Diskusija:Urāli

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Vai nebūtu pareizāk "Urāla kalni", jo krieviski "Ural" ir vienskaitlī? Lai gan "Uraļskije gory" varētu būt gan vienskaitlī , gan daudzskaitlī. Nosaukums "Urāli" būtu vairāk saistāms ar visu reģionu. Kāds ģeogrāfiem viedoklis? --Dainis 08:07, 19 janvārī, 2007 (UTC)

Neesmu gan ģeogrāfs, bet... Google atrod Urāli nesalīdzināmi vairāk. Skat. - [1] un [2] (tas vuenskaitļa Urals parasti ir mocis). Tas, ka krievu valodā ir vienskaitlis, neko daudz nenozīmē - latviešu valodā tradicionāli ir iegājies daudzskaitlis (ir tada tendence valodā, ka kalni - daudzskaitlī, pilsētas un upes - sieviešu dzimtē utt., kaut oriģinālvalodā mēdz būt citādi). Kaut ir arī Tjanšans un Altajs utt. --Feens 08:46, 19 janvārī, 2007 (UTC)
Gribēju pāradresēt "Urāli" uz "Urāla kalni" vai "Urālu kalni". Domāju, kā pareizāk. "Urāli" jāuztaisa kā nozīmju atdalīšanas lapa. --Dainis 09:10, 19 janvārī, 2007 (UTC)
Esmu ģeogrāfs (nu vispār ģeologs) pēc pamatizglītības. Viennozīmīgi "Urāli" ir galvenais termins. Latviešu valodā iegājies, ka daudzas populārākās kalnu grēdas apzīmē ar vienu vārdu daudzskaitlī - Himalaji, Alpi, Andi, Pireneji, Urāli, Sudeti, Tatri, Karpati, Apenīni, Balkāni utt. utjpr. Mazāk zināmām tiek pielikts apzīmējums "grēda" vai "kalni" piemēram - Stanovoja grēda, Maokes kalni. Ir arī izņēmumi - Kaukāzs, Pamirs. Principā katrā gadījumā pieiet individuāli - bet daudzmaz noteikta kārtība ir izveidojusies. 100% uzskatu, ka "Urāli" jāpaliek kā galvenajam terminam, "Urālu kalni" un "Urālu grēda" var būt blakusnozīme bet "Urāls" vispār netiek lietots. Lielas kalnu grēdas vienlaikus ir arī ģeogrāfiski reģioni, tāpēc nevajadzētu uztraukties, ka šeit būtu jānodala ar vienu terminu reģions bet ar citu - kalni. --Daarznieks 11:00, 19 janvārī, 2007 (UTC)