Diskusija:Zirnekļi

Lapas saturs netiek atbalstīts citās valodās.
Vikipēdijas lapa

Vai gadījumā pamatlapai nevajadzētu būt vienskaitlī ar pāradresāciju no Zirnekļi uz Zirneklis nevis otrādi??? --Digital1 (uzrunāt) 14:42, 6 septembrī, 2008 (UTC)

  • Šeit ir raksts par dzīvnieku kārtu un tamdēļ domāju, ka jāpaliek kā ir --Treisijs 15:00, 6 septembrī, 2008 (UTC)
  • Zirnekļu kārta, jeb zirnekļi iekļauj sevī daudz un dažādus zirnekļus. Tāpēc jēdziens "zirnekļi" iekļauj sevī veselu zirnekļu grupu, nevis kādu konkrētu zirnekli. Vienskaitlī varētu saukt sugas nosaukumus. Piemēram, kategorijā "zirnekļi" iekļaujas suga - Krusta zirneklis (Araneus diadematus). Tātad, kārtu, dzimtu, ģinti rakstam daudzskaitlī, bet sugu varam rakstīt vienskaitlī. Bet arī tas ir nosacīti, jo arī Krusta zirnekļu pasaulē ir daudz, kaut arī sistemātikā tā ir viena taksonomiskā vienība (ja nesatur sevī pasugas).--Jānis U. 15:07, 6 septembrī, 2008 (UTC)
Sapratu. Paldies :) --Digital1 (uzrunāt) 16:12, 6 septembrī, 2008 (UTC)
Domāju, ka šo būtu jāpārdēvē par "Zirnekļu kārta". Vajadzētu censties pieturēties pie kārtības, ka sugas rakstām vienskaitlī, ģintis daudzskaitlī bez vārda "ģints", bet augstākām taksonomiskām vienībām raksta nosaukumā norādām vienības nosaukumu (kaut kur tas jau tika diskutēts). Protams, var un vajag pielietot pāradresācijas, ja vien vienības nesaucas vienādi. Piemēram, rakstu par kļavu dzimtu saucam kļavu dzimta, bet par kļavu ģinti - vienkārši kļavas. --ScAvenger 07:48, 7 septembrī, 2008 (UTC)
  • Attiecībā uz kļavām tas ir pareizi, bet attiecībā uz zirnekļiem ir savādāk. Jēdziens "zirnekļi" attiecas tikai uz zirnekļu kārtu, jo nav tādas zirnekļu dzimtas vai zirnekļu ģints. Tāpēc domāju, ka zirnekļi var palikt neizmainītā veidā. Dzīvnieku kategorijas vārdus latviešu valodā bez taksonomiskā nosaukuma būtu jāpielieto zemākajai taksonomiskajai vienībai, kas apkopo šo dzīvnieku kategoriju (arī augus vai sēnes). Kļavu gadījumā tā ir ģints, zirnekļu gadījumā tā ir kārta, sūkļu gadījumā tas ir tips.--Jānis U. 20:24, 7 septembrī, 2008 (UTC)
  • Arī uzskatu, ka nav jēgas likt kārt vēl "kārtu", ja vairāk nekas tāds nav. Tad jau plēsēji jāpārtaisa par plēsēju kārta, dzīvnieki par dzīvnieku valsts un tā tālāk. Šeit ir jāskatās no situācijas. Ja ir vēl kāds iedalījums, šajā gadījumā, būtu "zirnekļu dzimta" vai "zirnekļu ģints", tad piekrītu, ka vajag likt vēl klāt kārtas, klases un tā tālāk.--Treisijs 20:34, 7 septembrī, 2008 (UTC)