Diskusija:Rundēni

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Tad Rundēni vai Rundāni? --SpeedKing 11:37, 17 martā, 2008 (UTC)

Ludzas rajona mājaslapā starp visām citām rajona pašvaldībām minēta Rundēnu pagasta padome ar e-pasta adresi rundeni[]ludza.lv. Domāju, ka tas ir pietiekams pamatojums, lai pārdēvētu rakstu par Rundēni. --Jūzeris 12:17, 17 martā, 2008 (UTC)
Liekas, ka nav vis tik vienkārši - Latvijas Pagastu enciklopēdijā un citos avotos ir teikts, ka Rundēnu pagasta centrs ir Rundānu ciems. Starp citu, kāda jēga atsaucei uz starppilsētu autobusu sarakstu? Ierosinu to izņemt. --ScAvenger 20:26, 17 martā, 2008 (UTC)
Pietura "Rundēni"
Jau vakar papētīju dažādos avotos un šodien papētīju vēl dažos citos avotos - nu, es nez, "cik melns, tik balts". Vienā avotā tā, otrā atkal tā. Latvijas Encilopēdiskajā vārdnīcā (letonika.lv) ir Rundēnu muiža, Rundēnu pagasts, Rundēnu Velna dobe, bet 1188 ir atrodami maršruti no Ludzas uz Rundāniem (lai gan šai pašā rakstā ir pievienots attēls, kur redzams pieturas nosaukums Rundēni, sk. pa labi). Portālā Vietas.lv savukārt ir pasta nodaļa Rundāni, tā atrodama arī Latvijas Pasta mājaslapā, bet tur pasta nodaļas fiziskā adrese norādīta Rundēnu ciems Rundēnu pagastā. Atgriežoties pie Vietas.lv, tur ir minēta vēl arī Rundānu Sv. Krusta paaugstināšanas Romas katoļu baznīca, Rundēnu muiža, Rundēnu pagasta padome. Es tomēr uzticētos pašvaldības mājaslapai un pasta nodaļas adresei, domāju, ka valsts/pašvaldības iestāžu lietotie nosaukumi būtu uzskatāmi par oficiāliem nosaukumiem. Bet interesants jautājums. :)
Starp citu, papildinot rakstu, noteikti vērts izmantot Ludzas bibliotēkas mājaslapā publicēto izsmeļošo aprakstu par Rundēnu pagastu. Tur arī nojaušams, kāpēc šāda nosaukumu dilemma - tekstā galvenokārt minēti Rundāni, Rundēni minēti vienīgi pagasta nosaukumā un kā padomju saimniecība "Rundēni". Nojaušu, ka nosaukums Rundēni uzspiests padomju laikā (vai varbūt jau Ulmaņa laikā), bet tas tikai mans minējums.
Iemetu acis arī Ģeotelpiskās informācijas aģentūras izdevumā "Latvijas ciemi", tur par pagastu nosaukumiem ir tabula ar atsauci uz šo visnotaļ oficiālo dokumentu, ko izdevusi Valsts valodas centra Latviešu valodas ekspertu komisijas Vietvārdu apakškomisija 15.12.2003. Tur ir minēts, ka [2003. gadā] pagasta oficiālais nosaukums ir Rundēnu pagasts, bet to nepieciešams labots par Rundānu pagasts, jo "Pagasta nosaukums saskaņojams ar ciema, pagasta centra, nosaukumu Rundāni." (Izcēlums mans.) --Jūzeris 09:58, 18 martā, 2008 (UTC)
Ufff... :) Tiešām smags jautājums, bet vairāk izskatās, ka tomēr velk uz Rundāniem (ja jau raksts ir par ciemu, nevis pagastu). Autobusa pieturas šilte nav īsti uzskatāma par dokumentu, bet oficiālajās mājaslapās arī mēdz būt kļūdas. Iespējams, raksta autors ir no turienes un zin ko vairāk. --ScAvenger 10:25, 18 martā, 2008 (UTC)
Izdevās atšifrēt tā autobusu saraksta PHP sintaksi, tagad ieliku tiešo saiti. Iespējams, analoģiski saraksti varētu būt lietderīgi arī citur. --ScAvenger 10:47, 18 martā, 2008 (UTC)

Paldies visiem par diskusiju![labot pirmkodu]

Sveicināti! Tiešam negaidīju, ka mans raksts izsauks tādu apspriešanu - tāpēc mierīgi aizbraucu uz Lieldienu svētkiem uz tiem pašiem Rundēniem :)) man tur radi dzīvo. Rundēniem ir tiešam divi nosaukumi - Rundāni - vairāk latgaliešu un krievu variants. Pie kam kartēs parasti arī lieto abus - piemēram www.vietas.lv izmanto "Rundāni", bet www.1188.lv - "Rundēni" - tā kā labāk šeit pielietot abus variantus. Šo rakstu tulkoju no krievu vikipēdijas versijas - būs arī plašs raksts par Rundenu pagastu - ar manām bildēm, ja ir velme varat apskatīt jau esošo rakstu vikipedijā krievu valodā. Vipe 19:18, 31 martā, 2008 (UTC)

Nav ne vainas - reti gadās tik bagātīgi ilustrēts raksts! Vienīgi neizskatās īsti labi tas raksta dubultnosaukums ar iekavām, bet lai nu pagaidām paliek, ja jau abi nosaukumi praktiski līdzvērtīgi. Paskatījos krievu vikipēdijā rakstu par Rundēnu pagastu - tā karte ru:Изображение:Volostj Rundenu.JPG būtu ļoti laba (prieks, ka ir cilvēki, kas paši tās zīmē), tikai JPG formāts (un vēl tik sakompresēts) galīgi neder - ideāli būtu SVG vai vismaz GIF. Ja ir saglabājies sākotnējais fails, ļoti iesaku konvertēt citā formātā - vieta uz diska jau te nav sevišķi jātaupa. --ScAvenger 19:47, 31 martā, 2008 (UTC)
Nevar izvēlēties populārāko nosaukumu tā nosaukt rakstu un otru kā pāradresāciju? Kristaps513 18:40, 3 aprīlī, 2008 (UTC)
Tu jau tā lieta, ka populārāko nosaukumu neizdodas lāgā noskaidrot :) --ScAvenger 19:55, 3 aprīlī, 2008 (UTC)
Man liekas ka Jūzera pamatojums "Ludzas rajona mājaslapā starp visām citām rajona pašvaldībām minēta Rundēnu pagasta padome ar e-pasta adresi rundeni" ir pietiekams. 91.142.9.205 20:19, 3 aprīlī, 2008 (UTC)

Iedzīvotāju skaits[labot pirmkodu]

Vai tiešām 1940. gadā ciemā dzīvoja apmēram 4 000 cilvēku? Grūti noticēt, ka piecu gadu laikā iedzīvotāju skaits trīspadsmitkāršojās. --SpeedKing (runāt) 17:35, 3 aprīlī, 2008 (UTC)

Atkal lielais nemiera cēlājs SpeedKing uzdarbojas ... joks =) --Digital1 21:09, 3 aprīlī, 2008 (UTC

"1933. gadā Rundēniem tika piešķirts ciemata statuss, 1935. gadā uzbūvētas 38 dzīvojamās mājas." - tāpat iedzīvotāju skaita "trīspadsmitkāršošanu" ietekmēja vidusskolas atklāšana un arī tas, ka pirms kara cilvēki no pilsētām brauca uz laukiem dzīvot. Šo informāciju es saņēmu no Rundēnu skolas muzeja materiāliem. Vipe 10:20, 13 aprīlī, 2008 (UTC)