Diskusija:Jezuīti

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Butu labi, ja varetu lietot vienu vardu, t.i., "Jēzus Sadraudzība" par ordeni, un "jezuīti" par biedriem. Nosaukums "Jēzus biedrība" ir pirmskara. Sākumā to var norādīt, bet vēlak gan vairs nelietot. Ari latinisko atstāt tikai sākumā. Latviski vienošanās ir lietot sekojošus citus terminus: "ģenerālpriekšnieks", "ģenerālsapulce". "Ģenerālis" un "kongregācija" ir ikdienas žargons. Alus 09:06, 16 jūlijā, 2008 (UTC)

Vispār jau jezuīti bija arī slepkavas... --84.237.156.111 20:39, 31 martā, 2006 (UTC)

Tā runā, bet ar to nepietiek, kā tu to vari apliecināt? Bieži par slepkavām viņus dēvē protestanti un tas lielā mērā tas ir politiski nosacīts. --Feens 20:53, 31 martā, 2006 (UTC)

Nu viņi izmantoja savu politisko pretinieku indēšanu - savus mērķus saniedza ar jebkādiem līdzekļiem. Ar viņiem lielā mērā ir saistīta arī inkvizīcija. To jebkurā normālā vēstures grāmatā var izlasīt.

Tādā gadījumā uzrādi kādu "normālu vēstures grāmatu", kur jezuīti būtu nosaukti par "slepkavām". --Dekaels 17:06, 1 aprīlī, 2006 (UTC)

J.Agibalova , G.Donskojs: Viduslaiku vēsture. Kaut gan padomju grāmata, jebkurā padziļinātā tēmā var izlasīt par jezuītu paņēmieniem... Tiesa, viņi ir darījuši arī daudz laba, tomēr var redzēt, ka tu esi katolis, tāpēc arī esi tik uztraucies.

Padomju ideoloģija jau nu gan ir izcili objektīva, it īpaši attiecībā uz reliģiju, vai ne? (Un vai šajā grāmatā tiešām lietots vārds "slepkavas"?)
Vārdu sakot, nav jau runa par jezuītu "paņēmieniem" vai tml. Ir runa par vārda "slepkava" pilnīgu nepiemērotību enciklopēdiskam, proti, maksimāli objektīvam un neitrālam tekstam.
(Ja tas kādu interesē - ak vai!... - katolis neesmu, un vispār nekad neesmu bijis kristietis.) --Dekaels 18:42, 1 aprīlī, 2006 (UTC)

Vēl viens nekatolis (kurš sevi dēvē par agnostiķi) piebilst, ka inkvizīcijai, kura radās XII gs. cīņās ar katariem un lielā mērā ir dominikāņu produkts, nav nekāda sakara ar jezuītiem. --Feens 22:56, 1 aprīlī, 2006 (UTC)

Atvainojos par kļūdu, protams, paši melno darbu nedarīja, bet pasūtīja algotus slepkavas. Zinu, ka ir darījuši arī daudz laba, bet pagaidām šis raksts atspoguļo jezuītus kā baltus jēriņus.

Pašreiz raksts, protams, nav nekāds izcilais, tas tiesa. Taču to nevar papildināt, piebilstot, ka "jezuīti bija arī slepkavas" vai tamlīdzīgi. Tā vietā vajag neitrālu un objetīvu tekstu. --Dekaels 09:06, 2 aprīlī, 2006 (UTC)

Par objektīvu es uzskatu rakstu, kurā attēlotas gan tēmas labās puses, gan sliktās.

Jā, taču jāmin fakti, nevis abstrakti apgalvojumi. --Tail 09:15, 2 aprīlī, 2006 (UTC)

Dainis Cipulis "Pasaule.Eiropa.Latvija Jaunie laiki" ; Citāts: "Jezuīti darīja visu iespējamo, lai stiprinātu katoļu baznīcu un apkarotu tās ienaidniekus. Ordenī bija ļoti stingra disciplīna. Jezuīti darbojās grupās noteiktos Eiropas rajonos. Viņi varēja būt skolotāji, ārsti, labdari, bet vienmēr bija gatavi slepkavībai vai citam noziegumam ticības vārdā."

P.S. Laikam arī šis autors ir smagi kļūdījies un nav kompetents reliģijas jomā.

Iespējams. Neko gan nezinu par Daiņa Cipuļa kvalifikāciju , respektīvi kāds viņam grāds vēsturē (vēlams viduslaiku) (atzīstu, ka tā ir mana vaina, ka nezinu). Tagad izdot grāmatas var jebkurš. Par Cipuļa kungu atradu tikai : Bauskas pamatskolas pedagogi piedalās mācību priekšmetu metodisko apvienību rīkotos pasākumos, lai veicinātu dažādu mācību metožu ieviešanu praktiskajā darbā. Vēstures un sociālo zinību pasniedzējs Dainis Cipulis ir vairāku vēstures mācību grāmatu autors. - [1]. Mums jau iepriekš bija diskusija par literatūras mācību grāmatām, diemžēl mācību grāmatu kvalitāte Latvijā varētu būt labāka. Bet kas traucē uzrakstīt tā kā tas ir angļu raksta versijā (skat. sadaļu Controversies)? Tur nav apgalvojuma formas, bet viss aprakstīts. No manis jautājums būtu - vai kāds var nosaukt konkrētu personu, par kuru skaidri ir zināms, ka viņu noslepkavoja jezuīti? --Feens 22:38, 7 septembrī, 2006 (UTC)