Diskusija:Jātvingi

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Σουδινοί Sūdini[labot pirmkodu]

Šis varētu būt pats atbilstošākais Jātvingu nosaukums - Σουδινοί(Soudinoí) - Sūdini.

Jā, neizklausās ļoti patīkami, jo mūsdienās šī vārda nozīme latviešu valodā tiek attiecināta tikai uz sūdiem, bet tas ir vārds kuŗš arī latviešu valodā vēl pirms 100 gadiem nozīmēja mitru zemi un purvaina zeme arī latviešu valodā tā tika dēvētas. Un Sudāvi apdzīvoja šādas purvainas zemes, kas tos pasargāja no citu tautu klejotājiem.

Jātvingi izklausās pēc vikingu izdomāta nosaukuma, kuram noteikti ka ir skandināvisks etomoloģisks nosaukums.

Herodota pieminētie Neuri vai Nervi, ir visagrāk pieminēti rakstu avotos un viņi apdzīvoja Bugas un Narevas upes krastus visticamāk ka ir vēl viens - agrākais nosaukums Sudāviem, kur acīmredzami ir izmantots Narevas upes nosaukums lai apzīmētu šo tautu. —Šo komentāru pievienoja 88.111.113.79 (diskusijadevums).

Avoti? --Egilus (diskusija) 2023. gada 2. jūnijs, plkst. 20.12 (EEST)[atbildēt]

Dažādie nosaukumi vienai ciltij[labot pirmkodu]

Обращение к письменным источникам показывает, что принятая в некоторых исследованиях классификационная схема, согласно которой ятвяги, судовы, дайновы и поллексяне (полешане) были четырьмя частями одного целого «племени», не соответствует действительности: в XIII веке все эти названия функционировали в разных языковых традициях для обозначения одной и той же реальности

Latviešu valodā: iepriekš pieņemtā klasifikācija pēc kuras jātvingi, sudāvi, dainavi un polekši bija 4 dažādām vienas cilts daļām neatbilst īstenībai: 13. gadsimtā visi šie nosaukumi tika attiecināti uz vienu cilti, kur atšķirības ir radušās no dažādu tautu valodu tradīcijām lai apzīmētu vienu un to pašu. —Šo komentāru pievienoja 88.111.113.79 (diskusijadevums).

Avoti? --Egilus (diskusija) 2023. gada 2. jūnijs, plkst. 20.12 (EEST)[atbildēt]