Diskusija:Imanuels Kants

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Dzimis Krievijā[labot pirmkodu]

(Apgalvojums, ka Kants esot dzimis Krievijā, ir absurds) [1]

Bet tur taču rakstīts, ka "Imanuels Kants ir dzimis Kēnigsbergā (tagad Kaļiņingrada Krievijā)". Tas nenozīmē, ka Kants dzimis Krievijā. --Jūzeris | m? 17:07, 7 septembrī, 2005 (UTC)

Ok, mana kļūda. Nepamanīju kategoriju. Tad precīzāk būtu "Dzimuši Prūsijā"? --Jūzeris | m? 17:09, 7 septembrī, 2005 (UTC)
Nav nemaz tāds absurds, jo Kants dzimis pašreizējā Krievijas teritorijā, tad jau nevarētu rakstīt, ka Rainis dzimis Latvijā --Feens 19:40, 7 martā, 2006 (UTC)
Īsti korekti likt kategoriju "Dzimuši Krievijā", manuprāt, tomēr nav. Vai labāk tomēr nebūtu ievērot, teiksim, vēsturiskuma principu un tiešām lietot kategoriju "Dzimuši Prūsijā" vai "Dzimuši Kēnigsbergā"? Jo Kants nudien nav dzimis Krievijā, bet tikai teritorijā, kas mūsdienās pieder Krievijai. Neteiksim taču, piemēram, ka Dalailama dzimis Ķīnā. --Dekaels 10:19, 21 aprīlī, 2006 (UTC)
Tev taisnība, tapēc ierosinu to dzimis turuntur vispār neattīstīt (man bija tāda doma sarakstīt pa pašreizējām valstīm (tā sakot, ja nejauši esi Polijā, tad vari redzēt kādi dižgari tur dzimuši), bet tad ar tiem visiem Šopenhaueriem un Hindenburgiem, kuri dzimuši Polijā, sapratu, ka grūti būt konsekventam un tajā pat laikā neizskatīties stulbi.

Tātad jautājums: Ko taisīt?:

  • izmest vispār kategoriju dzimis (pašreizējā valsts)?
  • pārveidot par kategoriju dzimis (tālaika valsts), bet tad var parādīties kategorijas dzimis Kurzemes hecogistē vai dzimis PSRS utt., kā arī, piemēram, Gdaņskas iedzīvotāji izšķīdīs pa sazincik kategorijām.
  • pārveidot par kategoriju dzimis (pašu izvēlets reģions, Prūsija, Galīcija utt), bet tad tas būs diezgan subjektīvi.
  • pārveidot par dzimis (pilsēta)

? --Feens 12:05, 21 aprīlī, 2006 (UTC)

Tādā gadījumā - varbūt tiešām šādas kategorijas netaisīt? --Dekaels 13:43, 21 aprīlī, 2006 (UTC)

Kāds bija papētījis Kanta dzimtas saknes, un atklājis, ka viņš cēlies no kuršu kāpu iedz. Tātad no tā varam secināt, ka ļoti iespējams viņš bijis pat latviskas cilmes. Tā kā viņa senču valoda skaitījusies zemas kārtas, tad viņš, kā jau visi augstāko aprindu cilvēki, palicis par vācieti.

Kādā ziņā "ļoti iespējams"? Tikpat labi viņa senči var būt Kuršu kāpu vācieši vai sazin vēl kas. --Dekaels 10:19, 21 aprīlī, 2006 (UTC)
Kuršu kāpās vācieši praktiski nedzīvoja, tikai kursenieki un leiši.
Un kā tad ar mācītājiem, veikalniekiem, ierēdņiem utt., u.t.jpr.? Lai vai kā - informācija nekādi nav pierādāma, tāpēc diez vai tai būtu jāatspoguļojas pamatrakstā. --Dekaels 11:01, 21 aprīlī, 2006 (UTC)
Dr. P.Šmits, atsaucoties uz Kanta paša autobiogrāfiju min, ka Kants bijis "skotu seglinieka dēls" - Kuršu kāpu folklora. Prof. P. Šmita redakcijā. Rīgā, 1933. --anonīms 15:49, 12 februārī, 2009 (UTC)

šajā tekstā ir minēta "Tīrā prāta kritika" un "Praktiskā prāta kritika". Tas taču ir viens un tas pats darbs, tikai nosaukums tulkojums dažāds? - Zuiks

Nav taisnība, tie ir divi darbi - de:Kritik der reinen Vernunft (1781) un de:Kritik der praktischen Vernunft (1788). --Feens 23:33, 5 decembrī, 2008 (UTC)


Kanta kategoriskais imperatīvs biežāk sastopams šādā formulējumā (no "Praktiskā prāta kritikas" 1988. g. tulkojuma): "Rīkojies tā, lai tavas gribas maksima vienmēr vienlaikus varētu kalpot par vispārējas likumdošanas principu." --Apekribo (diskusija) 2017. gada 13. decembris, plkst. 17.52 (EET)[atbildēt]

Sadaļa “Kants latviski” uzrakstīta visai tendenciozi un neatbilst enciklopēdiskam stilam. --Apekribo (diskusija) 2022. gada 18. novembris, plkst. 16.43 (EET)[atbildēt]