Doberai pussala

Vikipēdijas lapa
Doberai pussala
Semenanjung Doberai
Doberai pussala
Pussalas satelītattēls
Doberai pussala (Indonēzija)
Doberai pussala
Doberai pussala
Doberai pussala (Moluku un Papua)
Doberai pussala
Doberai pussala
Ģeogrāfija
Koordinātas 1°30′S 132°30′E / 1.500°S 132.500°E / -1.500; 132.500Koordinātas: 1°30′S 132°30′E / 1.500°S 132.500°E / -1.500; 132.500
Platība 55 604 km²
Garums 370 km
Platums 210 km
Augstākais kalns Arfaks
2955 m
Administrācija
Karogs: Indonēzija Indonēzija
Province Dienvidrietumu Papua
Rietumpapua
Lielākā pilsēta Sorona
Doberai pussala Vikikrātuvē

Doberai pussala (indonēziešu: Semenanjung Doberai), bieži dēvēta arī par Putna Galvas pussalu (nīderlandiešu: Vogelkop, indonēziešu: Kepala Burung) pēc tās silueta kartē, ir liela pussala Jaungvinejas salas ziemeļrietumos. Administratīvi ietilpst Indonēzijas Dienvidrietumu Papuas un Rietumpapuas provincēs. Lielākās apdzīvotās vietas ir provinču galvaspilsētas Sorona un Manokvari.

Ģeogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kalnu ezers Arfaka grēdā

Pussala izvietojusies Jaungvinejas galējos ziemeļrietumos starp Kluso okeānu ziemeļos, Seramas jūru dienvidrietumos un Čenderavasihas līci austrumos. Dampjē šaurums ziemeļrietumos to šķir no Vaigeo salas, Seles šaurums rietumos — no Salavati salas, bet Bintuni un Berau līči dienvidos — no Bomberai pussalas. Ar pārējo Jaungvineju pussalu savieno 30 km plats zemesšaurums.

Pussalas dienviddaļā zemiene ar pārpurvotu līdzenumu, ziemeļu daļā divas kalnu grēdas — Arfaks ziemeļaustrumos ar pussalas augstāko virsotni Arfaka kalnu 2955 m vjl un Tamrau grēda ziemeļos ar augstāko virsotni Irau 2501 m vjl. Valda tropiskais klimats. Ainavā dominē tropiskie lietusmeži, piekrastēs — plašas mangrovju audzes.

Kalnainos apvidus aizņem Ziemeļu un Dienvidu Tamrau[1] un Arfaka dabas rezervāti.[2] Vesela pašvaldība Tamrau kalnos pasludināta par īpaši «Papua dabas aizsardzības pagastu».[3]

Iedzīvotāji[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pussalas pamatiedzīvotāji ir papuasi, kas runā pie vismaz četrām valodu saimēm piederošās valodās un trijās izolētās valodās. Papuasi apdzīvo galvenokārt ciematus piekrastē; pussalas iekšzeme reti apdzīvota. Lai arī oficiālā valoda ir indonēziešu valoda, izplatītākā saziņas valoda ir kreoliskā Papuas malajiešu valoda. Divas lielākās pilsētas ir provinču centri Sorona (290 tūkstoši iedzīvotāju) ziemeļrietumos un Manokvari (110 tūkstoši) ziemeļaustrumos; tās apdzīvo galvenokārt imigranti no citiem valsts reģioniem.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]