Gammal fäbodpsalm

Vikipēdijas lapa

Gammal fäbodpsalm från Dalarna (angļu: Old chalet psalm from Dalarna) ir korāļu melodija, kas kļuva populāra pēc tam, kad 1936. gadā zviedru mūziķis Oskars Lindbergs aranžēja šo melodiju spēlēšanai uz ērģelēm.

Melodija arī ir zināma kā Psalm från Älvdalsåsen un to ir ierakstījis Alb. Lindbergs. Tā tika nodota dažādu tautasdziesmu spēlētāju starpā, līdz kopā ar vairākām citām dziesmām publicēta 1919. gadā dziesmu krājumā Med Dalälven från källorna till havet (angļu: The Dalälven river from the source to the sea).[1]

Zviedrijas popmūzikas grupa ABBA šo dziesmu izpildīja savā 1979. un 1980. gada koncertturnejā kā koncerta atklāšanas dziesmu. Dziesma tika izpildīta līdzīgi kā ērģeļu aranžējumā, bet šī instrumenta vietā izpildot to ar sintezatoru. Šī dziesma arī tika izota 2014. gadā albuma Live at Wembley Arena sastāvā.

2005. gadā Karola Hēgkvista ierakstīja šo dziesmu ar vārdiem savam albumam Störst av allt. Gadu vēlāk Lena Villemarka ierakstīja savu Gammal fäbodpsalm versiju ar citiem dziesmas vārdiem albumam Älvdalens elektriska, kurā dziesma tika pārdēvēta uz Åsenpsalm.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Karl-Erik Forsslund. Med Dalälven från källorna till havet. Del 1, Öster-Dalälven, Bok 2, Älvdalen. Åhlén & Åkerlund, 1919.
  2. Albums Älvdalens elektriska