Gēlas Hipokrāts

Vikipēdijas lapa
Hipokrāts
Ίπποκράτης
Gēlas tirāns
498. gads pr.Kr. — 491. gads pr.Kr.
Priekštecis Kleandrs
Pēctecis Gelons
Dzimis 6. gadsimts pr.Kr.
Miris 491. gads pr.Kr.
Gibla

Hipokrāts (sengrieķu: Ίπποκράτης; miris 491. gadā pr.Kr.) bija sengrieķu pilsētas Gēlas tirāns, Sicīlijā no 498. līdz 491. gadam pr.Kr.

Hipokrāta tēvs bija Panterijs, olimpisko spēļu uzvarētājs divriču sacensībās. Hipokrāta brālis Kleandrs 505. gadā pr.Kr. nodibināja savu tirāniju Gēlas pilsētā. Pēc tam, kad Sabills 498. gadā pr.Kr. nogalināja Kleandru, Gēlā sāka valdīt Hipokrāts. Viņa valdīšanu raksturoja Gēlas politiskās ietekmes palielināšana. Hipokrāts karoja ar kaimiņu polisām un pakļāva sev daudzas grieķu pilsētas, ieskaitot Katanu, Zanklu, Naksu un Leontini. Ap 492. gadu pr.Kr. Hipokrāts aplenca lielāko Sicīlijas pilsētu, Sirakūzas, taču bija spiest noņemt aplenkumu pēc korintiešu un kerkīriešu iejaukšanās šajā karā. Pēc miera līguma noteikumiem Sirakūzas atdeva Hipokrātam Kamarinu. Iekarotajās pilsētās Hipokrāts par pārvaldniekiem iecēla sev pakļautos tirānus (tā Leontini viņš iecēla Einesidemu, bet Zanklā Skifu).

Hipokrāts gāja bojā kaujā ar sikuliem Giblas aplenkuma laikā 491. gadā pr.Kr. Pēc viņa nāves vara Gēlā pārgāja viņa dēlu aizbildnim Gelonam, kurš tirāna valdīšanas laikā bija kavalērijas priekšnieks.