulkojis kaut ko pazaudējot pusceļā jēgu tam ko lasa. --Krishjaanis 07:44, 27 jūlijā, 2010 (UTC)
Nu, bet nevar gluži teikt arī, ka fosfora savienojumiem fosfors nav tuvumā bijis, nesaku, protams, ka tas šajā rakstā jāmin ~~Xil (saruna) 08:02, 27 jūlijā, 2010 (UTC)
Ieliku tos avotus izmantošanas sadaļā. Permanganāts organismā nekur nevar uzkrāties aiz tā vienkāršā iemesla, ka kāri reaģē ar jebkuru organiku (vienkārši "sadedzina" to). --ScAvenger 08:51, 27 jūlijā, 2010 (UTC)
Par to rahītu - dotajā avotā teikts, ka rahītu izraisa D vitamīna trūkums, nevis kalcija un fosfora nepareiza proporcija. --ScAvenger 08:57, 27 jūlijā, 2010 (UTC)
T.i. aknas ātrāk izceptos kā tur kas uzkrātos ? Tieši D vitamīna pēc es meklēju informāciju par Rahītu, jo domāju, ka to faktu var mest ārā, bet tur sanāk, ka tas izraisa fosfora maiņas traucējumus, kas varētu nozīmēt to pašu citā tekstā ~~Xil (saruna) 09:02, 27 jūlijā, 2010 (UTC)
Es tā sapratu, ka tur, līdzīgi kā ar to nieru mazspēju, atkal rati aizjūgti zirgam priekšā - D vitamīna trūkums izraisa kalcija uzsūkšanās traucējumus, kas rada kalcija un fosfora disproporciju organismā. Tas sīkāk jāpēta speciālā literatūrā. --ScAvenger 09:18, 27 jūlijā, 2010 (UTC)
Te (lapas lejas galā) ir teikts, ka pārmērīgs kalcija daudzums uzturā izraisa fosfora deficītu, kas savukārt var izraisīt rahītu (starp citu, rahītu izraisa arī kalcija trūkums). Par nieru mazspēju šaubos jo tai pašā neslimo.lv bija runa par sāļu uzkrāšanos organismā tās rezultātā, tāpat en.wiki tas minēts kā simptoms, nevis izraisītājs (kā izraisītāji gan norādītas tikai citas slimības) ~~Xil (saruna) 10:24, 27 jūlijā, 2010 (UTC)
Sorry, sanāca konflikts. Es ieliku savu versiju, jo tekstā jau ir teikts, ka ir runa par dzīvniekiem un šaubos vai ir atšķirība, ja lopam ir radies attiecīgs deficīts (kaulu uzbūvē nevajadzētu būt lielai šķirbai, drīzāk diētas jautājums) un tas par zālēdājiem nebija tik viennozīmīgi pateikts, mani meklējumi liecina, ka vismaz zirgiem rahīts esot rets ~~Xil (saruna) 11:05, 27 jūlijā, 2010 (UTC)
Būs labi. Es iepriekšējo rindkopu iekomentēju, jo ir iespaids, ka to rakstījis pārliecināts veģetārietis - uztura mācības grāmatā ir citi dati. --ScAvenger 11:12, 27 jūlijā, 2010 (UTC)
Man radās dīvainas aizdomas, ka tur vispār varētu būt runa par kaut kādiem konkrētiem fosfora savienojumiem, ja jau ābolos un salātos sanāk dažāda iedarbība :) Es domāju to var dzēst ārā, jo šajā kontekstā svarīgi ir galveie avoti, nevis kuros augos ir fosfors (gan jau ka gana daudzos) ~~Xil (saruna) 11:24, 27 jūlijā, 2010 (UTC)
Domāju, ka visos augos pamatā ir vieni un tie paši fosfora savienojumi. Ja cilvēks informāciju smēlies no kādas pūšļotāju lapeles (kā "Dziednieka avīze" vai "Omītes zālītes"), tad tur ne to vien var atrast. --ScAvenger 11:32, 27 jūlijā, 2010 (UTC)
Izdzēsu to tekstu - nav nekādas vajadzības to tur marinēt vai veidot sarakstu ar lietām kurās ir fosfors, beigās izrādīsies, ka tas tāpat kā tarakāni ir visur ~~Xil (saruna) 11:41, 27 jūlijā, 2010 (UTC)
Ir jau arī pilnīgi viennozīmīgi jebkurā dzīvā organismā. --ScAvenger 12:03, 27 jūlijā, 2010 (UTC)