Diskusija:Zigmunds Freids

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Kāpēc vārds "austrietis" tiek lietots nekorektā nozīmē? Ir taču zināms, ka Freids pēc tautības bija žīds nevis austrietis (principā vācietis). Viņš tikai dzīvoja Austrijā.

Kāpēc gan nekorekts? Freids bija Austroungārijas pilsonis ar dzimto - vācu valodu. Parasti vēstures grāmatās šādas personas apzīmē kā austriešus. Vācietis jau nu viņš nekādā veidā nesanāk. --Feens 16:20, 20 septembrī, 2007 (UTC)

Cilvēks, kas apmeklē attiecīgo lapu, var to saprast tā, ka Z.Freids pēc savas etniskās izcelsmes ir "austrietis" (kaut gan bieži vien tiek atzīts, ka "austrietis" nav tautas nosaukums, bet gan principā vācietis). Ja viņš ir tikai Austroungārijas pilsonis, tā arī būtu jānorāda, lai cilvēki, kas šajā lietā neorientējas, nepārprastu.

Cilvēku etnisko piederību ne vienmēr nosaka valoda kuru viņi runā. Nedomāju, ka austriešiem tava versija būs pieņemama. Man šķiet, ka vēstures grāmatā ir Austroungāri -- Xil...sist! 18:35, 20 septembrī, 2007 (UTC)

Piekrītu, atšķirības ir, tomēr "austrieši" ne tikai runā vienā valodā ar vāciešiem, bet arī atrodas turpat blakus. Taču tas šeit nav galvenais jautājums.

Par tādiem austroungāriem vispār neesmu dzirdējis - tādi īstenībā neeksistē. Tas ir kaut kas līdzīgs terminam "Latvijas tauta".

Termins Latvijas tauta ir, citādi tas nebūtu Satversmē. :) Par austriešiem, protams, diskutabli. Ir cilvēki, kuri uzskata, ka, piemēram, neeksistē austriešu literatūra vai mūzika, tomēr Māleru mēs tradicionāli saucam par austriešu komponistu, bet Freidu par austriešu psihologu. Tas manuprāt, mazāk saistās ar etnisko, bet vairāk kā kultūras piederību (bieži faktiski, šie darboņi centrējas ap Vīni kā austriešu kultūras centru), protams, tik lielā mērā, cik vispār atzīstam atsevišķas austriešu kultūras eksistenci kā tādu. --Feens 18:54, 20 septembrī, 2007 (UTC)
Par etnisko izcelsmi - pierakstīju.
Mums te iepriekš bija diezgan ilgas diskusijas pie kādas literatūras pieder Prāgā dzīvojošais ebrejs Kafka, kurš rakstīja vāciski :) Rezultātā es rakstniekus klasificēju tikai pēc viņu valodas. :) --Feens 18:57, 20 septembrī, 2007 (UTC)
Vēl. Par austroungāru grūti viņu saukt, jo mira viņš 1939. gadā, kad Austroungārija jau 20 gadus kā nebija. --Feens 19:02, 20 septembrī, 2007 (UTC)