Diskusija:Rozbeķu pils

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Vai šī teksta pārveidotā versija nepārkāpj autortiesības no pilis.lv/a_pnm/view.php?id=1189&prop_id=257 ?

Rozbeķu pilsdrupas atrodas Stalbes pagasta Rozulā. Vāciskais nosaukums - Rosenbeck.

Senos laikos Rozbeķu pils bija Rīgas arhibīskapa vasaļu pils, bet pašlaik no kādreiz iespaidīgās pils ir palicis tikai viens tornis un mūru un aizsargvaļņu paliekas. Pirmās liecības par vietas nosaukumu Rozbeķi rakstītajos avotos ir datējamas ar 1372. g., kad Henke Rozens izveidojis dokumentu, kurā ir minēts šis nosaukums. Rozbeķu pilij īpašnieki ir vairākas reizes mainījušies. Jau 1385. g. dokumentā parādās nākamā pils saimnieka vārds - Voldemārs Rozens, kas bija arhibīskapa vasalis . Kā pēdējais pils īpašnieks, pirms pili nopostīja 17. gadsimtā, ir minēts Georgs (Jorgs) Krīdeners, kurš pili savā īpašumā iegūst 1518. g. un kura dzimtai tā pieder vēl aptuveni 200 gadus - līdz 17. gs. otrajai pusei.


17. gadsimta sākumā, poļu-zviedru kara laikā ēku ieņēma Sēdermanlandes hercogs Kārlis, un 1601. gada vasarā pili nopostīja poļu vojevoda Šišinskis ar uguns palīdzību.

Mūsdienās uz pilsdrupām ved pussabrukusi laipa. Ir iespējams apskatīt pilsdrupas gan no iekšienes, gan no ārienies. —Šo komentāru pievienoja AgrisR (diskusijadevums).

Varētu derēt. Pielieciet rakstā arī atsauci uz izmantoto pirmavotu. --ScAvenger (diskusija) 21:36, 27 jūlijā, 2014 (EEST)

Labi, rīt ielikšu. —Šo komentāru pievienoja AgrisR (diskusijadevums).