National Security Space Launch

Vikipēdijas lapa
Pavadoņa GOES 14 palaišana ar Delta IV Medium+(4,2) 2009. gadā

National Security Space Launch (NSSL; agrākais nosaukums Evolved Expendable Launch Vehicle (no angļu: "attīstītā vienreiz izmantojamā nesējraķete") jeb EELV) ir ASV Gaisa spēku nesējraķešu programma. Tā nodrošina ASV Aizsardzības departamenta un ASV valdības kravu nogādāšanu kosmosā.

Programmā ietilpst trīs nesējraķešu grupas dažādās modifikācijās:

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sākotnēji (1990. gadu vidū) Evolved Expendable Launch Vehicle (no angļu: "attīstītā vienreiz izmantojamā nesējraķete") jeb EELV programma tika plānota, lai samazinātu ASV Aizsardzības departamenta starta izmaksas par 25 — 50 procentiem. Bija paredzēts visus militāros startus nodot vienam operatoram, kas izmantotu no tipveida elementiem sastāvošu raķešu saimi, nomainot tobrīd eksistējošās Atlas, Delta un Titan nesējraķešu modifikācijas. Sakarā ar komerciālās kosmosa rūpniecības uzplaukumu 1990. gadu beigās, kad bija paaugstināts pieprasījums kravu nogādāšanai kosmosā, Gaisa Spēki nolēma atbalstīt konkurējošas raķešu saimes, jo komercpieprasījums palīdzētu uzturēt divus kosmisko nesēju piegādātājus. Ja 1980. gadā ASV nodrošināja visu starptautisko komercpavadoņu nogādāšanu orbītā, tad 1990. gadu vidū šī tirgus daļa bija samazinājusies līdz 30 %. ASV vēlējās atgūt zaudētās pozīcijas. Prognozes rādīja, ka komerckravu skaits pieaugs. Par EELV izstrādātājiem tika izvēlēti Lockheed Martin un McDonnell Douglas (vēlāk šo uzņēmumu nopirka Boeing), modernizējot savu nesējraķešu saimes Atlas un Delta.

Gadsimtu mijā kosmiskais uzplaukums noplaka, līdz ar to izmainījās tirgus situācija — kosmisko nesēju operatori konkurences apstākļos bija spiesti samazināt startu cenas, lai iegūtu komerclīgumus. Vēl kāds nepatīkams apstāklis ietekmēja EELV programmu. Sākotnēji 1998. gadā tika noslēgti valsts pasūtījumi: Delta 4 dabūja 19 līgumus, bet Atlas 5 tikai 9. 2003. gada sākumā Gaisa spēki veica izmeklēšanu, kurā atklājās, ka Boeing bija izmantojis negodīgus līdzekļus. Bijušais Lockheed Martin darbinieks bija pārgājis strādāt Boeing, līdzi paņemot arī nozīmīgus dokumentus, kas ļāva Boeing piedāvāt labākus kontrakta nosacījumus nekā konkurents. Par sodu Boeing zaudēja tiesības piedalīties otrajā EELV iepirkumā, kā arī Delta-4 septiņi starti tika nodoti Atlas-5, Gaisa Spēki Lockheed Martin deva atļauju rietumu piekrastē izbūvēt starta laukumu, kā arī piešķīra 3 papildu startus. Boeing, zaudējot valsts pasūtījumus un redzot, ka Delta 4 lielo izmaksu dēļ nebūs konkurētspējīga, atsauca savu EELV nesēju no komerctirgus. Savukārt Lockheed Martin savu Atlas 5 paturēja komerciāli pieejamu.

2010. gadu beigās ASV privātais uzņēmums SpaceX kosmosā palaida vairākas militārās kravas, un 2018. gadā raķete Falcon 9 tika sertificēta EELV programmai.[1]

2019. gada 1. martā EELV programma oficiāli tika pārdēvēta par National Security Space Launch (no angļu: "Nacionlās drošības kosmosa starts"), jo programmā izmantotās nesējraķetes ir arī vairākkārt izmantojamas.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]